@Kolaj
Racja, źle spojrzałem.
@Kolaj
Racja, źle spojrzałem.
na forum nikona wątek o nowym 50D dłuży i wcześniej się pokazał niż tutaj
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69434
Czyli Canon znow jest sprytny. I dobrze ze kupilem FF i nie czekalem. Watpie zeby byla jakas olbrzymia roznica w jakosci zdjec miedzy 40d a 50d. Calusy dla onanixow![]()
Hello...
Widze, ze wszyscy opieraja sie o optyczne, fotopolis i dpreview...
Co do cen - wg canonierki usackiej, to samo body ma byc w cenie 1399$, natomiast ze szklem EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM w cenie 1599$.
Ceny ofcoz sa cenami orientacyjnymi, a premiera w sklepach ma miec miejsce w polowie pazdziernika
Info za:
http://www.steves-digicams.com/pr/ca...eos50d_pr.html
Wg mnie - tak jak juz tutaj wspomnieliscie - ta pucha miala miec premiere rok temu i miala miec symbol 40DOczywiscie z matryca nie wieksza niz 12MPix
Wg mnie - lepiej mniej pikseli, a wieksze (jak w 5D)
Co do trybu 'zielonego okienka' na pokretle nastaw - wg tego co znalazlem na steves... to ma to byc tryb kreatywny dla zielonych użyszkodników:
[Canon Gets Creative For Advancing Amateurs
Canon is taking steps to give advanced amateurs more flexibility with a new "CA" Creative Full Auto setting on the EOS 50D Digital SLR camera's mode dial. This new setting goes a step beyond Full Auto, by allowing users to make adjustments before shooting while still in an Automatic mode, without needing to know the meaning of technical terms such as aperture, shutter speed, etc. In this mode, the camera menu on the back screen spells out options in common language for average photo enthusiasts, allowing them to "blur the background" or "lighten or darken the image." These easy-to-comprehend image options will help amateur photographers improve the shots they are capable of taking, while helping them learn new techniques. When in the new CA mode, users will be able to adjust flash settings, brighten or darken images, blur the background, set the camera's drive mode, and select a picture style directly on the camera's LCD screen.]
Czyli kolejna puszka dla zamozniejszych 'pstrykaczy'
Dooobra... nie ma co gdybac - poczekamy na testy, zobaczymy co to za 'ziolo'![]()
...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
(40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)
a to w specyfikacji widzieliscie:
czy ja mam sluszne wrazenie, ze Canon bierze "najlepsze" wzorce z Nikona i daje ludziom za darmo Photoshopa w aparacie juz na poziomie RAW-ow... ?Image processing: • Auto correction of lens peripheral illumination (vignetting)
EDIT: jednak nie. w linku powyzej jest wiecej informacji i stoi wyraznie, ze do JPEG.
buahahaha... to w 60D bedzie kreator idealnych zdjec, z slicznym spinaczem, ktory zapyta "czy jestes pewny, ze chcesz zrobic zdjecie"for average photo enthusiasts, allowing them to "blur the background" or "lighten or darken the image." These easy-to-comprehend image options will help amateur photographers improve the shots they are capable of taking...
ja chyba tego typu uzytkownikow nie nazywam "amateur", tylko nieco dosadniej... ale niech i tak bedzie![]()
Poczytajcie info w linku, ktory wkleilem w poscie wyzej
Jest tam troche wiecej niz to co mi sie rzucilo w oczy na optycznych i dpreview
Matryca ma miec przekonstruowane diody i soczewki, coby rozdzielczosci nie utracic.
Z tekstu wynika tez posrednio to, ze modyfikacji softwarowych mozna sie spodziewac takze w RAWach - czyzby w kierunku nikozji poszedl tutaj canon?
W przypadku jpg modyfikacji przez nowy procek bedzie jeszcze wiecej niz w 40D...
Ech...
...no tak, ale mialem czekac na testy...![]()
...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
(40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos50d/index.html
Skas znam te sample
Edit: Ktos pytal o uszczelki...
Canon has also fortified the seal around the battery and memory card compartments to increase resistance to dust and water.
Ostatnio edytowane przez dr11 ; 26-08-2008 o 10:28
.
Mam nieodparte wrażenie, że ta dyskusja u nikonów bardziej pochlebna dla 50D niż u nas : )
Eh, jeszcze niedawno żartowaliśmy z przycisku "perfect photo" na "tuningowanym" marku, a tu lada dzień rzeczywiście takowy przycisk się pojawi...Patrząc na specyfikację, niezbyt się wysilili. IMHO zmiany porównywalne do 20D->30D, byleby tylko coś zaprezentować.
Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!