Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tnt Zobacz posta
    z punktu widzenia rynkowego, powtórzę co było już napisane - IMHO nikon wyszedł na prowadzenie, ponieważ zaatakował canona ideologicznie [filmy] a mając na uwadze fakt że lustrzanki wchodzą do uzytku masowego, to hd na 24 klatkach jest trafną odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku. i nie ma co się denerwować. niepokoi mnie tylko ten wyścig megapikseli, w kompaktach za wiele dobrego z tego nie wynika....
    Powiem tak. Rynkowo jest to na pewno dobre posunięcie tak samo jak danie 15 Mpx przez Canona czym też nieźle namieszają. Osobiście jednak bardziej mi się podoba nowa matryca w Canonie niż filmiki. O wychodzeniu na prowadzenie to bym nie myślał w tym kontekście, bo przecież to by oznaczało że inne aparaty Nikona są już rynkowo przegrane, a przecież tak nie jest. Czy HD będzie trafną odopowiedzią na zapotrzebowanie rynku hmmm..... czas pokaże. Ja bym chyba wolał tę funkcję mniej rozdętą nazewniczo, a bardziej użyteczną (czyli np. dłuższe sekwencje i pełny automat).

BTW. Ze wstępnych testów krążących po sieci wynika, że AF w 50-tce działa sporo sprawniej niż w 40D. Ciekawe czyżby Digic IV??
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a ja od filmików, nawet pełnometrażowych, wolałbym stanowczo ISO100 i czas 1/8000. i tu widzę największy brak/ból w nowym nikonie.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    a ja od filmików, nawet pełnometrażowych, wolałbym stanowczo ISO100 i czas 1/8000. i tu widzę największy brak/ból w nowym nikonie.
    Strzał w dziesiątkę. W gruncie rzeczy to pozycjonuje te aparaty względem fotografii amatorskie/półprofesjonalnej.
    W nikonie nie widzę też 35mm f/1,4 i 85 f/1,4/f1,2 (na poziomie jakości wartym zakupu)

Uzależniony

Domyślnie

Czytam ten watek i wnioski narazie o 50D mam takie:
    - jest do bani, szumi przy ISO 400, mydli, nie ma MLU, nie nadaje sie do robienia zdjec, na testy nie czekamy bo nie ma to sensu

Czytam trzy fora i opinie o 50D na nich sa takie:
    - forum olympusa, jest do bani gdy z to nie olympus, akurat tam to normalne
    - forum canona, jest do bani gdyz to nie 5DmkII a przy okazji to nie nikon, w dodatku bez filmow HD aparat nie funkcjonuje a tak przy okazji to nie FF, prosby blagalne z przed miesiaca o LCD, kalibracji AF itp nie zostaly zauwazone
    - forum nikona, chyba najbardziej pozytywne opinie i najmniej narzekania

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

...boooosz... ale placzecie... dajcie troche na wstrzymanie -> trafia puszki do testerow, przetestuja, bedziemy lamentowac/wiwatowac Trafia puszki w rece uzyszkodnikow -> beda kolejne opinie Poki co to bicie piany i burza w lyzeczce wody :/

Co do 6.3 klatki/s - hehe - byc moze w koncu przestali czarowac z cyferkami - 40D ma, ekhm... 6,5 klatki na sekunde, ale w testach wyszlo mniej - 6,3 klatki na sekunde Byc moze C choc raz podal wartosc rzeczywista -> POZYJEMY - ZOBACZYMY

MLU - jak ktos ma zdolnosci jezykowe - w czym problem, aby napisac do C do dzialu R&D i sprobowac chlopakow przekonac, do wypuszczenia nieoficjalnej wersji beta softu, w ktorym MLU podpieto pod jeden z przyciskow (Direct Print?)? Albo inna droga - do innych puszek pojawial sie sofcik napisany przez domoroslych programistow (o ile mnie pamiec nie myli) - byc moze sa na tyle zdolni, by przeprogramowac jeden z przyciskow aby MLU bylo domyslna funkcja tego przycisku (bez mozliwosci zmiany przez menu)?...
    No i jak? jest ktos taki? Znacie?

