Strona 63 z 109 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

W teście nie zostały porównane cropy 50D downsamplowanego do rozdzielczości 40D - uzyskalibyście pewnie poprawę w zakresie szumów. Pośrednio to widać, gdy porównał JPEGa downsamplowanego z pełnego wymiaru z sRAWem (imo bez większego sensu takie porównanie jpega z sRawem, ale cóż).
    Pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nol Zobacz posta
    W teście nie zostały porównane cropy 50D downsamplowanego do rozdzielczości 40D - uzyskalibyście pewnie poprawę w zakresie szumów. Pośrednio to widać, gdy porównał JPEGa downsamplowanego z pełnego wymiaru z sRAWem (imo bez większego sensu takie porównanie jpega z sRawem, ale cóż).
    Ten test nie ma według mnie większego sensu. Z niego wynika że właściwie pomiędzy 40D i D3 nie ma istotnej różnicy w szumach . A już najlepsze jest, że mu wychodzi więcej szczegółów z 40D po resize w górę Ja bym nie przywiązywał zbyt dużej wagi do tego co tam napisane.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 30-09-2008 o 23:51
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

Eeeeee, ja tam widzę między 40D i D3 ogromną różnicę. Fakt nie ma co za wiele ludzi słuchać, lepiej samemu popatrzeć pomacać ale oglądając zdjęcia widzę że D3 jest znacznie lepsze od 40D a pomiędzy 40D i 50D znacznych różnic nie widzę i zresztą takie było założenie konstruktorów, zwiększyć ilość piksli z utrzymaniem dobrego poziomu szumów co im się udało i chwała im za to ale już widzę że argumentem do zmiany 40D->50D matryca na pewno nie jest...jak dla mnie.

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ten test nie ma według mnie większego sensu. Z niego wynika że właściwie pomiędzy 40D i D3 nie ma istotnej różnicy w szumach . A już najlepsze jest, że mu wychodzi więcej szczegółów z 40D po resize w górę Ja bym nie przywiązywał zbyt dużej wagi do tego co tam napisane.
    Oczywiście masz rację Generalnie chciałem zwrócić poprzednikom uwagę, że to nie jest tak, że mają tą samą 'jakość szumową' przy większej ilości Mpix i nic dobrego z tego nie wynika. Po downsamplowaniu może im trochę detali zniknąć, ale za to SNR pójdzie do góry i szum powinien uciec
    Ostatnio edytowane przez Nol ; 01-10-2008 o 00:04
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    50D wyszła by lepiej gdyby przy zachowaniu braku przerw między soczewkami miała 12Mp... i przy Digic4 zaiwaniałaby wtedy 8fps, czemu tak nie zrobili nie wiem ale na pewno to celowe działanie żeby nie robić zbyt fajnych puszek za małe pieniądze
    Bo ten bajer będzie za rok w 60D na tym samych procesorze . Zwiększą rozdzielczość do 16Mp, 8,2kl/s i powiększą LCD o 0,4 cala a przyciski przeniosą na boczną ściankę bo z tyłu się nie zmieszczą .
    Już się przyzwyczailiśmy, że w dwucyfrowych body przydatne nowości pojawiaja sie co druga puszka, reszta to tzw. chłyt materkindowy .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Coś już napisał Awatar adobija
    Miasto
    Kęty

Domyślnie

ja już prawie jestem zdecydowany na zakup a co do wyświetlacza to powiem ze rzeczywiście zdjęcia wyglądają "kosmicznie" jak np do 400D ale nie ma się co przejmować ze przekłamuje, wystarczy patrzeć na histogram (przynajmniej co do jasności zdjęcia) i wszystko będzie jasne (tak jak w 400d, zdjęcie na lcd wygląda przewalone a na histogramie i na kompie jest ok) a co do ostrości to i ak wiadomo ze to tylko poglądówka bo przy tej rozdzielczości i miniaturce jpg z rawa nie da sie ocenić finalnej ostrości zdjęcia....

EOS 50D, BG-E2N, T 17-50mm f2.8 , 18-55mm 3.5 - 5.6, 50mm f1,8 II,
    85mm f1.8, 70-200mm f4 L, 580 EX, Sto-Fen Omni-Bounce EY, OC-E (5m ), 20GB Sandisca, Lowepro D550 AW, Velbon Sherpa 600R i baaardzo dużo chęci ,

www.pbase.com/adobija

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

No i ekran będzie 16/9, żeby się filmy HD dobrze oglądało
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    Eeeeee, ja tam widzę między 40D i D3 ogromną różnicę. Fakt nie ma co za wiele ludzi słuchać, lepiej samemu popatrzeć pomacać ale oglądając zdjęcia widzę że D3 jest znacznie lepsze od 40D a pomiędzy 40D i 50D znacznych różnic nie widzę i zresztą takie było założenie konstruktorów, zwiększyć ilość piksli z utrzymaniem dobrego poziomu szumów co im się udało i chwała im za to ale już widzę że argumentem do zmiany 40D->50D matryca na pewno nie jest...jak dla mnie.
    Ale takie porównywanie w ogóle nie ma sensu - porównuj puszki cropowe do innych cropów, nie do pełnoklatkowego Nikona D3 z pikselami jak stodoła.
    50D to ma być konkurent D300 i jego ewentualnego następcy.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ale takie porównywanie w ogóle nie ma sensu - porównuj puszki cropowe do innych cropów, nie do pełnoklatkowego Nikona D3 z pikselami jak stodoła.
    50D to ma być konkurent D300 i jego ewentualnego następcy.
    No wiesz, niektórzy rozważają zakupy 50D lub 5D albo 5D lub 1D itp. i wydaje mi się, że takie testy są właśnie po to - co za te kilka tysięcy więcej dostajesz?
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

test testem, są natomiast zdjęcia. No! - jest coś takiego jak pełne zdjęcia. Te mówią same za siebie. ISO 3200 w pełni używalne, 6400 ze spokojem można używać, a po resize będzie wymiatać. Dla D300 to zasadniczo mocny konkurent jeśli chodzi o jakość obrazu. 40D daje wyraźnie gorsze rezultaty gdy oglądamy zdjęcia i odbitki. Nie pojedyńcze piksele.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 63 z 109 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów