Strona 21 z 109 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Frustracja. Canon sobie zwyczajnie zakpił z użytkowników. Pseudo AutoISO to była podstawowa wada 40D wymieniana zaraz po wyświetlaczu. (.....)
    Dla mnie wogóle mogło by tego nie być więc nie rozpatruje tego aż tak kategorycznie. Tak samo jak niektórzy uważają że LV to zbędny bajer, a ja praktycznie zdjęcia krajobrazowe zacząłem robić wyłącznie w tym trybie. I uważam, że jest to fantastyczne rozwiązanie. Przypomniały mi się zupełnie czasy Psix-a z dużą matówką.

Cytat Zamieszczone przez Gregolius Zobacz posta
    Ja Ciebie doskonale rozumię ale niestety możemy tylko ponarzekać. Marketing robi swoje ,niestety nie decydują o sprzedaży inżynierowie tylko grupa patałachów co widzi w oczach tylko $, proste. Mnie tylko ciekawi jak reagują na te nasze wypowiedzi ludzie którzy bezpośrednio siedzą w Canonie bo nie wątpliwe tacy tu są.
    Tylko dzięki tej grupie "patałachów" masz te wszystkie zabawki.
    Sądzę że jedni reagują śmiechem jak czytają coś takiego, inni zdziwieniem do jakiego stopnia niektórzy ludzie nie rozumieją współczesnego rynku i jego wymogów.

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Tak jest w 40D (i pewnie też w 50D), w pozostałych (450D, 1000D) można ustawiać AF bez opuszczania lustra, a w 1D(s) Mk III tylko ręcznie.
    Ale trzeba spytać wyjadaczy, czy potrzebują AF do krajobrazów mając podgląd z możliwością powiększania obrazu...
    Nie uważam się za wyjadacza ale mnie się przydaje.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    tez nie, a przynajmniej nie w takiej prostej postaci

MLU w obecnym rozwiazaniu jest oddzielony od trybu robienia zdjec. i sa dwie mozliwosci jego uzycia:
    1. MLU + samowyzwalacz = podniesienie lustra i strzal automatycznie, z opoznieniem (2s albo 3s, nie pamietam). bardzo dobre do robienia statycznych scen
    2. MLU + tryb zdjec pojedynczych/seryjnych = tylko podniesienie lustra. strzal nastepuje w momencie kolejnego nacisniecia spustu. fenomenalne rozwiazanie jak z np. dluga rurka czekasz na obiekt, ktory ma sie pojawic w kadrze (ptaszka, lodke, rower, ...)

oba tryby sa bardzo uzyteczne i maja oddzielne zastosowania. opcja druga jest duzo wazniejsza i mozna nia ewentualnie zastapic pierwsza, wiec wrzucenie do Drive opcji MLU w takiej postaci jakos sie jeszcze obroni. ale pozostawienie dwoch mozliwosci jest bez dwoch zdan najfajniejszym rozwiazaniem.

nie wiem, moze ja jestem jakims wyjatkowym przypadkiem, ze wiem do czego sluzy MLU i go czesto uzywam... ale to naprawde jest z mojej perspektywy cholernie przydatna rzecz przy foceniu. dla mnie znacznie bardziej niz cokolwiek powyzej 1fps i poza punktem centralnym AF
    Przyznam, że MLU przy zdjęciach seryjnych nigdy nie sprawdziłem. Zawsze działam jednostrzałówką. Wogóle zdjęcia seryjne włączyłem tylko raz bo ktoś chciał zobaczyć jak szybko jest W moim przypadku seria do niczego nie jest potrzebna. Zdjęcia robię z prędkością ślimaka.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Przyznam, że MLU przy zdjęciach seryjnych nigdy nie sprawdziłem. Zawsze działam jednostrzałówką. Wogóle zdjęcia seryjne włączyłem tylko raz bo ktoś chciał zobaczyć jak szybko jest W moim przypadku seria do niczego nie jest potrzebna. Zdjęcia robię z prędkością ślimaka.
    szczerze mowiac, to ja tez nie uzywam trybu zdjec seryjnych.

co do MLU w trybie seryjnym, to az musialem chwile pomyslec, zeby sobie przypomniec czy za kazdym razem klapie czy tylko raz... i szczerze mowiac nie jestem pewien. wydaje mi sie, ze za kazdym strzalem, ale palca sobie nie dam uciac.
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Załamka, moja prawie-ganz-funkiel-nowa-czterdziestka to tylko na złom się nadaje już 8)

a tak na serio, to imho te 15mpix to chyba lekka przesada -- szkoda miejsca trochę na dysku, a mało kto raczej robi tak duże odbitki ...

Początki nałogu

Domyślnie

nie kreci filmow ja wiem wszytsko wiem ale no 'nie kreci filmow', to juz koniec nie wazne wszytsko inne, jak ziutek uslyszy w markecie ze ten kreci a ten nie kreci no to juz koniec, nie ma zadnego "ale"

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaj Zobacz posta
    nie kreci filmow ja wiem wszytsko wiem ale no 'nie kreci filmow', to juz koniec nie wazne wszytsko inne, jak ziutek uslyszy w markecie ze ten kreci a ten nie kreci no to juz koniec, nie ma zadnego "ale"
    Ale musisz przyznać, że filmy w HD z mała GO jednak robią wrażenie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Współczujemy ale nie wszyscy mają takie frustracje. Po za tym zmieniaj - co Cię trzyma?
    D3 troche kosztuje, a jeszcze nie splacilem mkIII.
    Kanon robi jakies gnioty, dopoki robisz foty do domowego archiwum, jest ok, ale jak masz zamowienie na zdjecia i ci tłucze nieostre to mozna sie zirytowac.
    Ostatnio edytowane przez etanol ; 27-08-2008 o 17:12

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    tez nie, a przynajmniej nie w takiej prostej postaci

MLU w obecnym rozwiazaniu jest oddzielony od trybu robienia zdjec. i sa dwie mozliwosci jego uzycia:
    1. MLU + samowyzwalacz = podniesienie lustra i strzal automatycznie, z opoznieniem (2s albo 3s, nie pamietam). bardzo dobre do robienia statycznych scen
    2. MLU + tryb zdjec pojedynczych/seryjnych = tylko podniesienie lustra. strzal nastepuje w momencie kolejnego nacisniecia spustu. fenomenalne rozwiazanie jak z np. dluga rurka czekasz na obiekt, ktory ma sie pojawic w kadrze (ptaszka, lodke, rower, ...)

oba tryby sa bardzo uzyteczne ...
    oczywiście ze oba tryby są potrzebne, ale to nie koliduje z włożeniem MLU pod przycisk 'DRIVE'.

W chwili obecnej pod tym przyciskiem masz 4 pozycje:
    • Single shot
    • Continuous L
    • Continuous H
    • Self-Timer

od ręki mam dwa rozwiązania :-)

I/ gdyby miały zostać tylko 4 pozycje:
    • Single shot
    • Continuous
    • Self-Timer
    • MLU
    (wybór L/H oraz MLU mode 1/2 mozna dać do CF)

II/ jeśli mogłoby być więcej pozycji:
    • Single shot
    • Continuous L
    • Continuous H
    • Self-Timer
    • Self-Timer + MLU
    • MLU

Any problem? :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez etanol Zobacz posta
    D3 troche kosztuje, a jeszcze nie splacilem mkIII.
    Kanon robi jakies gnioty, dopoki robisz foty do domowego archiwum, jest ok, ale jak masz zamowienie na zdjecia i ci tłucze nieostre to mozna sie zirytowac.
    Etanol, przejdz sie po Internecie i zobacz jakie zdjecia tlucze innym. Ostrzegam, ze moze Cie taka wycieczka wpedzic w ciezka depresje. Wstrzymalbym sie z zakupem D3, bo jak bedzie tlukl takie same gnioty (niewykluczone) to ostanie Ci sie ino sznur.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    oczywiście ze oba tryby są potrzebne, ale to nie koliduje z włożeniem MLU pod przycisk 'DRIVE'.

(...)
    Any problem? :-)
    dla mnie zaden. ale Canon to by sie, za przeproszeniem, zesral, gdyby mial dodac tak drastyczna ilosc zmian nie zwiazanych z matryca, AF i liczba fps

serio. mam czasami wrazenie, ze w tej firmie obowiazuje zasada, ze jak sie inzynier w R&D fotograficznym wychyli z pomyslem na zmiany "uzytkowe", to go karnie zsylaja do dzialu kalkulatorow, gdzie ta herezje musi 5 lat odpokutowac.

naprawde, w zakresie dodawania funkcji do korpusow to cechuje ich "oszczednosc" godna najlepszych Szkotow. czy Holendrow
    www albo tez flickr

Strona 21 z 109 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów