Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Widok wątkowy

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Oczywiście wszystko prawda. Pod warunkiem, że istnieje możliwości zmiany częstotliwości transmisji. Wg mnie takiej możliwości nie ma.
    ("Częstotliwość" wysyłania komend protokołu do obiektywu, którą może zmienić firmware, nie ma tutaj nic do rzeczy, bo nie ma żadnego znaczenia z punktu widzenia zmiany charakterystyki połączenia.)
    No jak nie ma - nie miej mnie za ignoranta! W zależności od tego, jakiej magistrali się używa można to robić na wiele sposobów. W najprostszym przypadku możesz zmieniac software'owo dzielnik master clocka procesora używanego do synchronizacji transmisji, to samo da się robić z poziomu rejestrów sterujących modułem komunikacyjnym. Opcji tu jest całe mnóstwo, zwłaszcza jak weźmiesz pod uwagę protokoły CAN, LIN i inne, które mogą wchodzić w grę.

Spowalnianie tych magistral to całkiem celowy zabieg np. w elektronice motoryzacyjnej - wystarczy sobie uświadomić, że szybkie zbocza to tak naprawdę większa emisja EM...

//edit
    Żeby było śmiesznej, to warto zauważyć, że taka magistrala CAN nie ma żadnego zegara synchronizującego Wszystko ustala moduł transmisyjny...
    Ostatnio edytowane przez Nol ; 10-10-2008 o 11:30
    Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów