Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: 1Ds MkIII i i hot pixele

Domyślnie 1Ds MkIII i i hot pixele

Od kilku tygodni mam Dsa MkIII, zakupiony w polskim renomowanym sklepie.
    I już do serwisu??!!
    Zdjęcia wieczorne wyglądają tak - crop 100%

RAW

Test na zasłoniętym deklem obiektywie w czułościach 100, 500 i 1000 wypada następująco (pliki RAW):
    Fota 1
    Fota 2
    Fota 3
    Fota 4

Czy to norma mk3? Orientujecie się jak przebiega proces reklamacji czegoś takiego? Wymieniają matrycę czy tylko robią mapowanie - test zrobiony przez "DeadPixelTest" wykazuje od 140 do 2600 hot pixeli w zależności od czułości.
    Na Żytnią nie mogłem się dzisiaj dodzwonić....

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Wiesz - na Twoim jotpegu faktycznie - niebo w gwiazdy, ale z rawow mi wszystko wychodzi czarne. Wywoluje w ACR na ustawieniu "as shot" - czyli bez wyciagania/podciagania i wszystko jest ok.

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

no w dpp na 200%powiększenia na 4 focie jest tego sporo na pozostałych pojedyncze
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Domyślnie

Ja je otwieram w Digital Photo Professional, przeniesone do CS3 też wyglądają tak samo... kolorowo, a nie czarno... Czyli pozostaje serwis.... Ale pytanie jak oni to ugryzą? W nowym sprzęcie tej klasy mapowanie nie jest rzeczą satysfakcjonującą... Nowa matryca? Ile przyjdzie mi czekać? Orientuje się ktoś?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomaszstolz Zobacz posta
    Ja je otwieram w Digital Photo Professional, przeniesone do CS3 też wyglądają tak samo... kolorowo, a nie czarno... Czyli pozostaje serwis.... Ale pytanie jak oni to ugryzą? W nowym sprzęcie tej klasy mapowanie nie jest rzeczą satysfakcjonującą... Nowa matryca? Ile przyjdzie mi czekać? Orientuje się ktoś?
    Mapowanie nie sprowadza się jedynie do blokowania pikseli i przybliżania ich sąsiadami - w Twoim przypadku ze zdjęć dekla na ISO 100 (wołanych na 0EV i +4EV) wynika mi raczej, że wystarczy jeśli skorygują wzmocnienie tych wrażliwszych (ISO 100 było robione z czasem 3.2s). Czy to norma, to trudno mi powiedzieć, ale sprawdzę jutro dekle w 1D Mk III przy tych czasach (ale pamiętam, że dekle przy 30s i wysokich ISO wyglądają już jak Droga Mleczna widziana za miastem).

PS
    Przy długich czasach naświetlania zrób dwa zdjęcia pokrywek z włączoną i wyłączoną w aparacie redukcją "szumów". Jeśli "konstelacje" znikną, to znaczy, że masz raczej "ficzer not e bag"
    Jeśli zdjęcia pokrywek przy normalnych czasach są OK, to nie są to "dead piksele", a właśnie "tylko" nieco bardziej wrażliwe.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Bywalec
    Miasto
    Koziegłowy

Domyślnie

Myślę że to normalne ,mam podobnie. Jak widać jest to minus programu DPP ,poza tym program jest bardzo dobry.

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja w Twoich rawam widzę 2x iso 50 potem 100 i 500. Na takich ISO to hotów nie znajdziemy

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Wywoluje w ACR
    Się nie liczy, ACR z automatu usuwa hot/dead.

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Się nie liczy, ACR z automatu usuwa hot/dead.
    Obejrzałem ISO500 w DPP i... sam nie wiem jak to skomentować. Pełno tych hotów Może wszyscy tak mają? Mało kto wywołuje w DPP tylko raczej w ACR (wiesz Photoshop rulez).

Domyślnie

No, ale nowy sprzęt takiej klasy i usuwanie hotów z automatu? Chyba nie o to chodzi... Hotów być nie powinno i to jeszcze w takiej ilości...
    A może ich prawie nie ma skoro w ACR są właściwie niewidoczne?
    Wina DPP czy sprzętu? :/ Strasznie lubię DPP... i cholera nie wiem jak ugryźć ten temat... Serwis czy przerzucić się na ACR, a hotami zająć się za jakiś czas w okresie gwarancyjnym...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów