witam, dzisiaj robiąc zdjęcie zarejestrowałem coś takiego. Cóż to może być ? Matryca, karta czy może za wcześnie wyłączone zasilanie?
![]()
witam, dzisiaj robiąc zdjęcie zarejestrowałem coś takiego. Cóż to może być ? Matryca, karta czy może za wcześnie wyłączone zasilanie?
![]()
na jednej focie tylko czy na wszystkich?
IMHO karta.
I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
szukajka
Wygląda na błąd zapisu, czyli karta. Pstryknij kilkanaście fotek testowych z różnymi ustawieniami zapisu (raw, mniejsze i większe jpg) i zobacz czy problem się powtarza.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
widac to na wyswietlaczu czy po sciagnieciu na PC ? jesli na wyswietlaczu ok to blad transferu. Sproboj drugi raz sciagnac i zobacz czy tak samo wyglada plik.
sprawa jednorazowa, ale kilka m-cy temu też ten problem wystąpił. cyknąłem kilka jpg i rawów, na razie wszystko w porządku. na wyświetlaczu też widać ten pasek, gorzej jak to się stanie podczas ważnego focenia. jeśli sie problem powtórzy to karta idzie w śmieci.
Miałem coś takiego w Olympusie 5060 i z tego co pamiętam to był problem z kartą CF. Karta miał jakiegoś bada w jednym miejscu i zawsze po zapełnieniu karty miałem takie krzaczki na zdjęciu. Po niedługim czasie na tej karcie mogłem zrobić już tylko kilka zdjęć.
po pracy
www.krzysztofkrasuski.pl
Miałem kiedys taki problem co prawda nie w 5D ale u mnie najzwyczajniej byl to blad transferu. Odkad zaczalem uzywac czytnika problem zniknal. Ale rownie dobrze moze to byc wian samej karty.
Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW
Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...
dawno temu podczas zgrywania z minolty miałem podobne objawy, dlatego podobnie jak poprzednicy obstawiam - błąd transferu a dopiero potem karta
Również obstawiam transfer.Proponuję sprawdzic na drugim czytniku.Mam między innymi 2 karty Kingstoma z którymi mam problem w jednym z czytników (Nawiasem mówiąc tym nowszym).Nie chce ich rozpoznac , a jak w końcu zobaczy to pojawiają się właśnie błędy w transferze.Polecam SanDisk Extreme III