Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Mieszany widok

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    A2 nie jest wcale takie wielkie. toz to w przeliczeniu 24x16 cali a przy 8Mpix to daje rozdzielczosc na poziomie 144 dpi, a to mozna spokojnie z 50cm ogladac i nie bedzie zastrzezen do jakosci a przy odleglosci ponizej 50cm wzrok nie ogarnie calosci obrazu i wtedy to sie juz nazywa onanizm pikselowy
    Dlatego uważam że 10Mpix to ostatnia rozsądna wielkość. Przy 300dpi wychodzi A4, czyli wszystko gra. Większych formatów nikt już z ręki nie ogląda, chyba że lubi patrzeć przez lupę, więc też wszystko gra. Zdecydowaine wolę 10Mpix z dobrym DR niż 15Mpix z kiepskim DR.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Potrzeby są różne. Też uważam, że pchanie megapikseli to lekka przesada. Niemniej są zastosowania, gdzie 15Mpx przyda się bardziej niż 10Mpx. Na przykład w fotografii przyrodniczej, gdy przybliżenie motywu jest niewystarczające (zbyt krótki tele) i trzeba kadrować. Oczywiście przy założeniu, że układ matryca / obiektyw daje rzeczywiście większą rozdzielczość niż w połączeniu z matrycą 10Mpx. A że daje, to jestem przekonany. Na pewno np. z 300/2.8 L IS

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Potrzeby są różne. Na przykład w fotografii przyrodniczej, gdy przybliżenie motywu jest niewystarczające (zbyt krótki tele) i trzeba kadrować.A że daje, to jestem przekonany. Na pewno np. z 300/2.8 L IS
    Jeśli masz jakieś ptaszyska z 300/2.8 L IS z 50D to bylbym bardzo ciekaw :-D
    pozdrawiam Krzysiek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek29 Zobacz posta
    Jeśli masz jakieś ptaszyska z 300/2.8 L IS z 50D to bylbym bardzo ciekaw :-D
    Nie mam. To był tylko taki przykład. Mam 300/4 L IS i 40d i nie planuję zmiany => za ciężkie, za drogie. Czy 50d da coś więcej w zestawie z 300/4 L IS? Nie wiem, 300/2.8 L IS jest na moje oko o klasę lepsza. Nawet microadjustment to tylko potencjalna zaleta 50d, wydaje mi się, że z takim obiektywem w domowych warunkach będzie to ciężko skalibrować.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 09-10-2008 o 11:57

Uprawnienia umieszczania postów