Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Który konwerter wybrać do Canona 100-400L?

Dopiero zaczyna Awatar Zuro

Domyślnie Który konwerter wybrać do Canona 100-400L?

Witam, zamierzam sprowadzić sobie z USA obiektyw Canon 100-400L oraz konwerter do niego, waham się pomiędzy oryginalnymi konwerterami Canona 1.4x i 2x. Jestem świadom tego że autofocus nie będzie działać (o sztuczkach z zaklejaniem styków czytałem) oraz że nastąpi utrata jasności i pogorszenie jakości obrazu. I tu moje pytanie: jak bardzo pogorszy się ostrość zdjęć (chodzi mi głównie o model 2x)? Z konwerterem zamierzam fotografować głównie wysoko przelatujące samoloty, czasami księżyc, więc zależy mi na jak najdłuższej ogniskowej. Z 1.4x na 40D będę miał 896mm, a z 2x 1280mm, czy jest to na tyle istotna różnica w długości ogniskowej żeby ryzykować utratę jakości? Dodam tylko że interesujący mnie obiekt będzie znajdował się w centrum kadru, zatem spadek ostrości na brzegach ma dla mnie małe znaczenie. Jestem w zasadzie w 100% zdecydowany na zakup konwertera, tylko nie wiem na który z nich się zdecydować. Cena nie gra roli, bo oba kosztują dokładnie tyle samo. Czy ktoś z Was miał możliwość używania tych konwerterów z rzeczonym obiektywem (zdjęcia mile widziane :-))?
    Druga sprawa: czy z włączoną stabilizacją będę w stanie wykonać takim zestawem zdjęcie z ręki (chodzi mi o samolot na tle jasnego nieba), czy raczej konieczny będzie statyw?
    40D + S3IS

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja kupiłem kenko 1,4 i używam z zadowoleniem z tym szkłem. Próbowałem 2 x i zrezygnowałem. Pogorszenie jakości moim zdaniem wyklucza ten korwerter. Szkoda pieniędzy. Moim zdaniem Kenko jest ok.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

2,0 odpada ze względu na ciemność no chyba ze interesuje cię jakaś wyjątkowo statyczna forma fotografii

Dopiero zaczyna Awatar Zuro

Domyślnie

Napisałem że interesują mnie samoloty na tle jasnego, bezchmurnego nieba. Do takich zdjęć też będzie za ciemny?
    40D + S3IS

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zamiast konwertera x2 to już lepiej komputerze wykadrować. Jakość będzie lepsza. A czy za ciemno? Może i na niebo nie będzie za ciemno, ale ty fotografujesz samoloty a nie niebo. Samolot to obiekt, który porusza się raczej szybko, więc nie możesz sobie pozwolić na bardzo długi czas naświetlania.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uprawnienia umieszczania postów