/edit/
    Ano wlasnie - koledzy Kubaman i Dzik mnie ubiegli
    50D zostalo poprawione w stosunku do 40D i bardzo dobrze
    Moje 40D przez to nie stracilo nic - fotki robi dokladnie tak samo jak robilo
    Jesli macie jakies powazne zarzuty/propozycje/prosby -> piszcie emaile do Customer Service Canona -> najlepiej tego w Japonii
    Ostatnio edytowane przez Max78 ; 28-08-2008 o 10:14
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max78 Zobacz posta
    MLU - jak ktos ma zdolnosci jezykowe - w czym problem, aby napisac do C do dzialu R&D i sprobowac chlopakow przekonac, do wypuszczenia nieoficjalnej wersji beta softu, w ktorym MLU podpieto pod jeden z przyciskow (Direct Print?)? Albo inna droga - do innych puszek pojawial sie sofcik napisany przez domoroslych programistow (o ile mnie pamiec nie myli) - byc moze sa na tyle zdolni, by przeprogramowac jeden z przyciskow aby MLU bylo domyslna funkcja tego przycisku (bez mozliwosci zmiany przez menu)?...
    No i jak? jest ktos taki? Znacie?
    powtarzam to po raz setny chyba: na ten problem uzytkownicy narzekaja od wielu lat. to nie jest rzecz, ktora urodzila sie wczoraj, tylko z okladem 20 lat temu a to, ze Canon tego sensownie nie rozwiazal to nie jest kwestia tego, ze nie zna tematu tylko, za przeproszeniem, wdupiemania tej grupy uzytkownikow

proponowane przez Bahrda rozwiazanie z LV czy tez znany pomysl z zaprogramowaniem C1/C2 czesciowo rozwiazuje sprawe, aczkolwiek jest rozwiazaniem w stylu krojenia chleba lyzka - dasz rade, ale za cholere nie jest to wygodne i sensowne chociaz to, ze sie da, jest i tak wielkim postepem patrzac na Canona.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    Wystarczy uporać się z nagrzewaniem czujnika bo wydaje mi się że bezkarnie długo pracować nie mogą,
    Matryce w aparatach z LV już całkiem nieźle sobie radzą z przegrzewaniem, a w linku od Kolekcjonera, piszą, że będzie nawet lepiej.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    BTW. Ze wstępnych testów krążących po sieci wynika, że AF w 50-tce działa sporo sprawniej niż w 40D. Ciekawe czyżby Digic IV??
    Kuchatek zauważył, że do AF jest osobny układ w 1D. Pewnie tu też.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Powiem tak. Rynkowo jest to na pewno dobre posunięcie tak samo jak danie 15 Mpx przez Canona czym też nieźle namieszają. Osobiście jednak bardziej mi się podoba nowa matryca w Canonie niż filmiki. O wychodzeniu na prowadzenie to bym nie myślał w tym kontekście, bo przecież to by oznaczało że inne aparaty Nikona są już rynkowo przegrane, a przecież tak nie jest. Czy HD będzie trafną odopowiedzią na zapotrzebowanie rynku hmmm..... czas pokaże. Ja bym chyba wolał tę funkcję mniej rozdętą nazewniczo, a bardziej użyteczną (czyli np. dłuższe sekwencje i pełny automat).

A przepraszam - co masz do zarzucenia AF z 40d? Ja nic - w tej klasie puszki. Czuły - nawet bardzo, szybki wystarczająco.

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    A przepraszam - co masz do zarzucenia AF z 40d? Ja nic - w tej klasie puszki. Czuły - nawet bardzo, szybki wystarczająco.
    Himi, z większym zrozumieniem ;-) Kolekcjoner nie rozpisuje zarzutów wobec 40d, ale pisze, że wg sieciowych opinii AF w 50d może działać jeszcze sprawniej. i całkiem fajnie, bo choć 40d ma AF sporo lepszy od 5d, to nie znaczy, nie może być on jeszcze lepszy, nawet sporo i nawet w tej klasie sprzętu

Uprawnienia umieszczania postów