Witaj szymek_o
fajnie że się odezwałeś, aczkolwiek sądzę iż nie masz racji![]()
Witaj szymek_o
fajnie że się odezwałeś, aczkolwiek sądzę iż nie masz racji![]()
Moje subiektywne wrażenia. 15 mega pikseli ma IMHO sens w FF, ale w cropie...? 10 mega w 40D sprawuje się przecież znakomicie. Kalibracja AF pod dane szkło - o tak! - ten "bajer" może okazać się przydatny (w zależności od tego jak będzie działał). Większa rozdziałka LCD - ja bym wolał powrót do monitora z 30D (marketingowcy Canona nigdy na to nie pozwolą) Kończąc - 40D wymienię dopiero na pełna klatkę.
Jeszcze jedno: ale to srebrne kółko nastaw badziewnie wyglądaBLEEE
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
mozna sie juz ustawiac w kolejce
http://www.bhphotovideo.com/c/produc...R_Digital.html
550D, 50 f1.4, 15-85 f3.5-5.6 IS USM, 580EX II
Słuchajcie,
kiedyś dawno temu 6mpix na cropie to było dużo i szumy były dość takie sobie.
Robienie 15 mpix w tej samej technologii co 10 mpix to oczywiście obłęd. Ale sprawy idą do przodu cały czas. Do granicy kwantowej jeszcze troszkę mimo wszystko brakuje. Z osądem trzeba poczekać do czasu pokazania się tej puszki na rynku.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Z tonu niektórych wypowiedzi wynika, że to niemal obowiązek wymieniać dobry działający sprzęt (40D) tylko dlatego, że pojawił się nowocześniejszy. Nie wiem gdzie tak jest napisane.
Dla tych z kolei, którzy są zawiedzeni że 50D to nie FF - sprawa jest prosta - ten aparat jest nie dla Was - poczekajcie 8).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja bym mojego 350D nawet za dopłatą na 50D nie zamienił!![]()
Dobrze by było aby fotografujący robili przynajmniej takie postępy jak producenci. Już dawno sprzęt posiada 90% zbędnych funkcji dla 90% kupujących (masy piszące a nie kupujące, lub kupujące a nie fotografujące, które tak sobie upodobały to i podobne fora to insza inszość).
Sample z dpreview są zaskakująco dobre.
Pojawienie się LiveView, nagrywanie filmów, detekcja twarzy i coraz wyższe rozdzielczości (np. 16mp) jeszcze ten odsetek pogorszyło :-)
Stąd taka frustracja niektórych że nowe modele dostają masę zbędnych funkcji zamiast kilku prostych, użytecznych których się od paru lat nie można doprosić np. guzik MLU, AutoISO, zamiana roli kółek w trybie 'M' itp.
Nawet powiedziałbym że są niezłe, dużo lepsze niż te oficjalne od Canona. Może dpreview konwertowało RAWy a Canon na stronie pokazał jpg prosto z puszki? Jedyne co dziwi to że większość robiona na "ostrych" przysłonach za wyjątkiem 100/2.8. Zobaczymy co pokaże 50D z jasnymi stałkami na pełnej dziurze.
Wracając jeszcze do zagadnienia ilości detali rejestrowanej przez matrycę o wyższej rozdzielczości... skłaniałbym się do tezy że może być gorzej ponieważ przy wyższej rozdzielczości kontrast między sąsiednimi pikselami jest coraz mniejszy. Zakładając że szum 'per pixel' w nowej matrycy jest taki sam jak w starej to wraz ze zmniejszającym się kontrastem dla poszczególnych pikseli robi się coraz gorszy stosunek szum / sygnał. Więc na ISO100 to gorzej nie będzie ale na wyższych ISO spodziewałbym się obrazu o coraz mniejszej licznie detali.
nie.Zamieszczone przez MMM
ciekawe, bo na forum dpreview (sami malkontenci?) dość chłodno przyjęto te sample. a już "zaskoczony" jakością to chyba nie był nikt. mnie też jakoś nie urzekły.