Aparat rejestruje rzeczywistość. Jak jest zamglenie to niewiele można na to poradzić. Trochę się da obrabiając zdjęcia ale cudów spodziewać się nie można.
Poniżej przykład tego co można zrobić - górne zdjęcie to popsute dolne.
Aparat rejestruje rzeczywistość. Jak jest zamglenie to niewiele można na to poradzić. Trochę się da obrabiając zdjęcia ale cudów spodziewać się nie można.
Poniżej przykład tego co można zrobić - górne zdjęcie to popsute dolne.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
nom, teraz jest ok dzieki Jurikodzieki za pomoc
przerobię parę zdjęć i wrzuce Wam do oceny, proszę o krytykę, co się podoba a co nie, oraz błędy jakie popełniłam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dzieki Janusz Bodyfajnuśna ta przeróbka... a czy to że używam zoom największego tzn 4x może być przyczyną gorszej jakości zdjęć???
Ostatnio edytowane przez mzeta ; 25-08-2008 o 08:52 Powód: Automerged Doublepost
Troszkę tak - obiektyw powershotów A5xx do najwybitniejszych nie należy i wydłużanie ogniskowej (zoomowanie) nieco pogarsza ostrość i kontrastowość zdjęć.a czy to że używam zoom największego tzn 4x może być przyczyną gorszej jakości zdjęć???
A560 nie ma możliwości założenia osłony przeciwsłonecznej, a pod światło obiektyw jego sprawuje się, niestety, słabo - jest bardzo podatny na zadymienia i spadek kontrastu, do tego aparat ma tendencję do naświetlania zdjęć raczej jasno. W zasadzie przy takich odległych krajobrazach, gdzie można się spodziewać zamglenia zdjęć, a chcesz uzyskać lepsze kolory od razu, możesz użyć korekcji ekspozycji na -0,6...-1,3 EV (aczkolwiek na przedstawionym zdjęciu pierwszy plan i tak jest dość ciemny, więc niekoniecznie byłoby to najlepsze rozwiązanie).
Pzdr
Grzesiu
Ostatnio edytowane przez FlatEric ; 25-08-2008 o 09:58
SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczne
dzieki za rade :-D pozdrawiam :razz:
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Prośba do Janusza Body czy mógłbyś opowiedzieć pokazać jak to zrobić lub gdzie o tym poczytać w zjadliwej dla czytającego formie ?
Pozdrowka
Ale przemawia za Twoją wypowiedzią wiedza teoretyczna, czy długa praktyka fotografowania powershotem A550/560?No niebardzo.
Niestety, te aparaty naświetlają w pomiarze matrycowym tak, że gdy chce się osiągnąć jako taką nasyconą kolorystykę zdjęcia, np. przy jesiennym krajobrazie czy odległej panoramie, to niedoświetlenie rzędu -1 EV można w zasadzie na początek wrzucić z automatu - i w większości przypadków się to sprawdzi.
Ba, ja kiedyś niechcący zrobiłem widok odległych gór na -2 EV (palec mi się obsunął na spuście) i zdjęcie wyszło naświetlone bez zarzutu.
Oczywiście, można zrobić zdjęcie w punkt i potem je korygować na komputerze - zależy, kto co lubi. Tym niemniej, jak sądzę, znakomita większość użytkowników A550/560 i tym podobnych pstrykawek nigdy żadnego zdjęcia nie obrabia i zadowalają się produktem prosto z aparatu.
Pzdr
Grzesiu
SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczne
Zostawiając złośliwości na boku to... przeczytaj proszę to co napisałem na temat naświetlania, że powinno być poprawne. Kropka. Koniec.
Jaką drogą to uzyskać i jak korygować to zupełnie inna sprawa. To co napisałeś o korygowaniu ekspozycji jest oczywistą nieprawdą i wpuszczaniem nowicjusza w głębokie i ostre maliny. Przy pomiarze matrycowym kadrowanie widoczków będzie miało ogromny wpływ na to jaką korekcję ustawić. Spróbuj to sobie zrobić kadrując widnokrąg na 1/3 klatki od dołu i na 1/3 klatki od góry - czyli tak jak się w zasadzie powinno kadrować zgodnie z zasadami. Mam pewność, że wyjdą Ci dwa różne zdjęcia - nie zdziwię się jak obydwa będą do wyrzucenia.
To nie tak, że się da powiedzieć - koryguj o -0.6 do -1.3 EV. Zdecydowanie nie tak... Zwłaszcza, że zwykle kierując aparacik na niebo to korekcję trza robić na +2 albo i więcej.
RE: Kolaj i inni
Hmmmm... to trochę długi i nudny proces składania wielu warstw z różnymi trybami ich mieszania plus warstwy korekcyjne z krzywymi i maskami. To jest trochę "zdjęcio-zależne" tj. trzeba mieć "indywidualne podejście". Chyba było by mi ciężko napisać co dokładnie robiłem w tym przypadku. RAW wywołany raczej standardowo a potem sporo zabawy w PS.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 25-08-2008 o 15:04 Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.