Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Skaner Medion - problem

Domyślnie Skaner Medion - problem

Nie wiem czy w dobrym miejscu wstawiłem ten temat, także proszę o przeniesienie jeżeli jest taka potrzeba.
    Kupiłem skaner firmy Medion 4800dpi za niedużą kwotę. Miał mi służyć do skanowania klisz. W temacie skanowania jestem zupełnie zielony. I tak po kilku próbach jest to nalpepszy skan jaki uzyskałem:

Co wy o tym myślicie? Czy taka jakość to standard czy mam coś ze skanerem??
    Aha i proszę o linki do jakiś programów/tutoriali do skanowania

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

To nie klisza chyba??
    Poza tym zeskanuj coś normalnego a nie druk z drukarni - i zobacz co w driwerze można poustawiać (gamma, korekcje itp.) ..

Poza konkursem stwierdzę że mopim skromnym zdaniem to co wiem o urządzeniach Medion pozwala mi na twierdzenie żeby trzymać się od nich z bardzo daleka - to coś jak Canomatic wśród aparatów (chociaż "aparaty" medion też robi ) za skaner który przyzwoicie będzie klisze skanował (i tylko klisze) trzeba parę tysięcy wywalić (przynajmniej niedawno tyle było) więc obawiam się że tym co masz nie powalczysz za bardzo..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

To była gazeta
    Tutaj skan odbitki 18x24
    A tutaj skan z negatywu

Nie chialem mieć super jakosci tylko taką "stykowkę" ok by wiedzieć mniej wiecej czy robić odbikę czy nie. Żeby w rozdzielczości ok 1024 na dłuższym jakość nie miała nic do zarzucenia
    Gdyby nie byłoby tego rozmycia to chyba by było ok.
    Program którym skanuje to ScanWizard 5 - można tam krzywe gammy i inne duperele ustawiać ale jak cos przestawie to wydaje mi sie ze jest gorzej

Domyślnie

Z tego, co widzę, to skany refleksyjne fundują Ci w pakiecie konwencjonalnym efekt zmiękczający, zaś transparentne banding. Jak dla mnie - zwrot urządzenia. Skan nawet na ustawieniach fabrycznych powinien być w miarę użyteczny - tutaj tego nie widzę. Możesz oczywiście zassać z sieci próbną wersję Vuescana (i chyba silverfasta też) i spróbować z tym softem, by się przekonać na 100%, czy to wina sprzętu.
    Z tego, co się orientuję, Medion nie produkuje żadnych urządzeń. Sprzedaje po prostu sprzęty różnych producentów pod własną marką.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Oprogramowanie zmieniłem ciagle to samo
    Chyba zaraz sie wkurze i kupie epsona v200
    Mam pytanie: Czy te wady co wymienił Michu (Pentax) to są wady fabryczne czy pozostałość po użytkowaniu? Pytam się bo nie wiem co w takim razie zrobić ze skanerem bo kupiłem go jako używany

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Na mój gust to skaner ma już kilka lat i jest koszmarnie brudny. Trzeba go rozkręcić i wyczyścić cała optykę, lustra i soczewki.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Domyślnie

Więc tak: rzuciłem skanerem klika razy, wbiłem kilka gwoździ i wyszło takie cuś:

Ale na serio: skaner kosztował mnie 70 dych więc myślę sobie: a co mi tam najwyżej go rozpier... Rozebrałem go, a na tych całych lusterkach była warstwa kurzu - początkowo mi się wydawało że tak ma być bo wyglądały jak matowe. Wyczyściłem złożyłem (to mi zajęło najwięcej czasu ) podłączyłem i działa.

canis_lupus dzięki za pomysł co do czyszczenia
    Aha i gdzie można wyczyścić skaner bardziej PRO w Łodzi??

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aligator16 Zobacz posta

Ale na serio: skaner kosztował mnie 70 dych
    700 zł ? :-o

;-)

Ważne, że działa :smile:

Uprawnienia umieszczania postów