Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Czy stare wersje superteleobiektywów są lepsze optycznie ??

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie Czy stare wersje superteleobiektywów są lepsze optycznie ??

Witam!

Wiele razy słyszałem taką opinie na temat supertele, że jakość obrazu ze starych wersji ( bez IS ) jest lepsza od tych produkowanych przez o ich nastepców (Szczególnie dotyczy to podobno 600mm 4,0L vs 600mm 4,0L IS). Czy może to ktoś potwierdzić opierając sie na jakichś przykładach.

Rożnica podobno wynika nie tylko z zastosowania mechanizmu stabilizacji który jako dodatkowy element optyczny dodaje kolejne zniekształcenia, ale ze względu również na to, że w starych wersjach używane było nieekologiczne szkło ołowiowe, które ponoć ma lepsze właściwości optyczne.

Powiedzmy że porównujemy szkła w warunkach identycznych w których szybkość AF ( lepsza w nowych tele ) i IS nie pomogą nam otrzymać lepszego obrazu - Obiektyw jest przykręcony do statywu czas powyżej 1/1000s jelonek pasący sie na słonecznej polanie . Czy wyższa jakość starej wersji to mit czy tez fakt ??

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    (....)
    Rożnica podobno wynika nie tylko z zastosowania mechanizmu stabilizacji który jako dodatkowy element optyczny dodaje kolejne zniekształcenia, ale ze względu również na to, że w starych wersjach używane było nieekologiczne szkło ołowiowe, które ponoć ma lepsze właściwości optyczne.

(....)
    To raczej bajki . Ołowiu używali w 200/1.8 i w 50/1.0 oba wycofali. Nie wiem może w tych starszych też ale obecne np. 200/2 IS jest optycznie co najmniej tak dobre (jeśli nie lepsze) od poprzednika, a szkła ołowiowego nie zawiera. Co do IS-a to te soczewki nie są przecież dodatkowo wstawiane do jakiegoś gotowego układu optycznego tylko stanowią integralną całość obiektywu. Więc jeśli konstrukcja jest z góry projektowana jako IS to nie może być mowy o wprowadzaniu przez nie zniekształceń.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

taka opinia moze wynikac z faktu ze starymi obiektywami robilo sie tylko na analogach gdzie wszelkie niedorobki, gorsza ostrosc w rogach, BF, FF itd bylo mniej widoczne

na cyfrze latwiej jest sie do czegos doczepic ogladajac fotki w pelnej rozdzielczosci i robiac nieskonczonosc testow fotografujac tablice ISO
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To raczej bajki . Ołowiu używali w 200/1.8 i w 50/1.0 oba wycofali.
    1.0?

dajcie jakieś info o tym szkle.. skoro wycofali to teraz pewnie osiąga niezłe ceny.. :]

in film we trust

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez senner Zobacz posta
    1.0?

dajcie jakieś info o tym szkle.. skoro wycofali to teraz pewnie osiąga niezłe ceny.. :]

http://www.allegro.pl/item416022182_...ikat_raty.html

ceny sa faktycznie niezłe

ale optycznie podobno to on rewelacją nie jest

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów