Strona 71 z 109 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Oczywiście wszystko prawda. Pod warunkiem, że istnieje możliwości zmiany częstotliwości transmisji. Wg mnie takiej możliwości nie ma.
    ("Częstotliwość" wysyłania komend protokołu do obiektywu, którą może zmienić firmware, nie ma tutaj nic do rzeczy, bo nie ma żadnego znaczenia z punktu widzenia zmiany charakterystyki połączenia.)
    No jak nie ma - nie miej mnie za ignoranta! W zależności od tego, jakiej magistrali się używa można to robić na wiele sposobów. W najprostszym przypadku możesz zmieniac software'owo dzielnik master clocka procesora używanego do synchronizacji transmisji, to samo da się robić z poziomu rejestrów sterujących modułem komunikacyjnym. Opcji tu jest całe mnóstwo, zwłaszcza jak weźmiesz pod uwagę protokoły CAN, LIN i inne, które mogą wchodzić w grę.

Spowalnianie tych magistral to całkiem celowy zabieg np. w elektronice motoryzacyjnej - wystarczy sobie uświadomić, że szybkie zbocza to tak naprawdę większa emisja EM...

//edit
    Żeby było śmiesznej, to warto zauważyć, że taka magistrala CAN nie ma żadnego zegara synchronizującego Wszystko ustala moduł transmisyjny...
    Ostatnio edytowane przez Nol ; 10-10-2008 o 11:30
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A o jakich częstotliwościach i szybkich zboczach mówisz? Bo rozwiązanie Canona pochodzi sprzed ca. 20 lat więc tam raczej nie ma takiej sytuacji jak szybka magistrala tylko proste połączenie szeregowe pomiędzy dwoma urządzeniami (korpus<->obiektyw). Nawet nie ma możliwości/potrzeby komunikacji z innymi urzadzeniami, przesyłania dużej ilości danych, a np. rozpoznawanie telekonwerterów jest robione przez obiektyw na podstawie zwykłych zworek.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 10-10-2008 o 11:49

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Aż przejrzałem styki w aparacie i obiektywach... ileż to można zaoszczędzić na takich złoceniach? Dolara?!
    A najdziwniejsze, że powszechnie używane USB 2.0 ma zegar w okolicach pół gigaherca (zapewne więc znacznie więcej niż w EF), a działa jakoś...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    A o jakich częstotliwościach i szybkich zboczach mówisz?
    A wiesz kiedy została stworzona magistrala CAN przez Boscha? Tak koło 84 roku, jeśli mnie skleroza nie myli. Gadasz takie bzdury, że głowa boli... Co, fizyke i zjawiska emisji elektromagnetycznej wynaleziono 20 lat temu (co nie jest problemem w tym przypadku, zresztą)? Tak jakby jeszcze kwestia odkrycia/wynalezienia determinowała fizykę wokół nas - fajnie by było...

Generalnie nie mamy większego pojęcia na temat systemu zastosowanego przez Canona (może to być CAN, może cokolwiek innego - np marsjanin w statku kosmicznym wozi dane), ale Ty już arbitralnie mówisz, że czegoś się nie da zrobić. Sory, ale w perspektywie tego, co powiedziałeś, średnio oceniam Twoje kompetencje w tej dziedzinie...

Na pewno można stwierdzić, że taki problem jest możliwy. Zarazem nie można też niczego wykluczyć.
    Ostatnio edytowane przez Nol ; 10-10-2008 o 11:52
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Panowie, spokojnie. Ja tylko chciałem powiedzieć: uważajcie, po prostu.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

^^^^ A może niepotrzebne te oceny personalne. Wyraziłeś swoją opinię. To w końcu tylko druciki i czasem szkiełka 8). Nie ma sensu z tego powodu atakować człowieka./*

Co do meritum to ja z dużym dystansem podchodzię do tego co piszą na tamtym forum (szczególnie w kwestii wniosków), bo już nie raz i nie dwa był to stek bzdur.

/* - gietrzy to nie do Ciebie :grin:
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie ma sensu z tego powodu atakować człowieka.
    Ależ ja go nie atakuję - reaguję tylko na tekst, który napisał. W którymś z postów tłumaczył komuś, że taki problem nie jest możliwy, bo 'technika cyfrowa' nie daje mozliwosci ingerencji w meritum sprawy. Ja tylko pragnę innych uświadomić, że owszem, jest taka możliwość, nawet w bardzo starych systemach, a przede wszystkim chce zauważyć, że nie można nazwać czegoś bzdurą, jeśli się nie wie o czym się tak naprawdę mówi (no bo nie wiemy co Canon zastosował i czy ma pole manewru).

Dla mnie ta sprawa ze złączami jest prawdopodobna. Oczywiście nie musi być prawdziwa, ale na określenie bzdury z powodów 'fachowych' się nie nadaje.

To nie są żadne wycieczki osobiste - to bardziej kwestia nazwania rzeczy po imieniu.
    Ostatnio edytowane przez Nol ; 10-10-2008 o 12:11
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Spoko, mnie te zwroty nie ruszają, zwłaszcza, że nie jestem specjalistą od magistrali ani elektroniki samochodowej Poza tym taka moja taktyka, żeby trochę prowokować b. kategorycznymi stwierdzeniami, bo to pobudza do dyskusji.
    Jeszcze chwilę temu nie wiedziałem, że istnieje coś takiego jak CAN. Nie sądzę, żeby taka magistrala (lub inna o podobnych możliwościach) miała zastosowanie w Canonie, bo to nie jest automatyka przemysłowa tylko urządzenie konsumenckie (aspekt historyczny -> daty powstania, pominę).

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie ma sensu z tego powodu atakować człowieka./*
    /* - gietrzy to nie do Ciebie :grin:
    No ja mam nadzieję Ostatnio nie mogąc znaleźć wątku wskoczyłem na panel juzera i forum mi zmieniło kolor, na czerwony.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kończąc (na razie?) ten temat: teoretycznie jest to możliwe, praktycznie wydaje mi się zupełnie nieprawdopodobne. Stwierdzenie o zbyt małej ilości złota przypomina trochę badanie "zawartości cukru w cukrze". Niedowiarkom proponuję obejrzenie połączeń styków wewnątrz telekonwerterów albo poeksperymentowanie z lutownicą. W praktyce nie zdarzyło mi się, żeby coś przestało działać.

Strona 71 z 109 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów