Strona 31 z 96 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witaj szymek_o

fajnie że się odezwałeś, aczkolwiek sądzę iż nie masz racji
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Moje subiektywne wrażenia. 15 mega pikseli ma IMHO sens w FF, ale w cropie...? 10 mega w 40D sprawuje się przecież znakomicie. Kalibracja AF pod dane szkło - o tak! - ten "bajer" może okazać się przydatny (w zależności od tego jak będzie działał). Większa rozdziałka LCD - ja bym wolał powrót do monitora z 30D (marketingowcy Canona nigdy na to nie pozwolą ) Kończąc - 40D wymienię dopiero na pełna klatkę.
    Jeszcze jedno: ale to srebrne kółko nastaw badziewnie wygląda BLEEE
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Coś już napisał
    550D, 50 f1.4, 15-85 f3.5-5.6 IS USM, 580EX II

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Słuchajcie,
    kiedyś dawno temu 6mpix na cropie to było dużo i szumy były dość takie sobie.
    Robienie 15 mpix w tej samej technologii co 10 mpix to oczywiście obłęd. Ale sprawy idą do przodu cały czas. Do granicy kwantowej jeszcze troszkę mimo wszystko brakuje. Z osądem trzeba poczekać do czasu pokazania się tej puszki na rynku.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Z tonu niektórych wypowiedzi wynika, że to niemal obowiązek wymieniać dobry działający sprzęt (40D) tylko dlatego, że pojawił się nowocześniejszy. Nie wiem gdzie tak jest napisane .
    Dla tych z kolei, którzy są zawiedzeni że 50D to nie FF - sprawa jest prosta - ten aparat jest nie dla Was - poczekajcie 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja bym mojego 350D nawet za dopłatą na 50D nie zamienił!

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dobrze by było aby fotografujący robili przynajmniej takie postępy jak producenci. Już dawno sprzęt posiada 90% zbędnych funkcji dla 90% kupujących (masy piszące a nie kupujące, lub kupujące a nie fotografujące, które tak sobie upodobały to i podobne fora to insza inszość).

Sample z dpreview są zaskakująco dobre.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Banany i gruszki na ISO6400 są nieco wyblakłe.
    Generalnie nieźle, ale chyba fotografujący nie pobawił się wyostrzaniem. Jak dla mnie.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dobrze by było aby fotografujący robili przynajmniej takie postępy jak producenci. Już dawno sprzęt posiada 90% zbędnych funkcji dla 90% kupujących
    Pojawienie się LiveView, nagrywanie filmów, detekcja twarzy i coraz wyższe rozdzielczości (np. 16mp) jeszcze ten odsetek pogorszyło :-)
    Stąd taka frustracja niektórych że nowe modele dostają masę zbędnych funkcji zamiast kilku prostych, użytecznych których się od paru lat nie można doprosić np. guzik MLU, AutoISO, zamiana roli kółek w trybie 'M' itp.

Nawet powiedziałbym że są niezłe, dużo lepsze niż te oficjalne od Canona. Może dpreview konwertowało RAWy a Canon na stronie pokazał jpg prosto z puszki? Jedyne co dziwi to że większość robiona na "ostrych" przysłonach za wyjątkiem 100/2.8. Zobaczymy co pokaże 50D z jasnymi stałkami na pełnej dziurze.

Wracając jeszcze do zagadnienia ilości detali rejestrowanej przez matrycę o wyższej rozdzielczości... skłaniałbym się do tezy że może być gorzej ponieważ przy wyższej rozdzielczości kontrast między sąsiednimi pikselami jest coraz mniejszy. Zakładając że szum 'per pixel' w nowej matrycy jest taki sam jak w starej to wraz ze zmniejszającym się kontrastem dla poszczególnych pikseli robi się coraz gorszy stosunek szum / sygnał. Więc na ISO100 to gorzej nie będzie ale na wyższych ISO spodziewałbym się obrazu o coraz mniejszej licznie detali.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Nawet powiedziałbym że są niezłe, dużo lepsze niż te oficjalne od Canona. Może dpreview konwertowało RAWy.
    nie.

ciekawe, bo na forum dpreview (sami malkontenci?) dość chłodno przyjęto te sample. a już "zaskoczony" jakością to chyba nie był nikt. mnie też jakoś nie urzekły.

Strona 31 z 96 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów