Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Awaria Tamrona 17-50 - problem z gwarancją

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Awaria Tamrona 17-50 - problem z gwarancją

Witam,

No i Tamron padł. Wiem, że już nigdy nie kupię szkła tej firmy... awaria obiektywu polega na ciężkim a czasem prawie nie możliwym kręceniu pierścienia ogniskowej, dodatkowo coś sie stało z bagnetem i można kręcić obiektywem wkoło ( nie ma tej blokady na wysokości kropki ).

Szkło było kupowane w czerwcu 2007 w Fotoit gwarancja na rok... czy nie ma jakiegoś przepisu, że od kiedy jesteśmy w UE gwarancja na sprzęt jest na dwa lata? Bo nie chce dokładać już do tego szkła nawet złotówki. I nie wiem czy jest o co walczyć...

Może ktoś ma doświadczenie...
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

mi sie wydaje, ze miedzynarodowa gwarancja jest wazna rok, natomiast ta z foto-techniki 2 lata.
    zadzwon do nich i sie dowiedz.
    co bo co, ale serwis masz wlasciwie pod nosem, wiec jestes w naprawde komfortowej sytuacji (mozna pogadac z serwisantem osobiscie, jak rowniez zaniesc i odebrac sprzet osobiscie...)
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 21-08-2008 o 13:21
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Jak coś sie dowiesz wiecej np w serwisie to podziel się tymi wiadomościami , gdyż niektórzy z forumowiczów mieli różne spotkania i sytuacje z serwisem
    http://canon-board.info/showthread.p...=foto-technika
    http://canon-board.info/showthread.p...=foto-technika
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Coś już napisał

Domyślnie

mam tamrona z polskiej dystrybucji i gwarancja jest na 2 lata. z tego co się kiedyś orientowałem to fotoit sprowadza sam sprzęt i dają własną gwarancję, właśnie roczną.
    jeśli chodzi o sam serwis to wysłałem swojego tamrona 70-200 do serwisu w gdańsku do kalibracji w maju. oprócz czasu oczekiwania (blisko miesiąc) nie mogę narzekać. szkło teraz mi ostrzy w punkt.

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Foto-technika na Tamrona 17-50 daje 12 miesięcy oryginalnej gwarancji. Chyba że zamiast gwarancji ktoś dostaje "gwarancję" (zwykłą kartkę z pieczątką sprzedawcy i numerem seryjnym). Nie wiem gdzie to się później serwisuje. ;-)

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yogi-bear Zobacz posta
    Foto-technika na Tamrona 17-50 daje 12 miesięcy oryginalnej gwarancji. Chyba że zamiast gwarancji ktoś dostaje "gwarancję" (zwykłą kartkę z pieczątką sprzedawcy i numerem seryjnym). Nie wiem gdzie to się później serwisuje. ;-)
    ja mam z foto techniki dwie karty gwarancyjne. 1 europejska i ona jest faktycznie na 12 miesięcy, 2 polska i jest na 24 miesiące.

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Czy odpowiedzialność sprzedawcy za niezgodność towaru z umową nie trwa przypadkiem 24 miesiące? LINK
    Biegam, bo lubię

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszM Zobacz posta
    Czy odpowiedzialność sprzedawcy za niezgodność towaru z umową nie trwa przypadkiem 24 miesiące? LINK
    No właśnie ... gwarancja producenta to jedno - może trwać nawet 2 miesiące, ale odpowiedzialność sprzedającego wynosi wg. naszego prawa 24 miesiące.

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viqy Zobacz posta
    No właśnie ... gwarancja producenta to jedno - może trwać nawet 2 miesiące, ale odpowiedzialność sprzedającego wynosi wg. naszego prawa 24 miesiące.
    Gwarancji wcale może nie byc. To dobra wola sprzedającego.
    Natomiast odpowiedzialność za zgodność towaru z umową jest zapisana w ustawie o szczegółowych warunkach sprzedazy konsumenckiej i jest niezależna od woli sprzedającego.
    Ostatnio edytowane przez MariuszM ; 21-08-2008 o 15:01
    Biegam, bo lubię

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Błajo Zobacz posta
    Szkło było kupowane w czerwcu 2007 w Fotoit gwarancja na rok... czy nie ma jakiegoś przepisu, że od kiedy jesteśmy w UE gwarancja na sprzęt jest na dwa lata? Bo nie chce dokładać już do tego szkła nawet złotówki. I nie wiem czy jest o co walczyć...

Może ktoś ma doświadczenie...
    Polak mądr po szkodzie, wiadomo, że Foto Technika nie przyjmuje do serwisu szkieł spoza swojej dystrybucji. Ale jak się chce zaoszczędzić a potem wymaga pełnej obsługi gwarancyjnej to tak jest jak widać. A wystarczyło dołożyć stówę przy zakupie i sprzęt byłby jeszcze na gwarancji.

Cytat Zamieszczone przez yogi-bear Zobacz posta
    Foto-technika na Tamrona 17-50 daje 12 miesięcy oryginalnej gwarancji.
    24 miesiące.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 21-08-2008 o 15:11 Powód: Automerged Doublepost
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów