Strona 28 z 96 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    A przepraszam - co masz do zarzucenia AF z 40d? Ja nic - w tej klasie puszki. Czuły - nawet bardzo, szybki wystarczająco.
    Za Adamem - a gdzie ja coś zarzucam? Po prostu ludzie piszą, że jest zauważalnie szybciej i sprawniej. Przecież układ to jedno, a algorytmy i procesor to drugie. Inna rzecz czy to prawda?

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Naprawdę tego się spodziewasz? To byłby już Af rodem z jedynki. 40 stce niewiele brakuje. Na oneshot jest podobnie skuteczny, odstaje trochę na servo. Oczywiście pozostaje kwestia liczby punktów AF i ich rozmieszczenia. Tego, jak wiemy w 50d nie zmieniono. Dalej jest mało i wąsko. Choć chyba szerzej niż w 5d, czy się mylę?
    Problem polega na tym, że nawet na stronach Canona jest napisane o unikalności tego układu (szczególnie tego krzyżowego w środku). I na moje nie laboratoryjne testy ten układ jest czulszy w kiepskim świetle niż w starych jedynkach.
    Co do rozmieszczenia to w 50/40D jest gęściej niż w 5D ze wględu na cropa.

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    (....)
    i nie widzę nic, co by się nadawało do podjęcia sensownej dyskusji :-?
    Ja też 8).

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    mysle, ze kluczem jest to ostatnie zalozenie, odpowiedz na pytanie co uznajemy za zmiane i co Canon za taka uwaza

generalnie, nie przesadzalbym z optymizmem.
    To fakt i faktem jest też, że pewnikiem tych uszczelek się wreszcie doczekamy - co ogłoszą oczywiście z wielkim hukiem - w 80D??? Pytanie też w którą stonę te puszki pójdą? Czy w dół czy w górę. Ja raczej stawiam, że w dół. Nie jest wykluczone że Canon będzie próbował pozycjonować puchy względem cropa. Bajery w cropie, użyteczne funkcje w FF. To by mogło oznaczać wprowadzenie taniego FF-a.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 29-08-2008 o 15:52
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drJolo Zobacz posta
    Z drugiej strony jednak patrząc, już niezbyt wiele zostało miejsca na duże skoki jakościowe. Dodanie pełnego zestawu uszczelnień, czy lepszego AF do serii xxD byłoby strzałem w kolano dla firmy - różnica pomiędzy xxD i 1D zostałaby już tylko w cenie, ale za to ogromna.
    No i to jest właśnie 'psychiczny' problem decydentów z Canona. Wymyślili sobie kiedyś swoją segmentację rynku z koszmarnie drogą serią '1' i kompletnie do ich pustych mózgownic nie dociera że odkąd dogoniła ich konkurencja to można już to włożyć między bajki i pobożne życzenia. Konsekwencją tego jest niechęć do ulepszania segmentu xxD czy 5D żeby przypadkiem nie zagrozić jedynkom. Koniec absurdalnej ceny serii 1Ds będzie w momencie jak Nikon wsadzi większą matrycę do następcy D3 i D700. Wtedy się Canon po raz kolejny obudzi z ręką w nocniku.

USM
    Guest

Talking

Jestem nowy więc zacznę od OT .
    Tak się złożyło, że zacząłem czytać CB od tasiemców o 50D i 5D MKII. Po zapoznaniu się ze wszystkimi urąganiami dochodzę do wniosku, że gdyby nagle czytelnicy CB otrzymali prawo do decydowania jak będzie wyglądał następca 50D, gdyby dostali listę 50 nowości z szuflad inżynierów i wolną rękę to i tak powstał by tylko kolejny tasiemcowy wątek a decyzja i premiera odciągnęła by się do 2015 . Proponuję uświadomić sobie za wczasu że niema idealnego aparatu i nie będzie więc oczekiwania i nadzieje mogą skończyć się tylko zawodem. Widzę 2 wyjścia. Albo firmy powinny robić aparat z 10 przyciskami funkcyjnymi pod które można sobie zaprogramować po swojemu albo powinny tak jak firmy motoryzacyjne pozwalać na indywidualne konfigurowanie aparatu z dostępnych opcji. No ale znając życie i tak byli by niezadowoleni i to całkiem nie mało .
    Bardzo współczuję tym którzy znaleźli się tak jak ja na forum żeby dowiedzieć się coś o sprzęcie który zamierzają kupić. Po kilku stronach człowiek już wie że 5D i 40D i 50D to nic nie warte knoty . Jeśli ktoś planuje zakup Canona to niech najlepiej przestanie czytać forum . Po zakupie można znów czytać ale grozi to pozbawieniem resztek złudzeń. To co według Twojego rozeznania jest świetnym sprzętem nie jest nim napewno. Poza tym napewno kupiłeś swoje cacko w złym momencie bo za 2 miesiące będzie 100 PLN tańsze a za 3 miesiące będzie następca ale nie martw się bo wszyscy już wiedzą że będzie do kitu . Narazie przyjmuję to wszystko z uśmiechem bo będę kupował dopiero po nowym roku ale już się zaczynam bać. Nadal będę czytał CB ale po kilku dniach już wiem że dystans i przymrużenie oka jest bardzo wskazane. Muszę jednak przyznać że jest 1 osoba która patrzy na to wszystko moim zdaniem bardzo spokojnie i obiektywnie i jest to oczywiście Kubaman. Pozdrawiam. Obiecuję nie rozpisywać się w najbliższym czasie .

