Jaki jeden uniwersalny obiektyw na wakacje zabrac, ktory pokryje mi wiekszosc ogniskowych????
Co proponujecie??
Jaki jeden uniwersalny obiektyw na wakacje zabrac, ktory pokryje mi wiekszosc ogniskowych????
Co proponujecie??
Nie znam takiego jednego szkła robiącego dobre foty i pokrywającego większość ogniskowych.
Ja na wakacje zabrałem 5d , 16-35/2.8IIL i 70-200/2.8 L IS i było bardzo ok.
24-105/4l is
Nex :cool:
Pozdrawiam,
Jurek.
Posłuchaj, na wakacjach, takich typowych, to zwykle liczą się widoczki. Do tego potrzebujesz obiektyw szerokokątny.
Z canonów masz moim zdaniem 2: EF-s 17-55/2,8IS (drogi) i EF 17-40/4L (drogi). Jak do czegoś będzie Ci za mało mm to sobie podejdziesz/podjedziesz bliżej.
Jeśli weźmiesz 24-105/4L to czasami będziesz musiał troszkę się cofnąć.
Jeśli masz zamiar odejść o tematyki widoczków wakacyjnych, no to wchodzisz w specjalistyczne zastosowania.
Jeśli chodzi o mnie to zwykle jeżdżę z Sigmą 17-70.
Jeśli wiem, że widoczki mnie nie będa interesować to biorę albo C70-200 albo C70-300.
Ot cała filozofia
To co opisano wyżej dotyczy korpusów z cropem (xxD, xxxD).
Tak.Szeroki kat zdecydowanie bedzie mi potrzebny. Bede nad morzem we Francji. Czy ogniskowa 70 wystarczy, zeby wszysko przyblizyc?
Moze trzeba wziac cos typu 17-200? Znacie cos co mozna polecic?
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
na wakacje to chyba najlepiej jakiś kompakt zabrać... np canona g9 - mały i poręczny.
Jeśli koniecznie dslr'a to chyba z EF17-40L, lub jeśli masz body z cropem np EFS 10-20.
właściwie to nie napisałeś nawet gdzie jedziesz. Jeśli na safari to przyda Ci się 400/2.8, ewentualnie jakieś dodatki zwiększające zasięg...
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Tak jak pisałem nie ma takiego obiektywu , który byłby dobry na szerokim kącie i jednocześnie tele , możesz spróbować :Canon EF 28-200 mm f/3.5-5.6 USM ale na cropie nie bedzie szeroko lub sigmę 18-200 test poniżej :
http://optyczne.pl/88.11-Test_obiekt...sumowanie.html
Wnioski wyciągnij sam.
Ja bym brał 17-40 i 200. Zoom wystarczy do wiekszości zastosowań, a do łódeczek, dziewczyn na plaży 200 będzie idealny i jest mniejszy i mniej się rzuca w oczy niż 70-200, a tego ostatniego i tak byś uzywał najczęściej na długim końcu. Jak jedziesz z żoną/dziewczyną to może jeszcze 50 do niezbyt ciasnych portretów. Może być 1,8. Mało waży i jeszcze mniej kosztuje.