MMM; napisałeś tu już 2626 postów, z czego lekko licząc 2000 to narzekanie na Canona; może kup w końcu nikona, pentaxa, sony, olka czy co tam jeszcze? W przeciwieństwie do maurycyj (?) wydajesz się być rozsądnym chłopem więc przestań już marudzić jak stara baba :-)
Jestem nowy więc zacznę od OT.
Tak się złożyło, że zacząłem czytać CB od tasiemców o 50D i 5D MKII. Po zapoznaniu się ze wszystkimi urąganiami dochodzę do wniosku, że gdyby nagle czytelnicy CB otrzymali prawo do decydowania jak będzie wyglądał następca 50D, gdyby dostali listę 50 nowości z szuflad inżynierów i wolną rękę to i tak powstał by tylko kolejny tasiemcowy wątek a decyzja i premiera odciągnęła by się do 2015. Proponuję uświadomić sobie za wczasu że niema idealnego aparatu i nie będzie więc oczekiwania i nadzieje mogą skończyć się tylko zawodem. Widzę 2 wyjścia. Albo firmy powinny robić aparat z 10 przyciskami funkcyjnymi pod które można sobie zaprogramować po swojemu albo powinny tak jak firmy motoryzacyjne pozwalać na indywidualne konfigurowanie aparatu z dostępnych opcji. No ale znając życie i tak byli by niezadowoleni i to całkiem nie mało
.
Bardzo współczuję tym którzy znaleźli się tak jak ja na forum żeby dowiedzieć się coś o sprzęcie który zamierzają kupić. Po kilku stronach człowiek już wie że 5D i 40D i 50D to nic nie warte knoty. Jeśli ktoś planuje zakup Canona to niech najlepiej przestanie czytać forum
. Po zakupie można znów czytać ale grozi to pozbawieniem resztek złudzeń. To co według Twojego rozeznania jest świetnym sprzętem nie jest nim napewno. Poza tym napewno kupiłeś swoje cacko w złym momencie bo za 2 miesiące będzie 100 PLN tańsze a za 3 miesiące będzie następca ale nie martw się bo wszyscy już wiedzą że będzie do kitu
. Narazie przyjmuję to wszystko z uśmiechem bo będę kupował dopiero po nowym roku ale już się zaczynam bać. Nadal będę czytał CB ale po kilku dniach już wiem że dystans i przymrużenie oka jest bardzo wskazane. Muszę jednak przyznać że jest 1 osoba która patrzy na to wszystko moim zdaniem bardzo spokojnie i obiektywnie i jest to oczywiście Kubaman. Pozdrawiam. Obiecuję nie rozpisywać się w najbliższym czasie
.
Takie fora mają to siebie, że pisze się częściej o wadach i o niespełnionych oczekiwaniach. Wyobraź sobie temat gdzie wszyscy zadowoleni z zakupu np. C 40D ( takich jest cała masa) napisaliby po jednym poście w stylu " mój Canon fajnym aparatem jest " trochę nudy, co? Chcesz się przekonać do jakiegoś sprzętu pomacaj w sklepie, poprzeglądaj sample w necie jest tego tyle, że coś z tego zawsze wywnioskujesz.
DAS APARAT
Niestety prawdą jest ze konkurencja zbliżyła się do Canona w jakości obrazowania. Muszą zatem moim zdaniem nastąpić zmiany w body. Swego czasu kupiłem 20D ze względu na matrycę, mimo ze sercem jestem nikoniarzem. Canon wypuszczając trzy kolejne upgrade'y 20-tki nie zrobił nic aby mnie skłonić do zmiany body. Owszem matryca, LV, iso itp. OK. Jednak kupując aparat ze sredniej półki potrzebuję przede wszystkim super af-a i niestety również uszczelek. Często fotografuję na rejsach morskich i w ogóle na wodzie i tu zonk. Wyświetla errory i koniec focenia na dłuższy czas. Nie potrzeba wcale jakis ekstremalnych warunków-po prostu wszechobecna wilgoć. W sytuacji gdy np. Pentaxy 20 i 200 są w pełni uszczelnione to polityka Canona jest śmieszna z punktu widzenia świadomego użytkownika. Ale poczekam jeszcze - szkoda mi szkieł. Owszem pisze o 20D ale wątpię czy 40D sprawiłby się lepiej. Uszczelki przy klapce baterii to śmiech na sali.
EOS
Fotografuję często nad Morzem 40 D + 17 40 L4 , "kiepskie" uszczelki jeszcze nie zawiodły, może dla tego że mama szczelny objektyw. A tak na serio uszczelki mają sens jak masz cały zestaw szczelny. Ja nie narzekam na szczelność 40D. Dla ciekawostki szczelna Lampa 580 EXII przepuściła małego meszkam w szkiełko lefrektora, meszek nie wdarł się jednak do wnętrza lampy. Wracając do uszczelek 40D to przy klapce karty pamięci jest gorsza uszczelka niż ta od baterii.
Do obiektywu 17-40 L4 należy dodać filterek fi 77 mm do pełnaj szczelności.
Widocznie ''na morzu'' a "nad morzem'' to wielka różnica ;-)
Pisałem o problemach z aparatem a nie z obiektywem. Uwierz że fotografuję różnymi szkłami nie tylko tymi ze stopki. Mam ich kilka więcej i wcale nie gorszych :smile: Jakoś nigdy nie słyszałem żeby nieuszczelniony nawet obiektyw odmówił współpracy. Mogę się założyć że taki zestaw czyli uszczelnione body plus obiektyw bez gumek sprawowałby się co najmniej poprawnie
![]()
EOS
może równolegle z tym, kiedy ty pojmiesz dwie rzeczy:
- matryce cropowe są w produkcji nieporównywalnie tańsze. nie każdego, kto chce mieć lustro, stać na zakup FF nawet za 5000 PLN
- dla ciebie nie, ale dla innych, np reporterów sportowych lub ptasiarzy-przyrodników, crop to prawdziwe błogosławieństwo