Pokaż wyniki od 1 do 10 z 75

Wątek: jak się pozbyć "mgły" na zdjęciach z aparatu canon a 560??

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    A z tym to bym polemizował. Na histogramie raczej bardzo poprawnie naświetlona fotka. Zero clippingu, histogram ładnie dociągnięty do prawego. Zupełnie poprawne technicznie zdjęcie w sensie naświetlania.
    Może źle się wyraziłem, ale w takim razie zgłaszam problem słownikowy/leksykalny!

- Dotąd zakładałem, że zdjęcie "prześwietlone" może być z przepałami (clippingiem) lub bez - czyli zwyczajnie niepoprawna ekspozycja, zdjęcie za jasne, ale bez utraty informacji w światłach, przeciwieństwo "niedoświetlonego", za długo naświetlane, ze szczególnym przypadkiem czyli przepałem. Zdaję sobie sprawę, że "przepał" to kolokwializm, stąd jeśli "prześwietlone" oznacza tylko i wyłącznie "z przepałem" to jak fachowo określamy "za jasne"?

Wg mnie byłoby tam miejsce na conajmniej -1/3EV. A clipping na niebie jest, tylko ładnie się maskuje w tych skądinąd kontrastowych chmurach i właściwie nie stanowi problemu. Do tego małpki/JPGi skutecznie ogłupiają tu wszelkie clip-alarmy podczas gdy RAW już dawno by się czerwienił. Co do histogramu - u mnie jednak piętrzy się z prawej. Natomiast w czerniach jest pusto i przeciąg. :wink:
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 26-08-2008 o 15:53
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów