A ja pozwolę sobie dokleić ten wątek do istniejącego.
Zenit -> Photoclip (takie cudo all-in-one) -> Olympus (małpka) -> Canon![]()
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
Pierwsze zdjęcie zrobiłem z balkonu swojego domu w styczniu 1986 na aparacie Vilia znalezionym w szufladzie w pokoju rodziców. Następnie wakacyjne foty, później kompletowanie powiększalnika i reszty przyborów, w roku 1988 sam zacząłem wywoływać filmy i robić odbitki. Dorobiłem się Zenita 3 (sprawny zabytek), później 12SB z zestawem Fotosnajper. W 2001 Canon 300 z kitem i tanim tamronem i foty prawie wyłącznie na Sensii 100, potem 300D, króciutko 20D i teraz 30D. I dopiero teraz szukam sobie dobrych obiektywów;-)
Brat kupił sobie Canona A60 i tak jakoś mnie wciągnęło,że też kupiłem sobie kompakta (Premier DC2300) co okazało się wielką pomyłką.Mam go do dzisiaj bo nawet nie opłaca się go sprzedawaćPotem kupiłem Zenita 122.Niestety okazało się,że jest rozregulowany i zdjęcia mają czarny pas przez całą długość klatki.W końcu nabyłem Canona 300 i jestem z niego w 101% zadowolony
![]()
Mój pierwszy "aparat" to małpka analogowa marki Primax, potem Pentax Spotmatic którego wciąż używam i nauczyłem się na nim absolutnie wszytskiego co teraz umiem, za pare dni dojdzie Eos 20D
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
A tak wygląda rzeczony pentax, mam do niego naprawdę fajne obiektywy 50/1,4 i 28/2,8 i troszkę gorsze 135/3,5 i 80-200/4.
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
Podstawowka - Exacta 600 malpeczka focus free
dluuuuuga przerwa
Studia Minolta Z3
Teraz EOS 350.
Gdzies w przerwach w lapskach Praktica L z Pancolarem 50 f/1.8... ciagle mam w planach reanimacje analoga... i ciagle jakos nie wychodzi... Zeby 350 miala taki wizjer...
Pozdrawiam.
f.
7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
Mój śmietnik
Taki aparat dostałem na pierwszą komunię, mam go do dzisiaj niezawodny
15lat później dorwałem sie do służbowej cyfrówki.. rozdzielczość 1024x768
Potem kupiłem sobie Olka to był mój pierwszy kupiony za własne pieniądze aparat
Następnie przesiadłem sie na:
No i teraz Canon 300D![]()
To i ja coś naipszę..
Na początku (około 1984) smiena 8, ale niestety wyzionęła ducha bo nie byłem pierwszym urzytkownikiem, ale za to pewnie najmłodszym - wytrzymała jakieś 3 lata w moich rękach, zmieniłem na inną smienę (modelu nie pamiętam ale była srebrna z obiektywem nie zwężanym tylko prostym), jak zebrałem trochę kaksy to kupiłem FED'a 5 z dalmierzem - świetna maszynka - zenit mi nie pasował bo ze względu na wadę wzroku ostrość mi nie wychodziła - a fed to świetnie załatwiał, potem miałem jako drugi aparat taki ruski wynalazek plastikowy co zamiast 36 robił 72 klatki na filmie (ale to było już w czasach kiedy ruscy przyjeżdżali na handel). Wszystko oczywiście robiłem czarno-białe bo kolor to było drogie i ciężkie do obróbki w ciemni dla kilkunastolatka, ciemnię też miałem, a jakże ;-) - krokus "ogórek" odkupiony od kogoś okazyjnie, ale za to nowiutki koreks i super fabryczny zegar ciemniowy kupiony za grubą kasę(matka pukała się w głowę że wszystkie pieniądze wydaję na jakieś tam pudełka z guziczkami ;-) ),oczywiście maskownica, suszarka i trochę kuwet - wszstko rozstawiane na pralce automatycznej polar i położonej na wannie stolnicy do góry nagami - wszstko na 4m2 w łazience - rodzina widząc że "robię ciemnię" wiedziała że należy się zmyć na pare godzin i wrócić jak już posprzątam. Potem (około 15 lat) był Zenit-e mojej obecnej małżonki i tak przez jakieś 10 lat, potem EOS300 i teraz 350D. W międzyczasie robiłem na innych aparatach ale pożyczanych więc się nie liczą w tym zestawieniu.
Pozdrawiam
Artur Starz
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
u nas tradycji foto zbytnich nie było
mimo to dali mi rodzice dawno temu smene symbol
robiłem nawet troche fotek wtedy tylko cz-b i generalnie nie wiedziałem
o co chodzii jakoś na dłużej mnie to nie wciągneło
kupowane potem małpy na film też mnie nie brały
jakies hmm 5 lat temu kupiłem dość spontanicznie 50e z kitem
dalej powoli szkła takie i siakie choć max 2 szt.
a potem przesiadłem sie na cyfre z tej samej stajni
i to stan aktualny na teraz,
szkła poszły do wymiany możliwe ze względu na świadomość
a liczba wzrosła o 1 bo kit sie ostał
pozdrawiam
un point c'est toi
fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10