Zobacz wyniki ankiety: Czy masz problem z Auto Focusem w swojej lustrzance cyfrowej Canona

Głosujących
101. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Ankieta: Dzialanie AF w Dslr - Wersja Poprawiona

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ja tutaj juz wyprodukowalem jednego posta o tym, ze testy trzeba traktowac nieco "pi razy drzwi". To ze komus wyszedl ff pol centymetra czy centymetr wcale nie oznacza, ze to dlatego ze body jest wadliwe. Czasami wadliwa moze byc tez procedura testowa...
    ...

Dopiero zaczyna Awatar Zyklon
    Miasto
    Nowy Wiśnicz

Domyślnie

Hm może by tak ujednolicić procedurę testową jaka ma być przeprowadzana. Np. ja fotografowałem linijkę ze statywu przy ustawionym centralnie af, clelowałem np w "4 cm" przy ustawieniu obiektywu w zoomie na około 100 mm przy przysłonie powiedzmy f8 na maksymalnej jakości jpg i oczywiście nie prostopadle . Potem na monitorze w powiekszeniu "odczytywałem" na jaką podziałkę na linijce padła ostrość. Być może to w jakiś sposób podawało ostrość obiektywu, sposób działania af w body nie wiem
    Firma ma znaczenie

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja biore najjasniejsze szklo (50 1.4) , na maksymalnie otwartej przyslonie (tryb Av) robie zdjecie z reki linijki z jak najblizszej odleglosci, czas staram sie by byl jak najkrotszy by zminimalizowac poruszenia (iso np 800) i potem na wyswietlaczu na aparacie widze czy trafil czy nie .
    Jak ktos ma zooma to radze - maksymalna ogniskowa, minimalna odleglosc ostrzenia, maksymalny otwor przyslony, maksymalnie krotki czas naswietlania i z reki bez obaw walic (o ile umie sie trzymac aparat i nie ma delirki ) - oceniac na LCD aparatu mozna bez obaw bo to czego nie zobaczy sie na LCD a zobaczy na kompie w 200% podgladzie to bledy pomijalne, w granicach akceptowalnosci (milimetr czy cuś ).

Coś już napisał Awatar gienioo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Fajne są te ankiety !
    Zróbmy ankiete na temat ankiet
    pzdr
    g

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

W tej ankiecie uzytkownik "Semtex" zaznaczyl, ze ma problem z BF/FF, a w poprzedniej, ze wszystkie punkty AF dzialaja dobrze...Nie sprawdzalem jak glosowali inni, ale akurat tutaj rzucilo mi sie to w oczy.

Coś już napisał Awatar gienioo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Ja głosowałem jak zawsze czyli nie mam problemów z AF. O tym, ze istnieje taki problem dowiedziałem się tutaj na forum oczywiście po kupieniu cyfraka.
    Nigdy nie miałem problemów z AF w analogu i w cyfrze też. Moim zdaniem troszke "napompowany" problem.
    pzdr
    g
    Ostatnio edytowane przez gienioo ; 11-06-2005 o 23:02

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

W tej ankiecie uzytkownik "Semtex" zaznaczyl, ze ma problem z BF/FF, a w poprzedniej, ze wszystkie punkty AF dzialaja dobrze...Nie sprawdzalem jak glosowali inni, ale akurat tutaj rzucilo mi sie to w oczy.
    Jest weekend może za dużo wypił i nie wie co pisze.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ja postapilem podobnie. Bylo, ale juz nie ma... Nie widze w tym nic dziwnego.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    A moze od tego czasu zrobil testy porzadne bo mu cos nie pasowalo. Odpowiedzi moze byc wiele i nie sadze zeby analiza odpowiedzi poszczegolnych osob byla tutaj na miejscu.

Coś już napisał
    Miasto
    Sieć

Domyślnie Przykład

FF w praktyce.
    AF ustawiony w monetę po lewej, moneta po prawej wysunieta do przodu o 1 cm. Odległość obiektyw - obiekt ok 90 cm, przesłona 1.8.
    Przy odległości 2-3 m. od obiektu błąd trafienia AF wynosi już ok. 20-30 cm
    Sprawdzałem na innym 350 i 300D wszystko ok.
    Aparat kupiłem 3 mies. temu. Gwarancja niemiecka, ciekawe jak szybko uda mi się go reklamować.
    Ostatnio edytowane przez Pio35 ; 13-06-2005 o 22:19
    550D, EFS 18-55 II, EF 85/1.8 USM, Sonnar 3.5/135, Flektogon 2.8/20, Vario-Sonnar 4/80-200

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów