Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: 1D vs 20D..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

zapomniałem dodać jeszcze jedna dosc istotna wade 1D...

jak juz zaczniesz nim robic to nie bedziesz chcial 20D wziasc nawet do reki, kazdy aparat oprocz serii 1D to bedzie zabawka, ja tak mialem niestety, 350D zrobil sie badziewem, ktorym naprawde nie moglem juz robic porzadnych zdjec sportowych (mimo ze wczesniej nim focilem z powodzeniem przez 2 lata prawie) a musialem cos w koncu sobie kupic lepszego, nawet nie myslalem o 30D i 40D bo to zabawki sa... poczekalem i zakupilem 1Dmk3...

seria 1D rozleniwia troche, cos sie dzieje - celujesz - wciskasz spust i masz dobra fotke (nie chodzi mi nawet o serie - bo to dodatkowy plus)

slabszymi body musisz przez caly czas byc skupionym i gotowym trzymajac spust do polowy i ogladac przez wizjer jak AF Servo sie meczy a po zdjeciu modlic sie aby bylo ostro... :-)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cóż, odświeżam temat, bo nic satysfakcjonującego nie znalazłem. Jak się ma 1000D do pierwszego 1D? Na korzyść 1000D na pewno matryca, wyświetlacz, współpraca z EF-S, wbudowana lampa [często fotoceli używam], nowsza konstrukcja, karty SD, pewnie dłużej trzymająca bateria na korzyść 1D - wszystko inne.
    Uważacie, że byłby to sensowny upgrade? Nie wywołuje w dużych formatach.
    C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Coś już napisał Awatar Licker
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Właściwie prawie sam sobie odpowiedziałeś.
    1D ma lepszy AF, ergonomie i solidność. Jeśli to jest dla Ciebie priorytetem to powinieneś być z 1D zadowolony.
    Musisz jednak wziąć pod uwagę, że oba obiektywy i lampa, które posiadasz idą do wymiany.
    Według mnie zamiana bez większego sensu. Nie lepiej byłoby dorzucić te kilka złotych i kupić 40D?
    7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
    Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli już myśleć o 1D to minimum 1DII. Przerobiłem kilka puszek z epoki 1D (D30, D60 i 10D które mam do dziś) i stwierdzam, że 20D był modelem przełomowym jeśli chodzi przede wszystkim o szumy a 1DII to już właśnie ta epoka. No chyba że masz zamiar na ISO 100 czy 200 robić zdjęcia i do tego nie będziesz ich kadrował na komputerze ze względu na 4MPix 1D. Niecałe 1000zł kusi ale robisz spory krok wstecz jeśli chodzi o to co najważniejsze czyli o jakość obrazka. No i jak kolega wyżej napisał, co podepniesz do tego 1D? Bo na pewno nie to co masz w stopce.

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wiecie, chcieć to móc, znalazłem już na forum wątek o obiektywach EF-S w D1 -> http://canon-board.info/showthread.php?t=68373
    Poza tym Mikołaj niesie 50/1.8
    Przemek, jakość może i lepsza, ale co mi po jakości, jeśli AF nie złapie?

Powiedzcie może jeszcze jak wyglądałaby współpraca z Nissinem Di622. Jakieś możliwe problemy z automatyką? 1000D działa z nim bez zastrzeżeń.

Co do 40D - to jest opcja nr 2, ale nie łudzę się, że AF w nim jest taki jak w jedynce.
    Opcja nr 3 - cóż, D1 Mark II, czasem poniżej 2000zł schodzą na allegro, ale musiałbym już sporo dołożyć i czy 2x więcej mpx na CMOS jest warte 2x większej kwoty?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A, Licker, napisałeś o lampie, wybacz, późno jest. Czemu idzie do wymiany? I na jaką?
    I oczywiście 1D, nie D1, literówka.
    Na forum nie ma edycji postów?
    Ostatnio edytowane przez Las3k ; 21-12-2010 o 02:11 Powód: Automerged Doublepost
    C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Las3k wymień szkła a nie body na eLki lub z usm/hsm zobaczysz róznice, 40d z tymi kitami dużo nie da w sensie fotografii ale chumor poprawi zapewne.
    Pamiętam jak wymieniłem C55-250is na canona 70-200 F4 L no to była masakra jak i w prędkości tak i w obrazku, mojej dziewczynie nadal jej porterty podobają się bardziej z eLki 70/f4 niz z 50/1.8 mimo mniejszego rozmycia tła
    Ostatnio edytowane przez WiatruMistrz ; 21-12-2010 o 08:42 Powód: Automerged Doublepost
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Coś już napisał Awatar Licker
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Las3k Zobacz posta
    Opcja nr 3 - cóż, D1 Mark II, czasem poniżej 2000zł schodzą na allegro, ale musiałbym już sporo dołożyć i czy 2x więcej mpx na CMOS jest warte 2x większej kwoty?
    Mark II to bardzo fajna puszka i jest warta swojej ceny. Sam brałem ją pod uwagę jeszcze nie dawno.
    Cytat Zamieszczone przez Las3k Zobacz posta
    A, Licker, napisałeś o lampie, wybacz, późno jest. Czemu idzie do wymiany? I na jaką?
    Di622 nie będzie współpracował z 1D. Wyzwolić z sanek się pewnie da, ale będzie błyskał tylko pełna mocą. Na jaką wymienisz to już zależy od Twojego portfela i potrzeb. Nissin odpada. Współpracują z serią 1D, ale tylko od 1D mkII w górę.
    Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    Las3k wymień szkła a nie body na eLki lub z usm/hsm zobaczysz róznice, 40d z tymi kitami dużo nie da w sensie fotografii ale chumor poprawi zapewne.
    W kwestii AF to pomoże, ale tylko trochę. 1000D ma bardzo kiepskie servo.
    Nie raz dobrze mu szło śledzenie by tuż przed zrobieniem zdjęcia ostrość uciekła gdzieś w tło.
    7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
    Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    No chyba że masz zamiar na ISO 100 czy 200 robić zdjęcia i do tego nie będziesz ich kadrował na komputerze ze względu na 4MPix 1D. Niecałe 1000zł kusi ale robisz spory krok wstecz jeśli chodzi o to co najważniejsze czyli o jakość obrazka. No i jak kolega wyżej napisał, co podepniesz do tego 1D? Bo na pewno nie to co masz w stopce.
    Co za stek... nieprawd
    Jaki krok wstecz wzgledem obrazka? 1d mark I dawał(i daje) fantastyczny obrazek (kolorki/ostrośc/plastyka), niech sie linia xxD przy nim schowa. Gdy kupiłem 1d classic, nie wziąłem mojego 40d wiecej do ręki i zaraz go sprzedałem.
    Co do szumów, to też nie jest tak strasznie moim zdaniem. Spokojnie robilem na nim na ISO 800 i szumy zupełnie akceptowalne.
    Zobacz tut:
    http://canon-board.info/showpost.php...9&postcount=11

Tu jest watek o 1d na POTNie. Prawie 400 stron wychwalania 1d
    http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=453274

pozdrawiam
    600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Zablokowany
    Miasto
    Okolice Torunia

Domyślnie

justanimage, zapewne tutaj chodzi głównie o kadrowanie. Bo przecież mając te 10mpx można sobie spokojnie wykadrować. Uczynisz to samo na dziadku 1dmk1? - nie sądzę.
    Jak liczy się tylko na jakość obrazka, a nie na cel zarobkowy - to niech amator go weźmie - tylko trzeba pamiętać że to nie będzie to samo i od kilku rzeczy trzeba będzie się odzwyczaić. Jeśli jednak chce się spróbować czegoś nowego, to niestety 1dmk1 odpada na samym starcie. Już lepiej wydać ten 1000zł na lepsze szkła.

Ja sam spoglądałem często na aukcje tyczące się 1d. Doszedłem do wniosku, że jeszcze nie jestem gotowy na tak wysoki skok, a 50d wystarcza mi w zupełności.
    Najpierw trzeba by uzupełnić szkła o EF-ki. Najlepiej dobrej jakości - można pomyśleć o eL. Wtedy dopiero przemyśleć sprawę.

Moim skromnym zdaniem, to jak już szukać to albo 1dmk2N albo odkładać na mk3.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Różnica między 1DII a 1DIIN dla amatora poza troszkę większym LCD nie będzie odczuwalna a cenowo jak najbardziej bo ok.20-30% trzeba będzie dopłacić.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów