Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: 2 problemy zwiazane z 350d

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marko-wroclaw
    Czyli muszę chyba zaopatrzyć sie na stałe w zestaw czyszczący??
    nie chyba a na pewno. Ale do wszystkiego mozesz dojść sam...najpierw duuuża grucha i kaskaderskie ustawienia do dmuchania. Potem zestaw

Cytat Zamieszczone przez marko-wroclaw
    tak sie składa że ja jednak na początku to troche jak z jajkiem wiec raczej uawżam...
    uwazaj, uwazaj...i tak nic nie da. Paprochy beda i tak wlazic.Obudowa 350D była chyba oparta jest na słynnym na cały świat patencie szwajcarskim...dziurawym Moje body nie zaznało jeszcze wymiany szkła (bo nie mam) i leży w nowiutkiej Lowepro Nova 4...kiedy nie jest używany
    Ostatnio edytowane przez Alv ; 10-06-2005 o 21:32
    skromny dorobek...www.pbase.com/alv32

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alv
    ...a, i różne źródła donoszą, że 350D po prostu tak ma. Nie jest tak szczelny jak 10, 20 D, wiec lepiej przywyknij. Jedyne lekarstwo to przestawić sie na któryś z w/w body
    Alv, a ptaszki ćwierkały.... weź daj spokój, hę? Przeczytałeś o 10 brudnych, a nie przeczytałeś o 1000 czystych... Naprawdę, ten temat minie za miesiąc, góra dwa...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ta... Bo 20'stka to klasyka szczelnosci rotfl

Te aparaty sa tak samo szczelne jak i nieszczelne. Nie kombinujcie. Jak sie nie grzebie w srodku to brud sam nie wchodzi przez obudowe (nawet i szczeliny w niej). Predzej przepompujesz syf przez obiektyw (mam nadzieje ze widzicie jak niektore wysuwane zoom'y pompuja powietrze przez siebie).

Jak body wymacalo 20 osob wczesniej to sie nie ma co dziwic ze sa zasyfione w srodku.
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 10-06-2005 o 21:56
    ...

trzastek
    Guest

Domyślnie

Nie przejmuj się u mnie było od strony bagnetu obiektywu - wyczyściłem i ślad po tym nie zostało a to wygląda na stronę od bagnetu

Coś już napisał Awatar marko-wroclaw
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A czy ktoś z Was sie orientuje czy czyszczenie matrycy można zrobić tylko w Warszawie w tym jedynym serwisie? Czy jest jakiś punkt we Wrocławiu...
    Moja galeria: - CLICK !!
    Nie uprzedzony, nie rywalizujący, nie szukający FF/BF. Po prostu cieszący się fotografowaniem. Były zenity, Canony analog i dSLR a teraz Nikon w parze z Canonem (Nikon d90+18-105mm VR oraz Canon a610)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    Alv, a ptaszki ćwierkały.... weź daj spokój, hę? Przeczytałeś o 10 brudnych, a nie przeczytałeś o 1000 czystych... Naprawdę, ten temat minie za miesiąc, góra dwa...
    Nie irytujcie sie tak Panowie. Na kazdą matrycę przyjdzie czas, niezaleznie od modelu i przez ile rak przeszedł sprzet. I to jest fakt. Czysty to pojecie wzgledne....predzej czy pozniej bedzie upaprany...i wtedy zestaw do czyszczenia jak znalazł. A jaki - to juz osobna historia.

I zeby nie było watpliwosci - sam z tego nie robe problemu. Wystaczy poczytac, potrenowac...no moze z poczatku lekko ręka drży

Domyślnie

Nie irytujcie sie tak Panowie. Na kazdą matrycę przyjdzie czas, niezaleznie od modelu i przez ile rak przeszedł sprzet. I to jest fakt. Czysty to pojecie wzgledne....predzej czy pozniej bedzie upaprany...i wtedy zestaw do czyszczenia jak znalazł. A jaki - to juz osobna historia.
    I zgadzam się w 100%.

I nie irytujemy się Po prostu minerwa drgnęła i drga ilekroć słyszę 'ten typ tak ma'...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trzastek
    Nie przejmuj się u mnie było od strony bagnetu obiektywu - wyczyściłem i ślad po tym nie zostało a to wygląda na stronę od bagnetu
    Czyściłem po kolei, żeby wyeliminować wszystkie możliwości. Od strony bagnetu również . Nic to nie dało. Niezależnie od ogniskowej paprochy były zawsze tej samej wielkości i w tych samych miejscach. Zostaje matryca.

BTW - stosowałem gruche- bez rezultatu. Gdzieś wyczytałem , że są specjalne pojemniki z "powietrzem" (?) wzbogacone czymś tam(?). Jakie macie doświadczenia? Warto tego spróbować przed czyszczeniem matrycy "na mokro"? Jesli to warte uwagi proszę o panie nazwy tego ustrojstwa , bo nawet nie wiem jak to sie fachowo nazywa , żeby wrzucic w wyszukiwarkę.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Raczej nie uzywaj pojemnikow z powetrzem do czyszczenia matrycy. Nawet jesli byloby sterylne. Powietrze sprezone przy rozprezaniu potrafi bardzo silnie schlodzic matryce. Wypadek moze sie przywlec. Sa co prawda magicy co powietrzem z butli dla nurkow czyszcza, czy odkurzaczami, ale radzilbym tego nie stosowac.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Coś już napisał Awatar marko-wroclaw
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Gdzieś wyczytałem , że są specjalne pojemniki z "powietrzem" (?) wzbogacone czymś tam(?). Jakie macie doświadczenia? Warto tego spróbować przed czyszczeniem matrycy "na mokro"? Jesli to warte uwagi proszę o panie nazwy tego ustrojstwa , bo nawet nie wiem jak to sie fachowo nazywa , żeby wrzucic w wyszukiwarkę.
    Może porostu chodzi ci o "powietrze w sprayu" a ściślej mówiąc gaz... Ktos juź gdzieś tutaj pisał że lepiej nie bo to po pierwsze potrafi psiknąć ciekłym czymś... A po drugie może psiknąć kryaształkami lodu jaki sie tworzy przy gwałtownym rozprężaniu puchy....
    Ja sam używam tego w serwisie komputerowym, wiec wiem że bym napewno nie zaryzykował psiku-psiku na matrycu.... ;-)
    Moja galeria: - CLICK !!
    Nie uprzedzony, nie rywalizujący, nie szukający FF/BF. Po prostu cieszący się fotografowaniem. Były zenity, Canony analog i dSLR a teraz Nikon w parze z Canonem (Nikon d90+18-105mm VR oraz Canon a610)

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów