Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Czy warto kupować lampę?

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta
    Jedyne czego mi jeszcze trochę brakuje to druga mocniejsza lampa potrafiąca sterować 430ex (tej trochę czasami brakuje mocy)
    580ex w wersji I i II da rade - fajnie sie pstryka z grupa lamp w ettl'u - przyjemna zabawa.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Lampa sie przydaje. Im wyższy model tym lepiej - siłę błysku zawsze można zredukowac, a w drugą stronę to już jest trochę trudniej. Poza tym głowicę sobie można dowolnie poustawiać i poodbijać światło od ścian czy sufitu (jeżeli są oczywiście w zasięgu) co daje bardziej naturalny efekt niż walenie światłem na wprost z wbudowanego flesza. Generalnie lepiej lampę mieć niż nie mieć. Używać nie trzeba ale jak światła zaczyna brakować to sytuację uratować może. A żeby nie było, że zaraz najdroższą trzeba nabywać to tylko dodam, że EX550 z cyfrakami współpracuje bardzo dobrze dając masę światła i możliwości za umiarkowane pieniądze (jeżeli uda się ją gdzieś z drugiej ręki znaleźć).
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Bezwzględnie warto.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Uważam również ,że warto nawet dla tych kilku /kilkunastu procent zdjęć jak szacuję wg siebie , których nie da się zrobić bez lampy.

Uzależniony

Domyślnie

Zdecydowanie warto.
    O tym jaką męczarnią jest robienie nawet "zwykłych" zdjęć z wbudowaną lampą i jak opłakane są efekty, człowiek przekonuje się dopiero kiedy sam zacznie używać porządnej zewnętrznej lampy. Wbudowana i zewętrzna lampa to dwa zupełnie inne światy.
    Jeśli robisz zdjęcia w sytuacjach, w których używasz lampy, to warto doinwestować, nawet jeśli w pierwszym odruchu wydaje się Tobie, że z tą wbudowaną też jakoś dajesz sobie radę. Zewnętrzna lampa to zupełnie inne możliwości.
    Jak dla mnie jedne z lepiej wydanych pieniędzy (w moim przypadku 580 EXII).

wolfik
    Guest

Domyślnie

witam
    ja tak jak i kolega mialem watpliwosci czy warto kupic lampe. na moje nieszczescie przekonalem sie na wlasnej skorze ze warto jednak ja miec.Narazie uzywam 430 pozyczonej od kumpla a mysle powaznie o zkupie 580ex ale slyszalem duzo cieplych slow o metz-ie 58 do mojej 450 tak wiec jedno jest pewne lampa to podstawa....

wolfik
    Guest

Domyślnie

a i zapomnialem dodac jesli robisz duzo zdjec w pomieszczeniach to napewno nie pozalujesz

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów