Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Co się dzieje z moimi krzywymi?!

petersz
    Guest

Domyślnie Co się dzieje z moimi krzywymi?!

Czołem! Jestem początkującym fotoamatorem i potrzebuję rozjaśnić zdjęcie. Znalazłem taki oto artykuł traktujący o krzywych (6. Naprawianie niedoświetlonego zdjęcia). Wszystko byłoby pięknie, gdyby modyfikacja krzywych faktycznie zwiększała jasność obrazka, a nie powodowała, że staje się przyszarzały. Dla pewności czy wszystko robię OK, ściągnąłem obrazek z drzewami, który wykorzystano w przykładzie, zaznaczyłem prostokąt „Przed”, dodałem maskę dopasowującą z krzywymi, a następnie ustawiłem krzywą tak jak to jest na zrzucie ekranu z artykułu. Efekt absolutnie nie przypomina drzewa „W trakcie”. Bawiłem się więc z krzywymi, z opcjami krycia, ale nic dało rezultatu takiego jaki widnieje na drzewie „W trakcie” czy tym bardziej „Po”.

I o co tu chodzi?!

Pozdrawiam,
    Piotr.

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petersz Zobacz posta
    I o co tu chodzi?!
    Trudno powiedzieć bez przykładu.

petersz
    Guest

Domyślnie

Przykład? Już się robi.

Oto, co powinno wyjść (teoretycznie, według artykułu) z przyciemnionego drzewa:

Przy takim oto ustawieniu krzywych:

Gdy u siebie zastosuję takie krzywe do niedoświetlonego drzewa, wychodzi coś takiego:

Jak widać, różnica jest - i to spora. Bawiąc się punktami na krzywej za Chiny nie da się uzyskać tego, co widnieje na przykładzie z artykułu. Jakieś oszustwo, czy co? :-)

Pozdrawiam,
    Piotr.

petersz
    Guest

Domyślnie

Rozumując według tekstu artykułu, krzywa „czerwona” oznacza krzywą dla obrazka „W trakcie”, zaś krzywa niebieska - dla obrazka „Po”. Kolory krzywych w tym przypadku nie symbolizują kanału, zresztą - takie ustawienie na kanale czerwonym i niebieskim dało by raczej zafarb, aniżeli rozjaśnienie - tak mi się wydaje, zaraz sprawdzę.

Pozdrawiam,
    Piotr.
    Ostatnio edytowane przez petersz ; 18-08-2008 o 16:50

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mi tez nie wychodzi, ale jakoś specjalnie tez sie nie bawilem.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Bywalec Awatar jaceksw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Na tym małym obrazku na pewno nie wyjdzie, musisz mieć duży.

J.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaceksw Zobacz posta
    Na tym małym obrazku na pewno nie wyjdzie, musisz mieć duży.

J.
    A czemu?

Bywalec Awatar jaceksw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    A czemu?

A dlatego, że "duży" obrazek ma mnóstwo informacji do wykorzystania. Te informacje są bezpowrotnie tracone po zmianie rozmiaru zdjęcia. Zrób eksperyment, weź jakąś swoją fotkę, zmniejsz jej kopię i pobaw się krzywymi w taki sam sposób na oryginale i na zmniejszonym obrazie.

J.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaceksw Zobacz posta
    A dlatego, że "duży" obrazek ma mnóstwo informacji do wykorzystania. Te informacje są bezpowrotnie tracone po zmianie rozmiaru zdjęcia. Zrób eksperyment, weź jakąś swoją fotkę, zmniejsz jej kopię i pobaw się krzywymi w taki sam sposób na oryginale i na zmniejszonym obrazie.

J.
    Właśnie problem w tym, że mi działa i wychodzi praktycznie to samo :)

Istotne informacje zostają. Obrabiając miniaturkę obrazu w podobny sposób powinno się uzyskać jeżeli nie identyczny to zbliżony efekt (powiedzmy 90%). Problemem może być automatycznie dodawane wyostrzenie po każdym przeskalowaniu i kompresja. Wyostrzanie miejscowo zwiększa kontrast, a kompresja skutecznie psuje wszystko po trochę. Błąd jest gdzieś indziej - pewnie zdjęcie było dodakowo obrabiane, a tylko w tutorialu wszystko tak ładnie wygląda.
    Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 20-08-2008 o 00:04

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Zdjęcie jest dodatkowo rasowane oddzielnymi krzywymi poszczególnych kolorów oraz poziomami.
    Pozdrawiam
    regulamin pkt 8

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów