Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: 1D vs 20D..

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomBlack Zobacz posta
    justanimage, zapewne tutaj chodzi głównie o kadrowanie. Bo przecież mając te 10mpx można sobie spokojnie
    Raczej nie o kadrowanie, bo kolega pisał że to krok wstecz w "jakości obrazka"..
    Z kadrowaniem zgadzam sie, ze 4mpx to mało w dzisiejszych czasach, no ale cóż... z 1d musisz uczyć sie budowac takie kadry zeby nie trzeba było kadrować. Zresztą do amatorskich zastosowań (czyli do powiekszeń do 30x20) 4mpx spokojnie wystarczy, zwlaszcza ze obrazy z 1d sa ostre jak żyleta (słaby filtr AA plus nie upakowane piksele).

Jeśli jednak chce się spróbować czegoś nowego, to niestety 1dmk1 odpada na samym starcie. Już lepiej wydać ten 1000zł na lepsze szkła.
    Moim zdaniem 1d jest świetną inwestycją - za tysiaka można przenieść sie w zupełnie inny świat fotografii robić o wiele bardziej plastyczne zdjęcia niż cropem 1,6. Do tego świetny AF. (oczywiscie 1d ma swoje minusy, i trzeba być ich świadomym, ale jeśli ktoś nauczy się z nimi żyć, to 1d potrafi odwdzięczyć się naprawde pieknymi fotkami)

PS Tysiącem zł wiele nie zdziałasz w kwestii lepszych szkieł
    600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez justanimage Zobacz posta
    PS Tysiącem zł wiele nie zdziałasz w kwestii lepszych szkieł
    Jak to nie? EF 85/1.8 usm najlepszy stosunek jakości do ceny, obrazek piękny, bardzo wielu ludzi uwielbia to szkło. Moje pierwsze świadomie kupione szkło i wiem że go nie sprzedam jeszcze długo. Taka ukryta eLka.

A w temacie ile migawka 1d ma deklarowaną liczbę strzałów (nie 150k )?
    1d2 ma tu już chyba znacznie więcej (200k) ?

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Zakup 1dmk1 ma sens JEDYNIE jesli ktos robi sport przy swietle dziennym. Inaczej naprawde lepiej wybrac nowsze xxD.

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Andrus, robię [a raczej będę robił od wiosny] sport przy świetle dziennym, w dodatku w lesie. Mam na myśli kolarstwo grawitacyjne. Co nie znaczy, że tylko - przykładowo klasyczne portrety też. Ogólnie mam zamiar fotografować raczej wszystko. Ale w czym tu 1D może ograniczać? Nie mam zwyczaju kadrować na komputerze.

Wątek z szumami widziałem, nie są dla mnie odstraszające, na oko jak w 1000D.

Lampa - to jest dla mnie chyba największa wada, mogę dokupić jakąś taniznę i używać jako master dla Nissina? Wiem, że będę go musiał ręcznie ustawić, przywykłem. To samo na sankach - chyba nie muszę pełną mocą, mogę sobie wyregulować?

Co do 1000zł - jak sprzedam 1000D i kita, to mniej więcej tyle dostanę, więc nie muszę dokładać. Nie potrzebuję dwóch puszek, wolałbym jedną, ale lepszą [50D, 1D mkII].

A do użytkowników - jak to jest z akumulatorem w 1D? Na ile zdjęć średnio wystarcza?

Dzięki za odpowiedzi
    C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Coś już napisał Awatar Licker
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Las3k Zobacz posta
    Lampa - to jest dla mnie chyba największa wada,
    Jeśli zdecydujesz się na 1D mkII to możesz sprzedać obecnego Nissina i kupić Di622 II, który z tą i nowszymi 1D współpracuje.
    Zamiana kosztowałaby Cię około 100zł. :wink:
    7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
    Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli chodzi o akumulatory to wszystko zależy od ich stanu. Wewnątrz znajdziesz 10 akumulatorków w rozmiarze AA o pojemności bodajże 1800mAh. Zamiennik kupisz za 100zł oryginał coś chyba koło 350zł (!). Możesz też spróbować wybebeszyć zużyte akumulatorki i wstawić jakieś porządne o pojemności 2300-2700mAh.

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie

Używam obecnie 40d i 1dmk1. Jedynkę biorę zawsze w plener, gdy możliwe jest ido 100-200-320, wyżej nie sięgam bo pojawia się brzydki banding, który trzeba usuwać w sofcie do odszumiania (zależnie jeszcze od charakteru sceny, jeśli jest jasno, jest ok). 40d biorę zawsze do wnętrz (iso 1600 czasami trzeba odszumić, ale jest dobrze) albo gdy potrzebuję po prostu lepszego powiększenia (mnożnik) no i ze względu na możliwość kadrowania.
    To moje drugie 1d, poprzednie sprzedałem z pilnej potrzeby kasy, przez parę miesięcy miałem tylko 40d, potem znowu dokupiłem 1d, w idealnym stanie Nawet draśnięcia na sankach, nie mówiąc o obudowie, hehe... Przebieg 160tys jak na jedynkę jest niewysoki. Wróciłem do jedynki, bo żaden korpus z dwucyfrowej serii nie da mi takich kolorów, AFu (z L-kami nie zauważysz momentu ostrzenia, dodatkowo wybór tylu punktów af), szybkostrzelności (jako że lubię eksperymenty ze strzelaniem do piwa czy balonów), specyficznej plastyki (jednak crop x1.3), pancerności (nie obawiam się, że w coś niechcący puknę) - nie oszukujmy się - 1000d przy jedynce to wydmuszka , jak wspomniał ktoś wyżej, obrazek - żyletka, zwłaszcza dopalony lampką.
    Póki co to body dobrze mi służy i nie mam zamiaru się go pozbywać, chyba że znowu funduszy zabraknie, ale już wiem, że będę wtedy płakał
    Moje akumulatory trzymają średnio po 500-600 zdjęć, nie czuję z tego powodu dyskomfortu.
    Co do przeróbki ef-s'ów to naprawdę nic w tym trudnego. Adamem Słodowym nigdy nie byłem, a z tym szkiełkiem poszło gładko
    5D, stałki, zoomy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A jak z winietą EF-S na 1D?

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Bierz mkII bo szumy w 1D sa na ISO400 i to spore. W 1DmkII na ISO1600 jest przyzwoicie.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez justanimage Zobacz posta
    ...

Moim zdaniem 1d jest świetną inwestycją - za tysiaka można przenieść sie w zupełnie inny świat fotografii robić o wiele bardziej plastyczne zdjęcia niż cropem 1,6...
    Robiłem xD, xxD, robię 1d2n i jakoś nie widzę tej zupełnie innej plastyki, ale nie przejmujcie się, bo ja ślepy jestem, na piątce tez plastyki nigdy nie widziałem Oczywiście cieszy mnie fakt, że robienie zdjęć aparatem z matrycą większą niż kropek 1.6 przenosi w inny świat, lubię gdy otaczają mnie szczęśliwi ludzie

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów