Zostawiając złośliwości na boku to... przeczytaj proszę to co napisałem na temat naświetlania, że powinno być poprawne. Kropka. Koniec.
Jaką drogą to uzyskać i jak korygować to zupełnie inna sprawa. To co napisałeś o korygowaniu ekspozycji jest oczywistą nieprawdą i wpuszczaniem nowicjusza w głębokie i ostre maliny. Przy pomiarze matrycowym kadrowanie widoczków będzie miało ogromny wpływ na to jaką korekcję ustawić. Spróbuj to sobie zrobić kadrując widnokrąg na 1/3 klatki od dołu i na 1/3 klatki od góry - czyli tak jak się w zasadzie powinno kadrować zgodnie z zasadami. Mam pewność, że wyjdą Ci dwa różne zdjęcia - nie zdziwię się jak obydwa będą do wyrzucenia.
To nie tak, że się da powiedzieć - koryguj o -0.6 do -1.3 EV. Zdecydowanie nie tak... Zwłaszcza, że zwykle kierując aparacik na niebo to korekcję trza robić na +2 albo i więcej.
RE: Kolaj i inni
Hmmmm... to trochę długi i nudny proces składania wielu warstw z różnymi trybami ich mieszania plus warstwy korekcyjne z krzywymi i maskami. To jest trochę "zdjęcio-zależne" tj. trzeba mieć "indywidualne podejście". Chyba było by mi ciężko napisać co dokładnie robiłem w tym przypadku. RAW wywołany raczej standardowo a potem sporo zabawy w PS.