Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
Spoko - nie trzeba wysylać szkla razem z body ( nikt Ci nie każe ). skalibrują szkło do wzorca.
do jakiego wzorca??? nie ma czegoś takiego. każda wyprodukowana sztuka ma jakieś odchyłki.

jak nie wyślesz swojego body, to skalibrują ci do body serwisowego. ostatnio, jak z nimi rozmawiałem, to mieli do wyboru 5D1 i 1000D. ale wtedy nie masz gwarancji na tak wykonaną kalibrację.

natomiast możesz wysłać z body i zaznaczyć, że body dobrze ostrzy z innymi szkłami i mają nic w nim nie ruszać. wtedy nie powinni skasować za to ani złotówki, bo body nie ruszają, a szkło jest na gwarancji.

teoretycznie na gwarancji możesz gratis wykonać tylko jedną kalibrację.
mi jednak kalibrowali 50/1.4 dwa razy, raz z wymianą modułu AF, było ciut lepiej, za drugim razem już jest akceptowalnie (ale bez rewelacji).

Cytat Zamieszczone przez Janeq_2010 Zobacz posta
Czy ktoś z was wie jak się ten zespół kółka trybów w 5ce (analogowej) wymienia? Czy wogóle trzeba coś kleić (bo mnie to pachnie, że coś poprostu zepsuli i teraz 'ściemniają').
IMHO ta "gałeczka" to jest - wbrew pozorom - całkiem skomplikowane "coś".
natomiast kleić to tam raczej nie ma czego (no chyba, że kleili pękniety mechanizm, bo nie mieli części na wymianę ).
natomiast mechanizm zapadkowy to jest najprawdopodobniej tylko mała kuleczka i sprężynka - po prostu zgubili ci jedno albo drugie...