Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Czy Digital Photo Professional mnie oszukuje?

Domyślnie

ten efekt to złudzenie

porównaj widok wyplutego z dpp jpga (nawet przeostrzonego) z widokiem z dpp ale na powiększeniu 1:1 - zobaczysz że nie ma różnicy - patent tkwi w tym że niektóre programy jeżeli nie wyświetlaja czegoś w 100% (lub w pełnych liczbach powiększenia, np 85 jest ok a 86 już nie) to czasem przekłamują widok, możesz też wyrzucic jpg wielkości ekranu - i wtedy porównac z dpp - u mnie też nie ma różnic
    EOS 40D, 17-85 IS USM, SIGMA APO 70-300 M, 50 1,8, 580 EX II, Manfrotto 804RC2

ZEBRA FOTO TEAM

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

eksportuj z DPP do TIF, potem bedziesz sobie mogl np. hurtowo przerobic na JPG przy pomocy irfanview, od razu ze skalowaniem, wyostrzaniem, usuwaniem exifow, dodawaniem ramek, podpisow i co tam jeszcze chcesz.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Janusz, jak to nie oszukuje ? i ze nie potrafi przewidywac przyszlosci ?

Wcale nie musi, jesli widze to co mam ustawione to wiem co jest i program tez wie co jest bo ma dane parametry i nie musi przewidywac, a ja chcialbym zeby efekt byl przeniesiony w 100% tak jak jest na ekranie z danymi parametrami. To tak jakby ustawic balans bieli w raw'ie, a po zapisie do jpg by sie zmienil, podobna sytuacja ktora mogla by byc.

"ten efekt to złudzenie

porównaj widok wyplutego z dpp jpga (nawet przeostrzonego) z widokiem z dpp ale na powiększeniu 1:1 - zobaczysz że nie ma różnicy - patent tkwi w tym że niektóre programy jeżeli nie wyświetlaja czegoś w 100%" Nie zmniejszam zdjecia, na oryginale tak jest.

Sprawdzalem juz tak i jest roznica... i w ostrosci i w kolorach... I nie jest to zludzenie... Moge zamiescic jpg cropa 100% i screena zrobionego z raw w 100%

Nie wiem czy to ma cos wspolnego, ale zmienilem z wersji 3.3.1.1 na 3.4.1 i problem zniknol
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 24-08-2008 o 00:51

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Nie wiem czy to ma cos wspolnego, ale zmienilem z wersji 3.3.1.1 na 3.4.1 i problem zniknol
    Tez mialem podobne wrazenie, ale nie uzywalem konwersji w DPP zbyt czesto. Pokazywal na ekranie obrazki wyostrzone bardziej niz jakikolwiek inny program. Uznalem, ze robi tak celowo, zeby lepiej zaprezentowac sprzet.

W najnowszej wersji rzeczywiscie tego juz chyba nie ma.

Oczywiscie mozna konwertowac to Tifa, ale jesli sie nie planuje zadnego dodatkowego miedlenia to nie ma zadnego powodu, zeby nie zrobic jpega w DPP i na tym dzialalnosc zakonczyc. Ekran powinien pokazywc jak bedzie to wygladalo po konwersji (oczywiscie minus kompresja, ale przy wysokiej jakosci JPEG to nie gra roli) i teraz chyba pokazuje.

Tak ze prawdopodobnie odpowiedz na Twoje pytanie jest tak, DPP oszukiwal troche z ostroscia na ekranie.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 24-08-2008 o 06:54

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

ja mam coś takiego w PS'ie

Ładuje foto... wyostrzam... zapisuje na jpeg i jest mydło straszne...

nie wiem co może być przyczyną... czy ktoś może wie?-miał kiedyś taki problem...?

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

Przyczyn może być kilka. Pierwsza to zbyt duża kompresja JPG-a. Druga to wina przeglądarki która po swojemu skaluje i rozmywa obraz (zakładam, że zdjęć nie zmniejszasz). Trzecia może być wynikiem złego doboru paramertrów wyostrzania. Tyle mogę się domyślić bez przykladowego zdjęcia.
    Kiedyś tu była stopka:-)

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    CR2 > zmniejszanie > TIF > wyostrzanie > JPG.
    Nie ma bata, musi zadziałać, dla pewności można dać w CR2 ostrzenie na 0, ewentualnie poeksperymentować, jakie efekty bedą dla zadanego formatu przy lekkim wyostrzeniu. Ja dla zmniejszania wolę 0 i ostrzyć na zakończenie.
    Wini

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

popi, nie kazdego stac na ps'a
    Ale PS Elements wystarczy do 99,9% potrzeb. I ACR ma i akcje i rozsądne algorytmy itd itp. A kosztuje naprawdę rozsądne pieniądze...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...
    Wcale nie musi, jesli widze to co mam ustawione to wiem co jest i program tez wie co jest bo ma dane parametry i nie musi przewidywac, a ja chcialbym zeby efekt byl przeniesiony w 100% tak jak jest na ekranie z danymi parametrami. To tak jakby ustawic balans bieli w raw'ie, a po zapisie do jpg by sie zmienil, podobna sytuacja ktora mogla by byc.
    ...
    To co widzisz na ekranie to efekt obróbki (zmniejszenia) zdjęcia z rozmiarów np. 4368 x 2904 pikseli do wielkości i rozdzielczości ekranu (np. 1200 x 800). Zapisz do tego samego rozmiaru jak na ekranie i oglądaj tym samym programem a nie będziesz narzekał. Jeśli zapisujesz do rozmiaru 4368x2904 to inny program z innym algorytmem interpolacyjnym musi przetrawić zdjęcie żeby wyświetlić je na ekranie. Żaden program nawet nie próbuje się domyślać w jakim rozmiarze chcesz zapisać zdjęcie.

Oprócz tego co Vitez napisał o Elements to jest jeszcze GIMP (darmowy) który dużo potrafi.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie Podpinam się z pytaniem o ostrzenie i nasycenie w DPP

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    To co widzisz na ekranie to efekt obróbki (zmniejszenia) zdjęcia z rozmiarów np. 4368 x 2904 pikseli do wielkości i rozdzielczości ekranu (np. 1200 x 800). Zapisz do tego samego rozmiaru jak na ekranie i oglądaj tym samym programem a nie będziesz narzekał. Jeśli zapisujesz do rozmiaru 4368x2904 to inny program z innym algorytmem interpolacyjnym musi przetrawić zdjęcie żeby wyświetlić je na ekranie. Żaden program nawet nie próbuje się domyślać w jakim rozmiarze chcesz zapisać zdjęcie.
    dzięki za dobre słowa - sprawdziłem i kamień spadł mi z serca, bo miałem ten sam problem:grin:
    PS lub PSE używam sporadycznie i przeglądając JPGi, które wyszły spod DPP byłem z reguły lekko podłamany...

Mam w związku z tym pytanie/problem - wołane w DPP jpgi są dobre (oczywiście wg mojej opinii), kiedy oglądam je ponownie w DPP

Ale jak ominąć logiczny chyba problem, że kiedy oddam obrobione zdjęcia komuś innemu (np. do druku, do obejrzenia), to będą one dobre, kiedy będzie się oglądać w DPP, ale przecież znowu pojawi sie ten sam kłopot, ponieważ ten ktoś będzie używał przeglądarki Windows (lub innego programu, z innym algorytmem) i znowu pojawi się efekt mydła...

I to właśnie jest moja zagwozdka: do sieci wykorzystuję zakładkę "zapisz dla internetu" w PS i jest OK; ale co zrobić w takim przypadku jak powyżej?
    Do obróbki używam wyłącznie DPP i proszę nie piszcie mi: "zacznij używać PSa" - chciałbym wybrnąć z tej sytuacji...

A może mam się nie martwić i te JPGi będą w porządku?

Będę zobowiązany za pomoc

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów