Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader Zobacz posta
    Już pisałem, w poprzednim tasiemcu, że są użyszkodnicy, którzy po prostu inaczej nie potrafią. Jeśli tylko konkurencja wypuszcza jakiś sprzęt to wieszczą upadek ich obecnego systemu i od razu, z wielką pompą zapowiadają przejście na stronę wroga. Natomiast każdą nową puszkę po "swojej" stronie krytykują i wyzywają od mało rewolucyjnych i zacofanych (vide: "50D powinien nazywać się 40D i wyjść rok temu"). Trzeba dać takim ludziom się wygadać... i dalej czerpać przyjemność z fotografii.
    Może i trochę w tym co piszesz racji jest, dla mnie też zawsze zabawne było przy kolejnych odsłonach puszek czytanie dziecinnych postów o tym jak to dany system już się do niczego nie nadaje i trzeba go czym prędzej zmienić bo pojawił się lepszy aparat u konkurencji. Ale nie uważam że każdy kto widzi wady swojego systemu jest od razu "użyszkodnikiem", szczególnie gdy dobrze wie jakiej funkcji mu faktycznie w pracy brakuje a jest ona standardem u konkurencji (vide porządne AutoISO wspomniane przeze mnie parę postów wyżej).

Trudno jest nie rozumieć zmian/braku zmian wynikających ze strategii marketingowej firmy - pozycjonowania konkretnych puszek na rynku. I dlatego oczywiste jest że aparaty będą zawsze zróżnicowane pod względem matrycy/precyzji AF/ergonomii i paru funkcji faktycznie wyróżniających segmenty rynku. Jednak to co mnie osobiście denerwuje to ograniczenia wynikające jedynie z braku dobrej woli producenta, gdy kosmetyczna zmiana (zwykle programowa a nie sprzętowa) spowodowałaby znaczną poprawę komfortu pracy. Niechby i C był zawsze krok za N, tylko dlaczego u licha w kolejnych odsłonach nie chce kopiować sprawdzonych rozwiązań konkurencji? Mnie na przykład zawsze podobała się w N możliwość dużego spersonalizowania ustawień puszki zgodnie z preferencjami świadomego użytkownika, szkoda że C nie chce iść tą samą drogą ucinając w 50D C3 a dając w zamian jakiś kolejny tryb automatyczny - a moje marzenie to CF pozwalająca zmienić wszystkie te tryby automatyczne w całkowicie programowalne - trudne? na pewno programowo banalne a ile dawałoby swobody przy fotografii reporterskiej...

Nie uważam się za "użyszkodnika" który musi powylewać swoje żale, na pewno nie zmienię systemu (choćby dlatego że mnie na to po prostu nie stać) ale powiem szczerze że gdybym miał dziś kupować sprzęt od początku to mocno bym się zastanawiał, szczególnie widząc jak N projektuje swoje puszki z myślą o wygodzie użytkownika a (jak się wydaje) mniej dbając o sztuczne pozycjonowanie puszek. Pozostaje mieć nadzieję że to po prostu będzie wymuszało na C pozytywne zmiany (vide kalibracja AF). Bo mocno wątpliwe by C był technologicznie do tyłu - po prostu nie zmienia nic jeśli nie trzeba (kłania się oczekiwany następca 5D - oby D700 wymusiło wreszcie porządny ruch w tym segmencie).
    Ostatnio edytowane przez Grzdyll ; 26-08-2008 o 14:18
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Uprawnienia umieszczania postów