Bywalec
    Miasto
    Wrocław Wsie Pole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez USM Zobacz posta
    Jestem nowy więc zacznę od OT .
    Tak się złożyło, że ....
    Takie fora mają to siebie, że pisze się częściej o wadach i o niespełnionych oczekiwaniach. Wyobraź sobie temat gdzie wszyscy zadowoleni z zakupu np. C 40D ( takich jest cała masa) napisaliby po jednym poście w stylu " mój Canon fajnym aparatem jest " trochę nudy, co? Chcesz się przekonać do jakiegoś sprzętu pomacaj w sklepie, poprzeglądaj sample w necie jest tego tyle, że coś z tego zawsze wywnioskujesz.
    DAS APARAT

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Czytam i się zastanawiam ... o co niektórym chodzi.
    Nie podoba się produkt Canona to kupujcie Nikona czy nawet Sony.

To już bez wodotrysków aparaty nie robią zdjęć ? Prawie ideał z przed niedawna, 5d jest już nic nie warty.

Wiem, że niektórzy chcieli by się polansować za te 3,5 tyś ale takie życie ... full wypas ma się tylko w Marku albo w S klasie. Pozostali "muszą" nadrabiać talentem ;-) I tu jest pole do popisu a nie w jakimś Live View ...

Domyślnie

Witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post na tym forum, czytając ten wątek i śledząc jak to niektórzy posiadacze canonów nie lubią swoich puszek i chętnie by się przesiadli na nikona postanoowiłem cos dodać od siebie bo mnie zaraz trafi.
    Po pierwsze każdy system ma swoje wady i zalety to jest oczywiste ale niektórzy nie są zupełnie świadomi że "cudowny" nikon też wypuszcza badziew na rynek. Mylący sie AF z bf/ff, spora różnica w jakości szkieł, miałem trzy 50mm f/1.8 i wiem co mówię i wiele innych spraw wystarczy forum nikona poczytać. Pracowałem kiedyć na 10d i 20d i takich problemów nie miałem, może dobrze trafiłem.
    50d bardzo mi się podoba, jak dla mnie super sprawa na śluby, optyki canona większy wybór i trochę tańsza niż nikonowska i jeszcze jedno co mi się bardzo podoba to regulacja AF z body, na pewno pomocna rzecz (w d300 jest zawodna).
    W przyszłym roku zmieniam system na canona i nie chce tego na N już na oczy widzieć, a sprzętowi maniacy niech się powstrzymają z wychwalaniem sprzętu który tylko w sklepie oglądali. Rzeczywistość nie jest taka słodka jak reklamy.

Domyślnie

Witam wszystkich.
    Dla zainteresowanych canami canona 50D
    http://www.calumetphoto.com/store/ca...D=155693184522

sv
    Guest

Domyślnie

MMM; napisałeś tu już 2626 postów, z czego lekko licząc 2000 to narzekanie na Canona; może kup w końcu nikona, pentaxa, sony, olka czy co tam jeszcze? W przeciwieństwie do maurycyj (?) wydajesz się być rozsądnym chłopem więc przestań już marudzić jak stara baba :-)

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    Główny problem polega na tym że każdy z nas, no prawie każdy chciałby mieć 1D MIII w cenie 50D.
    No nie wiem, 50D ma lepszy wyświetlacz
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Coś już napisał Awatar kaawka
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Niestety prawdą jest ze konkurencja zbliżyła się do Canona w jakości obrazowania. Muszą zatem moim zdaniem nastąpić zmiany w body. Swego czasu kupiłem 20D ze względu na matrycę, mimo ze sercem jestem nikoniarzem. Canon wypuszczając trzy kolejne upgrade'y 20-tki nie zrobił nic aby mnie skłonić do zmiany body. Owszem matryca, LV, iso itp. OK. Jednak kupując aparat ze sredniej półki potrzebuję przede wszystkim super af-a i niestety również uszczelek. Często fotografuję na rejsach morskich i w ogóle na wodzie i tu zonk. Wyświetla errory i koniec focenia na dłuższy czas. Nie potrzeba wcale jakis ekstremalnych warunków-po prostu wszechobecna wilgoć. W sytuacji gdy np. Pentaxy 20 i 200 są w pełni uszczelnione to polityka Canona jest śmieszna z punktu widzenia świadomego użytkownika. Ale poczekam jeszcze - szkoda mi szkieł. Owszem pisze o 20D ale wątpię czy 40D sprawiłby się lepiej. Uszczelki przy klapce baterii to śmiech na sali.
    EOS

Strona 28 z 96 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów