Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
szczerze, to nigdy bym nie pomyslal, ze mozna miec taki problem.

przy robieniu normalnych zdjec takie przypadkowe przestawianie kolka tylnego zdarza mi sie raz na ruski rok i nigdy nie stanowi problemu (w ujeciach jakie robie zawsze jest czas na skontrolowanie doboru czasu/przeslony).
Ja na codzień nie pracuję na Canonach ale problem zauważyłem - niestety.
Być może właśnie przez to że nie jestem przyzwyczajony traktować TEGO miejsca jako 'święte i nietykalne'. Już podczas podawania mi puszki przez kogoś potrafię niechcąco pojechać kółkiem równo... zależy jak złape puszkę Podający akurat wie że na TO miejsce należy uważać z paluszkami.
Na temat przyzwyczajeń/ergonomii/itd były na forum elaboraty wygłaszane. Nikt nie znajdzie złotego środka, zawsze komuś coś się nie spodoba.
Jak słusznie zauważył przedpiśćca problem nadmuchany jest i podchwytywany od czasu do czasu przez ludzi którzy... czegoś muszą się czepić aby 'wykazać' się znajomością 'wad' i zalet' opisywanego sprzętu.
Ja bym zostawił ten temat... niech na fotopolis testują se po swojemu, na optycznych po swojemu, a my i tak z częścią tych testów zgadzać się nie musimy.
Tobie to nie przeszkadza - fajnie, znaczy że widać jak lekko należy traktować opisy na portalach 'testujących' sprzęt. Na pewno nie ma co opierać się na ich opisach i wnioskach w podejmowaniu decyzji bądź wydawaniu wyroku na dany sprzęt.