Witam.
Wypożyczam lampę jak wyżej na ślub kumpla. Jakie zasilanie zastosować i ile żeby starczyło na ok. 800 zdjęć bez doładowywania???
Pozdro.
Witam.
Wypożyczam lampę jak wyżej na ślub kumpla. Jakie zasilanie zastosować i ile żeby starczyło na ok. 800 zdjęć bez doładowywania???
Pozdro.
Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG
Oczywiscie nikt ci na to nie odpowie nie znajac warunow w jakiech bedziesz focil.
ja mam aku enerdzajzer 2500 i naladowane na ful (przynajmniej moja ladowarka tak pokzuje ) starczaja na tyle (800 - choc koncowka juz sie powoli laduje). Oczywscie Lampa w ttl w 95% z korekta na 0,3-1,5 w srednie oswietlonej sali. Lampa oczywiscie tylko wypelniajaca. Jesli bedizesz ladowal na manualu na 100% oczywisice nie wyrobisz bedizesz potrzebowal za 4 takie komplety w tym wypadku![]()
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Ja co prawda staram się jak najmniej używać lampy, natomiast przy ostatnim zleceniu, na 700 zdjęć starczyły mi 2 komplety eneloop'ów i to jeszcze z zapasem (580ex II, e-ttl, dopełniająca)
Pozdrawiam,
Nic nie mam przeciwko Sanyo, ale Energizer NiMH HR6 też nie rozładowują się samoistnie. Więc rozszerzam slogan "... tylko Eneloop,y i Energizery.. najlepsze baterie do lamp błyskowych". Jakby ktoś jeszcze jakąś markę chciał wpisać, to zapraszam do zabawy.
Ja mam swoją miarę. Jest nią cena. Jak ogniwo kosztuje ~10 zł, jest dobre. To się sprawdza w praktyce. Przynajmniej przy dzisiejszym poziomie cen. Choć ostatnie 2 komplety kupiłem pół roku temu i do tej pory sprawują się doskonale.
Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo
Ja korzystam z 2xGP i 1xEnergizer - Zdecydowanie Energizery lepsze są, wystaczają mi na większość zdjęć, a jeśli nie to zawsze mam 2xGP, które są słabsze i już na pewno ich nie kupię, ale są![]()
Na 800zdjęć. Ale jeśli robisz na ślubie tak całkowicie to plener w większości Ci odpada bo bez lampy, kościół i wesele. Więc powinno wystarczyć, ale ...![]()
40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
Ktoś naruszył Twoje prawa?
na ostatnim slubie energizery padly mi na chwile przed oczepinami, a i wypelnialem w kosciele i w plenerku lekko trzeba bylo kontrasty redukowac i na zabwie leciala lampa na druga lamelke - lampka 580xeII wiekszosc zdjec w ett z korektą o -1 do - 3. Moze ja taki rozrzutny nie jestem i z 14 godzin pracy mialem w sumie 500 zdjec do selekcji :/.
2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław
W 5d [nie wiem jak w innych kamerkach]jest w Cfn-ach funkcja pozwalająca konfigurowac czerpanie energii odpowiednio z baterii flasha tylko lub również z aku aparatu.Znając swoje zasoby prądu w danej chwili można sie podratować.Pozdrawiam.
Sorki,ale tu muszę ładnie przeprosić za wprowadzenie w bład ,[co niniejszym czynię. ]Przepraszam to nie jest tak jak pisałem.Coś misię pozajączkowało.W Cfn 5d nie ma takej opcji.[To tak jest jak się pisze z głowy czyli z niczego.] Jest taka funkcja w 580 EX . Cfn 07 przełącza zasilanie kondensatora i oddzielnie sterowania lampą ale dotyczy to nie akumulatora w body tylko zasilania zewn.lampy.Też fajnie ale inaczej.Pozostaje mieć nadzieję ze skoro tak ładnie to wymysliłem
![]()
to canon podchwyci i zrealizuje.Na przyszłośc obiecuję uważniej czytać co napisałem.
Pozdrawiam .