Rzygać mi się chce jak czytam posty niektórych forumowiczów. Po prostu jęczycie jak niedorypane baby. "A bo z przodu, o bo przy oknie...".
Po pierwsze, wasze żale, że 50D jest nadal cropem są zupełnie nieuzasadnione. Linia dwucyfrowa, podobnie jak i trzycyfrowa i czterocyfrowa była, jest i zapewne bedzie korzystała z matryc APS-C. To, że N ma podupconą numerację, że nie wiadomo czy setki u nich to DX czy FX nie oznacza ,że Canon nagle zmieni swoje podejście i także zrobi burdel w oznaczeniach. Canon, według mnie, ma bardzo jasne i czytelne oznaczenia, które od razu sugerują na jakiej półce jesteśmy.
Po drugie, dywagacje teoretyczne na temat jakości obrazu są zupełnie chybione w chwili, kiedy modelu nie ma jeszcze nikt i nie ma dostępnych w pełni uwiarygodnionych sampli. Tak więc dajcie sobie spokój z wszelkimi narzekaniami, że szkła nie wystarczą itp. Zachowujecie się jak obsmarkane gnojki z piaskownicy, które nagle zaczynają blado wyglądać ze swoimi drewnianymi autkami na tle kumplpa, który przyniósł nowiutkiego resoraka z Matchboxa.
Po trzecie, jeśli wam się nie podoba polityka Canona, dajcie sobie spokój z tą firmą, bo wasze płacze niczego nie zmienią. Canon ma wyznaczoną ścieżkę rozwoju i ile byście nie wyzywali ich od durniów itp. swoich planów dla was nie zmienią. Jesteście zaledwie ułamkiem promila dla firmy Canon a gwarantuję wam, że zamiast was znajdzie się cała rzesza klientów, którzy z chęcią nabedą dowolny model DSLRa tej firmy, nie oglądając się na niczyje jęki i rozczarowania (nie pisze o sobie, bo ja już dokonałem wyboru).
Tak więc na koniec, dajcie sobie spokój z jękami, idźcie się wyżalcie komuś na live a nie zatruwajcie tego forum waszymi pierdami, bo pięty mnie już bolą od czytania tych wymiocin waszych udręczonych umysłów! Nikt was nie trzyma przy firmie Canon i jeśli nie podobają się wam ich produkty - w sklepach jest tyle produktów konkurencyjnych, że możecie z powodzeniem nabyć zapewne coś, co was wreszcie zadowoli.
hrabia Vader
zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami
A jakie to są "w pełni uwiarygodnione" sample?
Przecież te które wszyscy widzieli to oficjalne od Canona
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos..._sample-e.html
mydełko pierwsza klasa :-)
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
jak Was jeszcze trochę poczytam to kasę odłożoną na upgrade 400D --> 50D wydam na C 10-22 i 580 EX![]()
Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200
http://www.dpreview.com/gallery/cano...eview_samples/ .. podawal ktos ? cichaczem wrzucili chyba .. albo przeoczylem.
PS. Na samym poczatku watku pisalem ze sie nie da takiej matrycy zrobic itd... ale widac ze sie da .. wiec odszczekuje slowa "po co 15mpix w cropie". Canon <- dobra robota ksiegowi![]()
Ostatnio edytowane przez wain ; 01-09-2008 o 16:16
Pewność określenia "dwucyfrowa, podobnie jak i trzycyfrowa i czterocyfrowa była, jest i zapewne bedzie korzystała z matryc APS-C" przez słowo "zapewne" zaprzecza samemu sobie.
O ile pamiętam, to linia trzy i dwucyfrowa była FF, podobnie jak i czterocyfrowe 3000-cośtam i akurat wielkość matrycy IMO nie powinno stanowić granicy profi/konsument.
To że niektórzy wolą APS-C a niektórzy FF nie musi od razu oznaczać że xxxD/xxD ma być APS-C bo co z profi strzelającymi ptaszki? Mają latać po moczarach z 450D?
Nie da się? Tak jak i LiveView i kręcenie filmów przez lustrzanki.
Pozdrowienia
maurycyj