Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Dla naprawdę początkujących.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie Dla naprawdę początkujących.

Mój znajomy który jest kompletnie "zielony" w temacie foto dostał aparat na urodziny i pytał mnie czy znam jakieś fajne fora o fotografii, nie namyślając się długo przesłałem mu link do naszego.
    Po dwóch dniach otrzymałem od niego telefon, że forum jest fajne ale dla niego / jako wybitnie zielonego / jest to tylko " fotograficzny bełkot" z którego nic nie rozumie
    / tyczy się to także działu niby " dla początkujących"/.

Dało mi to do myślenia, i sadzę że w "dziale dla początkujących" powinny być przyklejone totalne podstawy.

Co wy na to ?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

A moze zrobimy dzialy: zlobek, przedszkole i podstawowke?
    ...

Coś już napisał Awatar Slaw
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    A moze zrobimy dzialy: zlobek, przedszkole i podstawowke?
    Hm. A moim zdaniem zapewne w grupie jest kilkanaście osób z zacieciem "literacko-profesjonalno-dostępnym" i może byłyby chętne do stworzenia działów dla przedszkolaków.
    Napiszę tak...wiele osób, które chciały by zająć sie fotografią / nie robieniem zdjęć / nie potrafi znależć informacji podanej w przystępnej formie o początkach i pierwszych krokach / również "starszych przedszkolaków" - vide mój syn /. Czy nie można im trochę pomóc tworząc odpowiednie fora i poradniki, zamiast odsyłac ich do książek i GOOGLE. Nie wiem co myślicie na ten temat. Najważniesze są pierwsze kroki / może pamiętacie swoje? /i jeżeli się zniechęcą to juz zawsze ich fotki będą z "imienin u Cioci".

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

NIEEEE, nikt nie pamięta. Wszyscy wszystko umieli.

PS.
    Ciekaw jestem, np. dlaczego wszyscy w większości podają linki do stron po angielsku? A ja akurat znam niemiecki, i co?

(Przepraszam nie mogłem sie powstrzymać)
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Coś już napisał Awatar Slaw
    Miasto
    Londyn

Angry

Cytat Zamieszczone przez Dorn
    NIEEEE, nikt nie pamięta. Wszyscy wszystko umieli.

PS.
    Ciekaw jestem, np. dlaczego wszyscy w większości podają linki do stron po angielsku? A ja akurat znam niemiecki, i co?

(Przepraszam nie mogłem sie powstrzymać)
    Ni o wlaśnie o tym pisałem. Już nie tylko chodzi o język ale wiele stron podaje informację w niezrozumiałym dla tych młodych-chętnych ludzi języku używając zwrotów zrozumiałych dla ludzi już obytych z sekciarskim słowotwórstwem. A nie wszyscy też mają cierpliwość do przeglądania 257 postów bez żadnej gwarancji, że znajdą odpowiedz na swoje wątpliwości.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slaw
    ... A nie wszyscy też mają cierpliwość do przeglądania 257 postów bez żadnej gwarancji, że znajdą odpowiedz na swoje wątpliwości.
    polecam:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=3323
    mnie pomogło zbic podaną liczbę zdecydowanie w dół
    skromny dorobek...www.pbase.com/alv32

Miasto
    USA

Domyślnie

A znajomy to niech sobie poszuka ksiazki na poczatek...
    ...

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Ewentualnie linki do stron z podstawami itp
    Myślę też, że wszyscy Użytkownicy powinni się wykazywać wielką dozą cierpliwości i wyrozumiałości.
    Sam od nie dawna zacząłem (choć od mniej więcej 12 roku życia mam kontakt jakiś tam z fotografią - oczywiście na poziomie mniej lub bardziej amatorskim) w miarę "poważniej" podchodzić do zdjęć i na pewno zadawałem mniej lub bardziej trywialne pytania i na pewno będę dalej zadawać, ale (jak dla mnie i pewnie też dla wielu nowych) bardzo dobijającą odpowiedzią jest : "to było, szukaj".
    Ja się nie zniechęciłem i szukałem, ale pewnie wielu podarowało sobie "nas".

Zgadzam się, że nie chce się pisać 400 razy "weź Tamrona 28-75 bo ...." - i IMHO na takie pytania to "szukaj" ale takie podstawy z zakresu fotografii to w dziale dla początkujących, łaknących "łopatologicznego" przekazania jakiś tam informacji chyba powinny być przyklejone.

Ale, oczywiście mogę się mylić.
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.

Miasto
    USA

Domyślnie

A jak najbardziej.
    Chociaz wydaje mi sie ze ksiazki maja wiecej dobrze po kolei skondensowanych informacji jak dlubanie po necie czy forach w poszukiwaniu odpowiedzi na poszczegolne pytania...

Czasami trzeba wiedziec o co zapytac
    ...

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    A jak najbardziej.
    Chociaz wydaje mi sie ze ksiazki maja wiecej dobrze po kolei skondensowanych informacji jak dlubanie po necie czy forach w poszukiwaniu odpowiedzi na poszczegolne pytania...

Czasami trzeba wiedziec o co zapytac
    Całkowicie sie zgadzam, ale czasem jest tak, że "w którymś Kościele dzwonią, ale nie wiadomo, w którym" ewentualnie (ja mam tak często) "umie się coś powiedzieć, ale się tego tak na 100% nie rozumie"
    ---------------------

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów