Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: problem z ustawieniem blokady AE poprzez spust

Dopiero zaczyna Awatar lomiarz.wroc
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie problem z ustawieniem blokady AE poprzez spust

Witajcie.
    Jakieś 3 dni temu kupiłem 40D. Mam problem i może kogoś to zainteresuje. Nie mogę ustawić w aparacie aby blokował parametry ekspozycji po naciśnięciu spustu do połowy. W menu jest taka funkcja chyba pod C.Fn III.2 pozycja 2. Ale być może się myle. Wiem, że ma to związek również z napędem, blokadę ekspozycji można osiągnąć tylko przy trybie one shot a może się myle. Wcześniej miałem 300D i nie wszystko jest jeszcze jasne do końca. Prosił bym o wyjaśnienie tej kwestii bo się przyzwyczaiłem do 300D a i szybsza jest praca z tą funkcją.
    Dzięki wielkie

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Powinno być w instrukcji.... ale skoro piszesz o problemie, to pewnie nie masz cudownej książeczki. Zerknę jutro i dam znać. Na bank w CF - tylko nie pamiętam w których
    Pozdrawiam
    regulamin pkt 8

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W 350D blokada działa lub nie w zależności od ustawionego trybu pomiaru światła. Może 40D też?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna Awatar lomiarz.wroc
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Doszedłem. Blokada AE z poziomu spustu działa tylko przy pomiarze wielosegmentowym. Ale kanał. Ciekawe jak to jest w jedynkach? Wydaje mi się, że to głupia sprawa. W 300D faktycznie tam chyba na stałe był włączony pomiar matrycowy (chyba). No trudno trzeba będzie jakoś z tym żyć. Dzieki za pomoc.

Uprawnienia umieszczania postów