Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Tamron 17-35 2.8-4, Sigma 15-30mm f/3.5-4.5, Tokina 20-35mm f/2.8 AT-X 235AF Pro

Mieszany widok

lukaszn
    Guest

Domyślnie Tamron 17-35 2.8-4, Sigma 15-30mm f/3.5-4.5, Tokina 20-35mm f/2.8 AT-X 235AF Pro

W najblizszym czasie kupie ultra szeroki zoom (jeden z powyzszych).
    Dylemat polega na tym, ze mimo roznych testow w internecie niewiele jest opinii samych uzytkownikow. Glownie interesuje mnie jakosc wykonania tych szkiel i przede wszystkim jakosc zdjec. Prosze forumowiczow o jakies porady, ktore pomoga mi w wyborze. Z gory uprzedzam, ze zakup Canona 17-40 nie wchodzi w rachube (nie stac mnie). A moze jakis inny zoom?

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

dot. Tamron 17-35

ostrość obiektywu dobra porównywalna z 17-40, jakość wykonania dobra, ale troche gorsza niz w 17-40, focus niestety dużo wolniejszy niz ultrasonic, ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego obiektywu i ciesze sie z zaoszczedzonego 1000zł
    Canon D60 // Tamron 17-35 2,8-4 // Canon 100mm 2,8 usm macro // Canon 300mm 4L IS // Canon 50mm 1,8 // Canon 550EX // Canon IP5000

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

jakosc wykonania oceniasz na "troche gorsza"? jestes pewien ze wiesz co to 17-40? imo jakosc ma sie tak samo jak szybkosc ostrzenia

a tak swoja droga - ostrzy ci pewnie i za kazdym razem? bo ja mialem z tym cholerne problemy az w koncu oddalem obiektyw i kupilem 17-40

problem polegal na tym iz przy dociskania spustu migawki dla ustawienia ostrosci, bez przekadrowywania aparat potrafil co 2gie badz co 3cie docisniecie inaczej ustawiac ostrosc... sprawdz czy tak nie masz

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

ten co ma 17-40 powie ze jakosc wykonania jest duzo lepsza, ten co ma tamrona powie ze jest troche gorsza, ja też twierdze że jakość wykonania L jest rewelacyjna i zadne sigmy tamrony i tokiny nie maja co sie rownac. co do jakosci optyczniej jestem przekonany ze ani troche nie odbiega od 17-40 (z kumplem dlugi czas testowalismy te 2 obiektywy i sam to przyznal, a wsrod wlascicieli L nie jest to czeste)
    co do ustawienia ostrosci nie mam z tym zadnych problemow, prawde mowiac gdybym szukal obiektywu i czytal bym tutaj watki dotyczace 17-35 to bym go pewnie nie kupil, juz nie raz czytam ze mialem przez 5 min ale to czy tamto mi sie nie podobalo i wymienilem go na 17-40, albo ja trafilem na najlepszy egzemplarz na świecie, albo dziala tutaj "owczy pęd" jeden cos palnie 20 to potwierdzi
    Canon D60 // Tamron 17-35 2,8-4 // Canon 100mm 2,8 usm macro // Canon 300mm 4L IS // Canon 50mm 1,8 // Canon 550EX // Canon IP5000

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez srad
    ja też twierdze że jakość wykonania L jest rewelacyjna i zadne sigmy tamrony i tokiny nie maja co sie rownac.
    Sorry za OT, ale pytanie:
    Oczywiście miałes możliwość porównać 17-40L z Tokiną 28-80 AT-X Pro?
    Bo jak akurat miałem i śmiem twierdzić, że pod względem jakości wykonania, prócz braku FTM, ta ostatnia nie jest gorsza

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

tego tamrona uzywalem przez kilka miesiecy.. przesiadka na 17-40 nie byla latwa, ze wzgledu na finanse.

potwierdzam iz jakosc optyki w tamronie jest rewelacyjna i jest ostry od pelnej dziury.. i pod tym wzgledem (ostrosci) nie ustepuje eLce - ale jakosc wykonania jest w tamronie sla-ba.. i nie mowie dlatego ze mam teraz 17-40.. tylko od samego poczatku nie budzil mojego zaufania. w ciagu miesiaca intensywnego focenia mialem kurz miedzy soczewkami... to cyba cos nie tak? po prostu... tandetny plastik.. co oczywiscie na jakosc zdjec nie wplywa w zaden sposob

o ile ostrosc zdjec jest ok - odrobine gozej jest z kontrastem i kolorami - no ale mi to rybcia, bo ja i tak BW

moj egzemplarz tamrona 17-35 mial delikatnie mydlany prawy dolny rog... i to nie zawsze ... dziwne..

ale problemy z focusem byly tragiczne - pierwsze wrazenie po podpieciu obiektywu do body bylo "zepsuty mam?"... dzialal tak slamazarnie ze sobie tego nie wyobrazalem. do tego kultura pracy silnika AF nie nalezy do najlepszych. oczywiscie jest duzo ciszej niz u sigmy 15-30 ktora wiszczy niczym Nozgul ale sigma przynajmniej lapala ostrosc jak nalezy..

po pierwszym podpieciu dobil mnie jeszcze kolega ktory rowniez zamowil tego tamrona.. i twierdzil ze u niego af dziala szybko.. dopiero gdy do niego zadzwonilem, przylozylem do sluchawki obiektyw i zakrecilem af, powiedzial ze tak samo... ulzylo mi tak tak.. nawet przez telefon slychac silnik af - naprawde jest glosny

a jakie bylo wrazenie po kilku miesiacach walczenia z tamronem gdy podpialem 17-40? "kuzwa.. zepsuty?" ... ale tym razem obiektywu nie bylo slychac a ostrzyl tak szybko ze to az wkurzalo po prostu roznica po przesiadce byla kolosalna..

nie boje sie wyjsc na deszcz i chodzic caly dzien z aparatem na wierzchu bez wzgledu na pogode.. wiem ze moge na ten zestaw liczyc w najtrudniejszych warunkach.. tamronowi nie ufalem.. co poradzic

nie wiem.. byc moze bylem pechowcem.. a moze ty masz szczescie

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

co do focusa to fakt, chodzi jak ruski czolg, w porownaniu do tego co mam w 100mm usm to przepasc, ja na szczescie nie mam kurzu między soczewkami itp, obiektyw posiadam od sierpnia 2004 zrobil ok 1500 zdjęć.

lukaszn
    Guest

Domyślnie

Przymierzalem ten obiektyw w sklepie i musze przyznac, ze wywarl na mnie pozytywne wrazenie. Ostrzyl szybko a w reku sprawial raczej solidne wykonanie- pierscienie chodza z nalezytym oporem i dokladnie-ale to co mozna potestowac w sklepie to zdecydowanie za malo, czy nie tak?
    A moze cos z wlasnych doswiadczen na temat pozostalych obiektywow?

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Kod php:
    W najblizszym czasie kupie ultra szeroki zoom (jeden z powyzszych). 
    Dla mnie ultra to np. 10-22, a 17-40 to zwykły szeroki kąt.
    Ostatnio edytowane przez Nemeo ; 11-06-2005 o 01:57

lukaszn
    Guest

Domyślnie

Nemeo, dla Ciebie tak, dla mnie nie z prostej przyczyny posiadam procz cyfry analoga takze

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów