CZyli lepsza Sigma. To dobrze
A tamron 18-200 na tle kita i Sigmy jak wypada?
CZyli lepsza Sigma. To dobrze
A tamron 18-200 na tle kita i Sigmy jak wypada?
Ups, pomylka, zabawne, bo dyskusja byla niedawno o tych soczewkach...
http://www.canon-board.info/showthre...t=35771&page=4
Tak, slusznie, f/2.8 maja "tylko" 4 soczewki UD. A jednak wstyd byc gorszym od kita na pelnym otworze...
W temacie: miałem tę sigmę, optycznie od kita nie jest gorsza a ma większy zakres. Mechanicznie dużo lepsza. Tak czy owak - nie zachęcam. Może na koniec, przy skompletowanej szklarni, jako obiektyw zakładany na aparat na nieszczególne okazje, ot tak, do popstrykania.
Tak, kit nie jest przesadnie ostry. Jest przyzwoity ale to, co potrafi 350D przekonałem się po kupnie mojej 50-ki, która spowodowała, że inaczej zacząłem patrzeć na dotychczasowe wyniki kitem czy w. w. sigmą. Testy na dpreview w ogóle pokazują dziwne rzeczy... np. obiektywy ostrzejsze poza centrum niż w samym centrum.Ja mam inne pytanie - czy kit w ogole jest maloostry?
Ostatnio edytowane przez piast9 ; 18-08-2008 o 22:38
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
A ja mam odrębne zdanie w tej kwestii. Może Ci się trafiła jakaś uszkodzona Sigma, bo ta z której ja korzystałem nie miała problemów z kontrastem ani z ostrością - z wyłączeniem 200mm - to była jej najwięsza bolączka. Zresztą wiele obiektywów na długim końcu ma swoje mankamenty, z których istnienia trzeba zdawać sobie sprawę.
Wielokrotnie pokazując zdjęcia z tej sigmy innym osobom dziwiły się one, że tak przyzwoite rezultaty zostały otrzymane dzięki tak zniesławionemu szkłu.
Oczywiście cały czas poruszamy się w podobnej kategorii szklanej - jeśli ktoś zauważy, że np. jeśli chodzi o ostrość to 17-55/2,8 (lub inne znacznie droższe szkło) wygrywa to będzie mieć rację
Ponieważ jest to coś ala poradnik dla kupujących, gdyby ktoś mnie zapytał o rekomendację dla takiego obiektywu to mu odpowiem jasno - "bierz cokolwiek co ci odpowiada zakresem, ale CANONA. Jeśli natrafisz na problemy załatwisz to w jednym serwisie" - ja jestem odważny i dlatego nie za bardzo się boję Sigm i ew. kłopotów z nimi![]()
Na pewno uszkodzona nie była, bo wybierałem z 3-ch egzemplarzy - chyba, że z wszystkimi coś było nie tak.
Aczkolwiek nie jest to tylko moje zdanie, bo 90% użytkowników sigmy 18-200 bez OS mówi to samo. Chwalą je tylko Ci, którzy ją jeszcze mają i nie spróbowali nic innego.
Jedno jest pewne, jak kupiłem canona 17-40, to tak jakbym się przesiadł z trabanta do mercedesa. Wszystko na korzyść tego drugiego z pełną świadomością jego wad.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty