Strona 27 z 28 PierwszyPierwszy ... 1725262728 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 276

Wątek: Serwis na Żytniej

Domyślnie Odp: Serwis na Żytniej

Z lekkim przerażeniem zacząłem czytać negatywne opinie o serwisie na Żytniej. Dotychczas nie miałem złego zdania o pracy tego serwisu (raz czyszczenie body i obiektywu). Ale wczoraj wysłałem sprzęt (EOS450D i 17-85 IS) do oceny i naprawy. Objawy - problemy z automatycznym ostrzeniem (wogóle nie łapie ostrości) przy słabych warunkach oświetleniowych. Ocena serwisu: wymiana AF w obiektywie i spustu migawki w body - razem prawie 1000 zł. Tylko, że obiektyw z innymi body spisuje się bez zarzutu a inne obiektywy z tym body mają podobne problemy. Więc mam wątpliwości czy ktoś nie "pojechał po bandzie". Co radzicie?
    Pozdrawiam
    Majorjabe

Początki nałogu

Może to gupie, ale zadam pytanie - czyściłeś może gruszką komorę lustra?
    Pojechał po bandzie i to o wiele za mocno.
    Za 1000-1100 można mieć nowy 17-85, ale skoro szkło działa z innymi body jak powinno to po kiego wywalać kasę na jego naprawę...?
    A spust migawki możesz wyczyścić sam, ew wymienić za grosze.

Cytat Zamieszczone przez kosdkp Zobacz posta
    Może to gupie, ale zadam pytanie - czyściłeś może gruszką komorę lustra?
    Pojechał po bandzie i to o wiele za mocno.
    Dzięki za sugestie. Już wycofałem sprzęt z naprawy.
    Pozdrawiam
    majorjabe

wyskakiwał mi err 99 wysłałam w piątek na żytnia, dzisiaj napisali, że do wymiany migawka za 500 zł.. co robić? (450D)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Cytat Zamieszczone przez 5ewulk Zobacz posta
    wyskakiwał mi err 99 wysłałam w piątek na żytnia, dzisiaj napisali, że do wymiany migawka za 500 zł.. co robić? (450D)
    Jak nie masz kaski na nowy aparat, to wymieniaj.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Początki nałogu

A co zrobisz? Bez sprawnej migawki eostrup. Sam nie wymienisz, a jeśli nawet nie masz na to 6 miesięcznej gwarancji, że będzie ok.
    Ile nastrzelałeś, 20-30 k?
    Zawsze możesz zachować aparat jako części zamienne, ale pewniej sprzedasz jako uszkodzony. Za 1000 możesz mieć używkę..tylko po co.
    Ja bym wymienił migawe, albo brał kompletnie nowe body.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Jak nie masz kaski na nowy aparat, to wymieniaj.
    To bez znaczenia, bo i tak wypada wymienić. Jakby co to i tak się szybciej sprzeda jako sprawny.
    Kto kupi na części 450d i niby po co ?
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Panowie,

Wybaczcie, że bez przywitania (to mój pierwszy post tutaj), ale zobaczyłem posty powyżej odn. migawki w 450D i pomyślałem, że być może pomogę.

Szukałem ostatnio migawki do swojego starego EOSa 30D.
    Cena na Żytniej oczywiście niemal zrównała się z rynkową ceną body, a szkoda było mi wyrzucać aparat z powodu uszkodzonej migawki.
    Znalazłem migawkę na ebay'u za ułamek ceny serwisu.
    Haczyk tkwi w tym, że trzeba ją wymienić sobie samemu - i do tego dość gruntownie zdemontować body,
    ale każdy (większość?) z nas zna kogoś technicznie uzdolnionego, do tego są serwisówki i filmy instruktażowe na Youtube -
    kto chce, i ma zmysł techniczny, ten da radę.
    Migawka do 450D kosztuje ~$50 z przesyłką z Hong Kongu do Polski - wklejam przykładowy link:
    New Genuine Shutter Unit Blade Unit Repair Part for Canon Rebel XSi 450D | eBay

Ja w swoim 30D wymieniłem sobie samemu, chociaż nigdy nie robiłem tego wcześniej i po złożeniu - o dziwo - wszystko działało.

Nie mam nic wspólnego z gościem z Hong Kongu, który wystawia te migawki, są też inni, którzy je sprzedają
    Po prostu chcę pomóc, bo miałem podobny problem, a 150zł vs 500zł - jak dla mnie robi różnicę,
    tym bardziej, gdy cena naprawy w serwisie to 2/3 ceny kolejnego używanego body z niewiadomym przebiegiem i zużyciem.

Pozdrawiam Canonierów
    Ostatnio edytowane przez baran ; 13-12-2012 o 01:10

Cytat Zamieszczone przez 5ewulk Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez kosdkp Zobacz posta
    Ile nastrzelałeś, 20-30 k?
    A czy to nie jest tak, że do jakiegoś przebiegu migawkę wymieniają w ramach gwarancji? Wydaje mi się, że dla 450D to było 100K.

Początki nałogu

450d nie ma gwarantowanego "przebiegu" migawki, stąd nie wymienią za free:-?

Strona 27 z 28 PierwszyPierwszy ... 1725262728 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów