Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Lampa 580EX jakie baterie i ile????

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie Lampa 580EX jakie baterie i ile????

Witam.

Wypożyczam lampę jak wyżej na ślub kumpla. Jakie zasilanie zastosować i ile żeby starczyło na ok. 800 zdjęć bez doładowywania???

Pozdro.
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Oczywiscie nikt ci na to nie odpowie nie znajac warunow w jakiech bedziesz focil.
    ja mam aku enerdzajzer 2500 i naladowane na ful (przynajmniej moja ladowarka tak pokzuje ) starczaja na tyle (800 - choc koncowka juz sie powoli laduje). Oczywscie Lampa w ttl w 95% z korekta na 0,3-1,5 w srednie oswietlonej sali. Lampa oczywiscie tylko wypelniajaca. Jesli bedizesz ladowal na manualu na 100% oczywisice nie wyrobisz bedizesz potrzebowal za 4 takie komplety w tym wypadku
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Domyślnie

Ja co prawda staram się jak najmniej używać lampy, natomiast przy ostatnim zleceniu, na 700 zdjęć starczyły mi 2 komplety eneloop'ów i to jeszcze z zapasem (580ex II, e-ttl, dopełniająca)

Pozdrawiam,
    Front Side Studio

www.fs-studio.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kogut Zobacz posta
    Ja co prawda staram się jak najmniej używać lampy, natomiast przy ostatnim zleceniu, na 700 zdjęć starczyły mi 2 komplety eneloop'ów i to jeszcze z zapasem (580ex II, e-ttl, dopełniająca)

Pozdrawiam,
    Ja Także polecam do lamp tylko Eneloop'y.. najlepsze baterie do lamp błyskowych

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amok Zobacz posta
    Ja Także polecam do lamp tylko Eneloop'y.. najlepsze baterie do lamp błyskowych
    Nic nie mam przeciwko Sanyo, ale Energizer NiMH HR6 też nie rozładowują się samoistnie. Więc rozszerzam slogan "... tylko Eneloop,y i Energizery.. najlepsze baterie do lamp błyskowych". Jakby ktoś jeszcze jakąś markę chciał wpisać, to zapraszam do zabawy.
    Ja mam swoją miarę. Jest nią cena. Jak ogniwo kosztuje ~10 zł, jest dobre. To się sprawdza w praktyce. Przynajmniej przy dzisiejszym poziomie cen. Choć ostatnie 2 komplety kupiłem pół roku temu i do tej pory sprawują się doskonale.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja korzystam z 2xGP i 1xEnergizer - Zdecydowanie Energizery lepsze są, wystaczają mi na większość zdjęć, a jeśli nie to zawsze mam 2xGP, które są słabsze i już na pewno ich nie kupię, ale są
    Na 800zdjęć. Ale jeśli robisz na ślubie tak całkowicie to plener w większości Ci odpada bo bez lampy, kościół i wesele. Więc powinno wystarczyć, ale ...
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

na ostatnim slubie energizery padly mi na chwile przed oczepinami, a i wypelnialem w kosciele i w plenerku lekko trzeba bylo kontrasty redukowac i na zabwie leciala lampa na druga lamelke - lampka 580xeII wiekszosc zdjec w ett z korektą o -1 do - 3. Moze ja taki rozrzutny nie jestem i z 14 godzin pracy mialem w sumie 500 zdjec do selekcji :/.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

cwanakubwa
    Guest

Domyślnie

Witam

Eneloop - zdecydowanie te i to ładowane małym prądem. Długo to trwa, ale per saldo się opłaca. Używam prywatnie do lamp błyskowych - 550EX i starego Rollei RB40 oraz "służbowo" do "recorderów". Moi współpracownicy często dopytują się czy aby nie trzeba wymienić "baterii" bo Eloop'y chodzą i chodzą. Oczywiście "recordery" pobieraja nieporównywalnie mniejszy prąd niż lampy błyskowe. Ostatnio jedna seria Eneloop'ów zaskoczyła mnie bardzo. Wytrzymały dłużej niż baterie Duracell na "żernej" lampie Rollei. Powinno być odwrotnie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

W 5d [nie wiem jak w innych kamerkach]jest w Cfn-ach funkcja pozwalająca konfigurowac czerpanie energii odpowiednio z baterii flasha tylko lub również z aku aparatu.Znając swoje zasoby prądu w danej chwili można sie podratować.Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

janmar, to tego zem nie doczytał... a wiedieć dobrze... ja mam 5 zestawów 3x eneloopy 1x pentagram i 1x GP i nie zdażyło mi się odkad mam jasna szklarnie by mi eneloopy jeden zestaw nie wystarczył do końca. Ale nikt ci nie doradzi bo to zależy od zbyt wielu czynników, sprzętu, stylu fotografowania (ja praktycznie lampy stosuje wyłącznie na zabawie no i czasem w kosciele), warunków zastanych itp.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów