Pokaż wyniki od 1 do 10 z 75

Wątek: jak się pozbyć "mgły" na zdjęciach z aparatu canon a 560??

Widok wątkowy

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    ...

Co nie zmienia faktu, że fotka przykładowa jest wyraźnie prześwietlona a to tylko wzmaga efekt zamglenia. 8)...
    A z tym to bym polemizował. Na histogramie raczej bardzo poprawnie naświetlona fotka. Zero clippingu, histogram ładnie dociągnięty do prawego. Zupełnie poprawne technicznie zdjęcie w sensie naświetlania. Zwalony WB - za dużo niebieskiego, niezbyt ostre - to wina aparatu - taki jest. Mało kontrastowe, wyblakłe - to idzie poprawić.

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Januszu ! Jakis krotki opis ? Bo moim zdaniem naprawde Rewelacja ! Chyba ze to "tajemnica firmy"

Tyle mi sie udalo wyciagnac

No prawie - zrób kilka warstw dopasowania - krzywe (curves) i na ich maskach podokładaj gradienty - płynne, "długie" - można zblurować (maski) lekko Gaussian Blur z promieniem z 50 do 100.
    Inne krzywe dla dołu a inne dla nieba. Z maskami można to spoko zrobić. WB to też krzywymi R-G-B osobno dla każdego kanału z "wzorcem" na spodach chmur.

To co zrobiłem to najprostsza obróbka bez cudów i udziwnień. Na końcu jeszcze raz skopiowąłem pierwszą warstwę, umieściłem ją na górze, zmieniłem tryb na multiply i opacity na ok 20% to przymaskowało moje szybkie i niezbyt dokładne maskowania.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 26-08-2008 o 14:27 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów