Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 75 z 75

Wątek: jak się pozbyć "mgły" na zdjęciach z aparatu canon a 560??

mzeta
    Guest

Domyślnie

jak ocena mojego kolejnego zdjątka???)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    No i oczywiscie przy kontrastowej scenie nie ma czegos takiego jak "poprawne naswietlenie". Tzn. naswietlenie jest dopiero poprawne kiedy fotograf je zaakceptuje.
    Pewnie koledze chodziło o to że pewne sceny których rozpietosc tonalna jest wieksza niż mozliwosc matrycy...

czy to zdjęcie jest poprawnie naswietlone?

smiem twierdzić ze całkiem ok - jak odebrałem odbitki z białą ramką wokół zdjęcia (4mm) to pierwsze co powiedziałem 'zje@#li zdjęcia'
    potem porównałem odbitke w kompie - na czarnym tle przepał z lewej strony wyraznie sie odcina i zdjecie sprawia wrazenie całości
    z białą ramką wokół wygląda ciulato - jakby plik został niepoprawnie naswietlonyt na papier
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

mzeta
    Guest

Domyślnie

a moje zdjęcie??? możecie przestać już o jednym i tym samym rozmawiać? xD taka sugestia z mojej strony

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    Pewnie koledze chodziło o to że pewne sceny których rozpietosc tonalna jest wieksza niż mozliwosc matrycy...
    Dokladnie o to chodzi. I to sie zdarza czesto. Dlatego, ze swiatla na histogramie maja czesto cienki "ogon" i tylko fotograf moze zdecydowac gdzie go uciac. Zwykle na male przepaly np. swiatla na chromach samochodu, czy nawet w chmurkach, pozwalamy, bo nie oplaca sie zwiekszac szumow na calym zdjeciu, zeby je zmiescic. Ale jesli wazny jest wlasnie ten chrom, czy chmurka, to naswietlimy mniej. Definicja poprawnego naswietlenia, skadinad sluszna, po prostu nie pomoze. Nie ma takiego aparatu albo trybu, ktoryby automatycznie naswietlal tak, zeby ten caly ogon sie miescil (zero przepalow, nawet najmniejszych).

Ale to przeciez oczywiste, a ze ma niewiele wspolnego z mgla, wiec przepraszam za OT i juz nie bede o tym.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mzeta Zobacz posta
    a moje zdjęcie??? możecie przestać już o jednym i tym samym rozmawiać? xD taka sugestia z mojej strony
    Ale to jest wątek, który sam zatytułowałeś "jak pozbyć się mgły". Przecież to drugie zdjęcie jest kompletnie nie na temat. Załóż swój wątek w dziale "Galerie użytkowników", jeśli jeszcze nie masz i tam wrzucaj fotki do oceny.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów