Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 91

Wątek: Historia naszych fotografii - kiedy i czym fotografowałeś/łaś po raz pierwszy?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja pierwszego aparatu, "rodzinnego" dorobiłem się jakoś w szkole średniej ;-) - jakiś półautomatyczny Kodak, który formalnie był brata i musiałem się nieżle naprosić, żeby go dostać do ręki ;-). Na studiach sprawiłem sobie full-wypas-automat z hipermarketu (panie, nawet sam przewijał kliszę!). Pod ich koniec - pierwsza cyfrówka, Fuji 2600Z. W 2003 - G5 i od tamtej pory zaczęło się bardziej "świadome" pstrykanie, w sensie czegoś innego niż "full automat i pstryk". Trochę ponad dwa lata temu 10D, 17-40. Jakoś latem 2004 załapałem bakcyla samolotowego i "kompleks krótkiej rury"... dalszy przebieg choroby znacie ;-)

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

co do tradycji rodzinnych to mój padre kiedyś pstrykał Zenitem i jakąś smieną. W okolicach mojej komunii będąc w Iraku kupił tam dwa aparaty Konice którą widać na poprzedniej stronie i Minolte full wypas tak jak u Ciebie Muflon nawet klisze przewijała.. I tak jakoś się u nas Konica z Minoltą połączyła dużo wcześniej niż w rzeczywistości. Mój dziadek mial taki dziwny aparat co się z niego wysówał taki "charmonijkowy" obiektyw patrzyło się z góry w wizjer w którym było wszystko do góry nogami.. Nie wiem co to było.. No i podobno mój pradziadek miał taki aparat co się na szkle zapisywał obraz. Wielka skrzynia z taką szmatą(zasłona) pod którą coś tam majstrował, ale to tylko z opowiadań dziadka wiem.. Czyli jestem 4 pokoleniem które ma aparat
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

1973 rok, umierajacy w szpitalu wujek fotograf (wtedy jeszcze nie wiedzialem, ze dobry), daje mi Pentacona B. Lustrzanka, plocienna migawka do 1/1000, nie powracajace lustro. Konstrukcja chyba tuz powojenna. Pierwszy film naswietlany w zimie, na sniegu, za pomoca tabeli naswietlen wychodzi oczywiscie zupelenie niedoswietlony. Fascynacja czasem 1/1000 Potem juz lepiej.
    Nastepnie Olympus OM10, Canon T70 i 600 (do dzis uzywam taki model).
    Wujek fotografowal w USA kwiaty. Niestety kolekcja przezroczy gdzies zaginela.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pierwsze zdjecie zrobilem majac 4 lata Zorka 4, bo sie uparlem, ze "ja tez chce", widzac, ze tata robi zdjecia. Miala to byc grupa osob - wyszly same nogi. Jednak najwieksza role odegral moj dziadek. Dal mi w prezencie aparat LEICA STANDARD z ELMAREM i 3 ksiazki o fotografii. Niestety Elmar byl zbyt porysowany by robic nim zdjecia, ale to mnie wciagnelo. Potem dal mi Zenita E, ktorym fotografowalem pare lat. Potem Zenit 12XP, Praktica MTL50, Contax z Planarem i Distagonem i potem wiele innych.
    Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
    inne sprzety

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

CERTO 110, Zenit, małpka KODAKA, EOS 300, Minolta (symbolu nie pomnę), Minolta 414, Kodak 6094 (chyba), zostało co w podpisie.
    Kiedyś tu była stopka:-)

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Certo KN-35,
    dość długo nic,
    Zenit 122,
    Praktica MTL-3,
    EOS 3000,
    AV-1,
    EOS 50,
    EOS 300D.

Na dzień dzisiejszy znęcam sie nad dwoma ostatnimi, zaś najmilej wspominam Praktice.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 10-04-2006 o 11:09
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrek
    1973 rok, umierajacy w szpitalu wujek fotograf (wtedy jeszcze nie wiedzialem, ze dobry), daje mi Pentacona B. Lustrzanka, plocienna migawka do 1/1000, nie powracajace lustro. Konstrukcja chyba tuz powojenna.
    Mam taki aparat!Do dziś - robi zdjęcia!I ma optykę 55/2.0!Ale miłe spotkanie!

Uzależniony Awatar Avadra_K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z tego co pamietam pierwsza była Smiena 8, potem Ami 66 (albo odwrotnie) potem przesiadka na rewelacyjnego zenita E (unikatowa wersja wypuszczona na cześc olimpiady w Moskwie chyba w 1980), potem kolejny zenit 12 XP (zdaje się), potem jakiś kompakt (taki fuul kretyn - ale za to miał wbudowaną lampę błyskową), a potem jakoś tak poszło w stronę Canona....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

ja pierwszy kontakt z aparatem miałem gdy w zerówce czyli w wieku 6 lat na urodziny o dziwo! "zażyczyłem" sobie aparat. tak dla zabawy.
    No to dostałem takie małe czarne plastikowe - nawet chyba ani razu nie wkładałem tam kliszy. Po roku aparat już leżał na półce - niewiem co się z nim działo. Później długo długo nic, aż zacząłem po cichu podchodzić do Zenita 12XP i do Praktici PLC3. Oba są własnością mojego Ojca. W gimnazjum zacząłem bawić się tym zenitem - uczyć się jako tako naświetlać klatkę. Później w Andorze w strefie bezcłowej kupiłem małpę na film Canona z zoomem 85 mm. Trochę nim powojowałem.Spodobało mi się to zajęcie.
    Na koniec gimnazjum z oszczędności całego życia i pomocy rodziców zamówiłem Nikona 5700,tydzień później kupiłem statyw bo stwierdziłem że bieganie za kwiatkami w słońcu jest mniej ekscytujące niż próbowanie zrobienia zdjęcia nocnego miasteczka z okolicznych polanek - po niecałych 2ch miesiącach nie wiedząc nic o wojnach systemowych itp. przesiadłem się na 300D bo niepasowały mi kolory i szumy - chociaż nie do końca wiedziałem co to są szumy. Pierwszy 300D umarł na system podnoszenia lustra. Drugim robię do tej pory. Obecnie więcej czasu spędzam z Prakticą niż z Canonem.
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie liczac sporadycznych pstrykow wycieczkowych to dosc dlugo nie mialem styku z fotografia choc zawsze mnie pociagala... jednak mierzilo mnie na sama mysl o kosztach i czasie oczekiwania zanim ujrze efekty pstrykania (choc niektorzy wlasnie ten dreszczyk emocji oczekiwania lubia to ja dokladnie na odwrot).
    Tak wiec... dopiero cyfrowy sposob zapisu spelnil (przynajmniej w wiekszej czesci) moje wymagania i historie aparatow mam krotka:

- Canon A100 (kwiecien 2002)
    - Canon G3 (listopad 2002)
    - Canon 10D (styczen 2004)
    - Praktica MTL 50 (bo chcialem sie manualami pobawic i cz-b fotografia z cyfrowego zrodla mnie nie satysfakcjonowala)
    - Canon 20D (styczen 2005)
    - Revueflex 5005 (Praktica poszla do ludzi, Revueflex sporo lepszy 8) )

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów