Strona 90 z 109 PierwszyPierwszy ... 40808889909192100 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 891 do 900 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Początki nałogu

Domyślnie

Odpowiednie sformułowanie to 40D MA (a nie miał :P) lepszy af od 30D itd.. Jak wyszła to był identyczny temat jak ten, że 40D to niewypał, że te 14bitów to pic na wodę, że duże szumy, że lipny af... i canon będzie splajtował Tak to jest jak się wróży z fusów i w dodatku nie wiedząc co to są fusy. Jak by co dziesiąta osoba przemyślała czy to co czyta i piszą w internecie czy na forach jest logiczne to by nie pisali takich bzdur Jedna osoba coś palnie i zaraz 40 innych pisze to samo.

PS. Ja naprawdę skośnookich inżynierów z tytułami naukowymi dłuższymi od ich własnego nazwiska nie brał bym za idiotów, którzy się nie znają na optyce i fotografii, a ja sprzedawca kebabu znam się lepiej bo co łykend robię fotky...
    Ostatnio edytowane przez Grisha ; 05-11-2008 o 09:41

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    PS. Ja naprawdę skośnookich inżynierów z tytułami naukowymi dłuższymi od ich własnego nazwiska nie brał bym za idiotów, którzy się nie znają na optyce i fotografii, a ja sprzedawca kebabu znam się lepiej bo co łykend robię fotky...
    ja rowniez, ale nie mieszalbym tu dwoch pojec. inzynierowie to maja w szufladach prototypy, ktore dzisiejsze zabawki wciagaja nosem.
    ale o tym co sie wypuszcza na polki decyduja marketoidy. oni rowniez nie sa idiotami, ale niestety maja nie takie priorytety jakby to ode mnie zalezalo, to ja bym wolal widziec aparaty wypuszczane przez inzynierow, zamiast tego cedzenia, ktore jajoglowi w PR Canona urzadzaja
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Ja tylko mówię to co widzę. Pierwszy EOS XXD ktory w teście dostal za Image Quality poniżej 9.0 na dpreview. Kicha panowie inzynierowie/marketingowcy
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Dopiero zaczyna Awatar SeWo

Domyślnie

Odpowiednie sformułowanie to 40D MA (a nie miał :P) lepszy af od 30D itd.. Jak wyszła to był identyczny temat jak ten, że 40D to niewypał, że te 14bitów to pic na wodę, że duże szumy, że lipny af... i canon będzie splajtował Tak to jest jak się wróży z fusów i w dodatku nie wiedząc co to są fusy. Jak by co dziesiąta osoba przemyślała czy to co czyta i piszą w internecie czy na forach jest logiczne to by nie pisali takich bzdur Jedna osoba coś palnie i zaraz 40 innych pisze to samo.

W tych słowach tkwi wiele prawdy.Wszyscy narzekają łącznie ze mną ,a za dwa lata jak się pojawią konretne zdjęcia jakie zostały uchwycone tym aparatem to szczena niejednemu opadnie ,ale wypadnie ,i nic tylko płakać że zamiast w plenerze przesiadywać i zdjęcia robić to wielu z nas siedzi i opłakuje jaki to ten Canon 50D słaby aparat jest:-D,a połowa z tych opłakujących za 2 lata jeszcze napisze że po długich zastanowieniach kupiła te puche i jak jednak te testy mało są wiarygodne:-D

Dopiero zaczyna Awatar Adaminorge

Domyślnie

Haha, brawo SeWo!
    Ja dodam, że np. tutaj: http://www.thephotoaward.com/contest/categories/ jest 12 kategorii, w których starym aparatem można wygrać kasę na nową puszkę, a jak dobrze się wypadnie, to i na 1Ds wystarczy (oczywiście o ile wyrocznia-dpr nie napisze że coś mu tam szumi).

Bywalec
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Ja nie mialem 40D, tylko 30D i roznice po przesadce widze spora, co juz zreszta na CB pisałem. Szumow, ktore uniemozliwialybymi robienie zdjec lub je psuly niezuwazylem, a powyzej iso 1600 nie siegam. Oczywiscie zawsze wszystko mozna zrobic lepiej, no ale jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi...
    Moim zdaniem 50-tka to porzadny sprzet, ktory potrzebuje dobrej optyki, a reszta to juz tylko umiejetnosc fotogradujacego.
    canon

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Ja nie łapie. Przyjmuje założenie, że ma być progress nie regres. Dla mnie w 97% liczy sie parametr : jakość zdjęcia. Jesli następca generuje gorszy obrazek od poprzednika (cały czas opieram sie na testach z DPR) to dla mnie jest to kicha chociażby reszta ficzerów bajerów była super wypas. Zgadzam się również, że na 99% jakość jaką daje 50D i tak będzie wystarczająco dobra ale fakt braku postepu w tym aspekcie a wręcz odwotnie uważam za nieporozumienie.

Dopiero zaczyna Awatar Adaminorge

Domyślnie

A gdybyś na chwilę zapomniał o dpr? O ile życie byłoby prostsze ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

kami74 - odpowiedz sobie na pytanie: na ile wiarygodny jest dla ciebie test z internetu? Wierzysz we wszystko co przeczytasz i co usłyszysz? Wierzysz politykom i sloganom reklamowym? Zastanów się co się stanie z szumem i DR (który w imatest na którym bazują portale "testujące" sprzęt jest uzależniony od pomiaru szumu) gdy te 15 mpx zmniejszysz do tak potrzebnych 95% użytkowników 8mpx?

Nie wiem kto każe komukolwiek oglądać cropy. To oczywiste że crop z 50D będzie się wydawał bardziej mydlany bo na tej samej powierzchni trzeba oddać ten sam kadr. Wydrukujcie sobie z kliszy 35mm ISO 800 format A3 i szukacjie pod lupą szumów i mierzcie na tej podstawie DR i pierdylion innych parametrów. Jaki to sens skoro i tak 99,(9)% ludzi będzie to oglądać z odległości co najmniej jednego metra gdzie te duperele nie mają żadnego znaczenia, albo po prostu zrobią sobie odbitkę 10x15 max A5 i też te parametry nie będą miały znaczenia.

Bez sensu jest porównywać matryce o różnej rozdzielczości perpixel i oglądanie wycinków 1:1. Chciałbym zobaczyć 8mpx zdjęcia z 50D i 50D tego samego kadru, tym samym szkłem w odstępie czasu ok 1min (czas przepięcia szkła i puchy na statywie).... :]

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

kami74 - odpowiedz sobie na pytanie: na ile wiarygodny jest dla ciebie test z internetu? Wierzysz we wszystko co przeczytasz i co usłyszysz? Wierzysz politykom i sloganom reklamowym?
    Nie no bardzo daleko idące wnioski wysnuwasz. Być może na podstawie mojej wypowiedzi okreslisz czy wierze też w świętego mikołaja i kosmitów ?
    Wracając do tematu. Test DPR nie jest jakims tam testem znalezionym w necie tylko testem na jednym z bardziej opiniotwórczych portali foto. Nie twierdze, że testy są super wiarygodne i obiektywne ale pokaż mi coś bardziej wiarygodnego w tej chwili.
    Nie zgadzam się poza tym z podejściem, że jak przeskalujemy w dół to będzie super hiper i git (chociaż będzie ). Tyle, że po to to jest nowość żeby mi dawała jakąś wartość dodaną w stosunku do starszych modeli. Dla mnie tą wartością dodaną jest 15 mpix o jakości co najmniej powatrzam co najmniej takiej jak w 8 czy 10 mpixowych puchach. Jeśli Canon tego nie potrafi nie wiem ze wzgledów technologicznych czy też zwyczajnie fizyka na to nie pozwala to niech nie wpierdziela tych 15 mpix bo to jest kicha. Jestem inżynierem i dla mnie to kicha. I doskonale sobię zdaję sprawę że to marketing rządzi ale to jest właśnie dla mnie nie do przyjęcia. Zasada jerst prosta: Potraficie zrobić 100 mpix matrycę, bez straty jakości ? Róbcie jestem za. Nie potraficie ? Dajcie 10 mpix z zarąbistą jakością. O i takie mam idealistyczne podejście do tematu :-D

Strona 90 z 109 PierwszyPierwszy ... 40808889909192100 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów