Miełem podobny dylemat, kupiłem Sigmę 17-70 za 2-3 miesiące dołączy Sigma 70-200 i komplecik ogniskowych na różne okazje dla amatora jest![]()
Miełem podobny dylemat, kupiłem Sigmę 17-70 za 2-3 miesiące dołączy Sigma 70-200 i komplecik ogniskowych na różne okazje dla amatora jest![]()
I pewnie będziesz zadowolony z wyboru.
Jeśli nawet nie, to przynajmniej będziesz już więcej wiedział, czego Ci potrzeba.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zakładając, że głównie będziemy fotografować na f:/ 8 lub 11, to równie dobrze możemy zabrać KIT'a i będzie OK. I po co wyszukiwać na siłę?
Ostatnio edytowane przez mssk ; 26-08-2008 o 19:59 Powód: Automerged Doublepost
Regulamin pkt 8.
mssk dokładnie!!!!!
i autorowi wątku radze sie nie przejmować obiektywem, tylko dobre gatki wziąć, coś na kamyczki i filterek na skórę
i sie cieszyć wolnym!
pozdrawiam))))))))))))
na wakacje ?
cały plecak
albo kompakt
jak nie lubisz nosić plecaka to po co ci w ogóle ..............
mssk napisał: "Zakładając, że głównie będziemy fotografować na f:/ 8 lub 11, to równie dobrze możemy zabrać KIT'a i będzie OK."
A zakres ogniskowych?!
Dla mnie podstawowym (i w sumie wystarczajacym szklem) jest 24-105 w 99.99% wystarcza na wszystko
Ja na wakacje zabrałem 17-55 i 70-200, fakt faktem że czasem martwił mnie fakt wymieniania obiektywu np: podczas "iścia" po mieście, ale warto było.
jednorazowy kodak na kliszę...
A jakie masz szkiełko (szkiełka)?
Jeśli masz KIT'a 18-55, OK bierz go z sobą i rób.
Jeśli masz 17-85IS - tym bardziej OK.
Masz 24(28) do 70(80,105 lub 135) też będzie OK.
Chyba jednym słowem nie da się powiedzieć co najlepiej zabrać.
A może tak jeden stałoogniskowy obiektyw.
Kiedyś był standard, czyli 50mm i było OK, a teraz ...
To może zabrać z sobą tylko 35mm lub 24mm (28mm)?
Miałem ostatnio nad Bałtykiem obiektywy z zakresu 10-280mm.
Nosiłem cały plecak gratów, a czy potrzebnie, to nie wiem
Zdecydowana większość zrobiona obiektywem 10-22, a ptaki głównie z 70-200 i to na 200mm + TC1.4.
I po co było brać inne?
We wrześniu 2007 będąc w Sudetach, większość zdjęć zawierała się w zakresie 18-50mm. Pozostałe na większej ogniskowej to z 100mm macro.
Reszta to przypadki na innych ogniskowych.
I jak mam Ci odpowiedzieć?
![]()
Regulamin pkt 8.
Moim zdaniem wszytko zalezy od tego gdzie jedziemy i co mamy zamiar fotografować..jak tu koledzy pisali 24-105 4IS jest świetnym wyborem ale jęśli chcemy porobic zdjonka ludziom w nietypowych sytuacjach np w Azji lub Ameryczce proponuje zabrać porządny tele..bo czasami może rozpętać sie niezła awanturka do krajobrazów szeroki kącik.
24-105 IS 4 L 10-22 no i lekki tele np 70-200 i mozna wszytko ogarnąć)
CANON Laik
Ostatnie dwie "wyprawy" obsłużyłem zestawem 40D+24/1.4. Szeroki standard po cropie, zoom w nogach. Było lekko.
Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo