Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: 1D vs 20D..

Dopiero zaczyna Awatar MaksymilianH
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 1D vs 20D..

Witam.
    Na wstepie zaznacze iz czytalem wiele tematow na forum, testy, ale wiadomo iz kazdy zmienia aparat z troche innych powodow, wiec troche inne moga byc tez odpowiedzi
    Zastanawiam sie nad zmiana 20D na 1D . Wiem ze zasadniczo jest to znaczny "krok wstecz", jednak bardziej zalezy mi na szybkosci i wytrzymalosci, anizeli na wiekszej matrycy, czy mniejszych szumach.
    Potrzebuje aparatu ktory bedzie moim partnerem na zawodach MX,Enduro,CC a takze nie zaprotestuje kiedy bede chcial porobic zdjecia chlopakow na BMX'ach czy MTB.
    Aparat musi wytrzymywac deszcze, bloto i.t.d a w przypadku mojej 20 troszke sie tego boje. Nie raz dochodzilo do sytuacji kiedy na zawodach zaczalem slizgac sie po blocie siegajacym do polowy lydki, i jedyna rzeczy o ktorej myslalem to nie wpuszczenie tam 20
    Aha, udalo mi sie za to wyczytac, iz 1 ma bardzo duzy pobor pradu, i jedna bateria starcza max na 400zdjec (zakladajac ze jest w swietnym stanie) - czy jest to prawda?

Aha, dodam iz swego czasu mialem D30 i naprawde cenilem ten aparat, wiec mysle ze 1D nie powinien sprawic mi zawodu pod zadnym wzgledem.
    Do aparatu bede podpinal:
    -EF 70-200 mm F/4 L
    -EF 28-135 mm IS USM
    -EF 20 mm F/2.8 USM
    -Zenitar 16mm (chociaz bede chcial zmieniac na Pelenga).
    i masa szkiel na M42, lepszej badz gorszej jakosci.
    Mam nadzieje ze zadne z tych szkielek nie bedzie mialo z tym body zadnych problemow?
    Pozdrawiam Serdecznie!
    1D3, 1D, 50 1.4, 70-200, uzupelniamy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

mam w domu 1D, mozna powiedziec ze przesiadlem sie na nie z 350D,

jesli chodzi o szybkosc i precyzje AF to mozna smialo powiedziec ze nic lepszego do tej pory nie wyszlo, tu na pewno sie nie zawiedziesz

gorzej jest niestety z matryca, 4Mpix mozna by bylo przebolec ale niestety szumy sa dosc uciazliwe. W zasadzie ISO 1600 juz nie jest wogole uzyteczne, ISO 1250 jeszcze ujdzie ale szum moze byc widoczny. Śmiało moża powiedzieć, że ISO 800 z 1D jest jak ISO 1600 z 350D. (z tym, że zdjecia z 1D sa nieco ostrzejsze - mniejsza ingerencja softu w zdjecia). W dodatku szum z 1D jest bardzo brzydki i odszumianie daje raczej kiepskie rezultaty.

Odzworowanie kolorów i Auto Balans bieli tez sporo pozostawia do zyczenia.

Jeśli chodzi o wytrzymałość to raczej też jest OK. Aparacik jest raczej pancerny. Ile to 1D po wielu przejsciach jeszcze dziala i sluzy czesto jako drugie body.

Przy błocie i deszczu bardziej martwil bym sie o obiektywy niz o 1D.

Jeśli chodzi o baterie to u mnie wytrzymuje do 800 zdjec, ale pod warukiem wylaczonego podgladu zdjec i baaardzo rzadkiego wlaczania ekraniku. (z reszta i tak nie ma co ogladac bo nie mozna zoomowac zdjec w celu ogladniecia czy jest ostro... ale to tylko maly problem bo jak pisalem AF jest niezawodny). Bateria bardzo szybko mi siadala w zimnie. Jak focilem nim na Polska - Belgia w Czorzowie to padla mi po 100 zdjeciach...
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziekuje za odpowiedz. A swoja droga na ktorej stronie podane saq informacje ze po wgraniu firmware'u w wersji 1.3.0 szumy naprawde mocno sie obnizaja.

http://forums.dpreview.com/forums/re...essage=2301767

Moze to tez jakies rozwiazanie?

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

podpowiem tylko, ze peleng na 1d wygląda hmm... okropnie?
    Zenitar ładnie wygina

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaksymilianH Zobacz posta
    Dziekuje za odpowiedz. A swoja droga na ktorej stronie podane saq informacje ze po wgraniu firmware'u w wersji 1.3.0 szumy naprawde mocno sie obnizaja.

mam w 1D wersje firmware 1.3.0
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Zablokowany

Domyślnie

Dołóż kasę i weź mkII. Jedynka mk I to już mocno leciwa konstrukcja z wadami, które wymienił sebcio80. Największe to imho: prądożerność ogromna i kiepska współpraca z lampą.
    Warto ją mieć mając mkII jako backup. Jako samodzielne body, hmmm to kontrowersyjny wybór. Matryca panasonica- specyficzna. Są jednak miłośnicy jej kolorów.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Dołóż kasę i weź mkII.
    To co teraz kupujesz himi - 1Dmk3? :-)
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Gdyby bylo mnie stac na MK2, zapewne tego tematu by tu nie bylo, bo nie byloby i zadnego porownania do 20D.
    Rzeczy w tym ze fotografia jest tylko jedna z kilku moich pasji, i ciezko uzbierac jeszcze na MK2 jesli jest sie 17latkiem ktory sam zarabia na swoje aparaty Nie mowiac o tym ze mam teraz do skonczenia remont motocykla, a to niestety ciagnie za soba duzoo pieniedzy.
    Dziekuje za propozycje, ale nie szukam alternatywy dla tego zestawu, tylko upewniam sie ze to odpowiedni wybor.
    Pozdrawiam!

Ps. Na gieldzie w warszawie ceny za smieszne!
    Za dosc obdartego 1D sprzedajacy chcial 3200. Przebieg migawki 130tys.
    W stanach za 650$ mam przyzwoitego canona z przebiegiem ~70tys.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

przebieg 130 tyś?

ja bym w to nie wierzyl... to jest kolejny minus starego poczciwego 1D - tak naprawde nie wiesz co kupujesz, migawka moze Ci pasc w kazdej chwili, teaparaty maja znaaacznie wieksze przebiegi

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam ponownie
    Postudiowalem dokladnie forum fredmiranda.com , poogladalem sample, no i juz tak naprawde jestem pewien ze chce dokonac takiej zmiany. Narazie postaram sie sprzedac pare rzeczy, i nabyc go bez koniecznosci sprzedawania 20D. Wtedy bede mogl zrobic maly tescik, a i tak wiem ze stratny nie bede, bo w polsce ceny ciagle sie jakos trzymaja.
    Pozdrawiam Serdecznie i dziekuje za odpowiedzi

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów