Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Czy warto kupować lampę?

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radol Zobacz posta
    Tutaj bym się poważnie zastanowił nad prawdziwą studyjną lampa, tylko zmajstrować jakieś źródło zasilania w plener
    Studyjne mam 3, aparatowe na statyw 2, teraz szukam cenowej alternatywy dla zestawu travelpack + lampy gemini bowensa - funsport niestety z kilku wzgledow i to nie koniecznie jakosciowych odpada.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez s.. Zobacz posta
    Studyjne mam 3, aparatowe na statyw 2, teraz szukam cenowej alternatywy dla zestawu travelpack + lampy gemini bowensa - funsport niestety z kilku wzgledow i to nie koniecznie jakosciowych odpada.
    sprobuj do tych jak sie domyslam EX dokupic ST-E2, zajefajnie dziala na dwoch lampach, do tego statywy pewnie masz od studyjnych i tylko adapter z dziruka zeby mozna bylo zamontowac parasolke do EX'a i studio przenosne gotowe do tego bezprzewodowe, wiem ze ST-E2 ma ograniczenia ale wowczas mozna dokupic cos co sie nazywa radiopopper o ile dobrze pisze, i masz E-TTL'owy zestaw w pelni kontrolowalny z menu puszki i menu st-e2
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Warto, ale czy się zwraca - nie byłbym pewien. Do swojej chcę kupić kabelek, coby móc dopalać zdjęcia w plenerze
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Poprawiają jakość życia jak na przykład modernizacja 8-mio letniego komputera?
    Dobry dowcip z tą modernizacją

Co do lampy - oczywiście zawsze lepiej mieć niż nie mieć
    Wszystko zależy co fotografujesz i w jakich warunkach. Najlepiej tak jak ktoś pisał, umówić się może z kimś z forum na wspólne focenie i stestować lampkę.
    Ja jestem bardzo zadowolony - większa moc, możliwość dowolnego ustawienia palnika, własne zasilanie - to tylko najważniejsze zalety dla mnie.
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

O tak, dowolne ustawianie palnika rządzi. 430EX'em mogłem zrobić pseudo-pakszoty w pseudo-namiocie bezcieniowym z nawet niezłym wynikiem (wiadomo, to nie to samo co profesjonalny namiot bezcieniowy plus cztery mocne lampy), i dosyć często używałem go do odbijania światła od sufitów, nie powiem, przydaje się w ciemnych pomieszczeniach i nie razi aż tak jak "błysk w pysk"
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Witam.
    Znalazlem na forum (tu i na innych) wiele tematów nt. wyboru lampy. Mój dylemat jest jednak inny: Czy w ogóle warto ją kupować? Generalnie jakbym brał, to 430EX, ponieważ w zupełności mi wystarczy i moje drugie body (eos 50E) powinien mieć z nią synchronizację w pełnym zakresie czasów. Mam też fundusze (nawet trochę nadmiaru, starczyłoby jeszcze na np. kabel synchro).
    Zastanawiam się tylko czy warto.
    Generalnie nie sądze, żeby lampa na siebie zarabiała. Brakuje mi światła (i jakiejś pomocy dla af w ciemności... 350D) głównie na różnego rodzaju imprezach- od domówek do fotoreportaży dla szkoły oraz sporatycznie zdjęć (pseudo)studyjnych. No ale jednak dotychczas sobię jakoś radziłem z wbudowaną wliczając w to takie cudaki jak kartonowy dyfuzor do doświetlenia makro, czy halogen 500W .

Proszę więc o radę, czy warto wydać te 600 zł na lampę? Tzn. czy dodatkowe możliwości/wygoda są warte tych pieniędzy?
    Generalnie przy takiej niepewności bym po prostu nie kupował w myśl zasady "im mniej sprzętu tym lepiej", ale podejżewam, że to może być jedna z rzeczy o których się twierdzi, że nie są niezbędne, dopóki się ich nie zasmakuje. A może lepiej spożytkować kasę na coś innego, np Zenitar 2,8/16 lub inne szkiełko, albo choćby grip?

Nawet wśród fotografów światowej sławy są tacy, którzy z lampy w ogóle nie korzystają, ale są w mniejszości.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wg tego, jak ja sie przekonałem, lampa zew. daje ogromy skok do przodu, zwłaszcza i tym bardziej jak sie załapie takie rzeczy jakie są opisane tutaj: www.foto.jasiu.pl

Po prostu polecam.

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar pawel-foto
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jakbyś kupił i stwierdził, że Ci nie potrzebna to chętnie odkupię. Wprawdzie mam już jedną lampkę na aparat i 7 Elfo na statywach ale właśnie szukam jeszcze 430 na zapas
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Mam 350D , lampy 220EX i 430EX a ostatnio kupiłem jeszcze 580EX II ( do tej pory życzałem taką od sąsiada gdy chciałem focić na dwie lampy ) i nie pozbędę się żadnej. Zewnętrzna lampa błyskowa zdecydowanie zwiększa możliwości fotograficzne ( a sam się przekonałem , że najlepiej to dwie pracujące w tandemie ).
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Byłem kiedyś zdecydowanym przeciwnikiem lampy, ale po przeczytaniu paru książek i masy artykułów - w tym cytowanego wyżej "jasia" oraz zrobieniu niejednego gniota, lampę mam praktycznie cały czas zapiętą na body.
    W słoneczny dzień nie wyobrażam sobie portretów bez lampy. HSS rządzi W pomieszczeniach uczę się powoli odbijać światło tak, żeby efekt był naturalny.

Ogólnie polecam - wbudowana "kukułka" jest kompletnie bezużyteczna - dla mnie mogłoby jej w ogóle nie być. Jedyne czego mi jeszcze trochę brakuje to druga mocniejsza lampa potrafiąca sterować 430ex (tej trochę czasami brakuje mocy)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów