Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Czy sigma 18-200 jest lepsza od kita 18-55?

Domyślnie

CZyli lepsza Sigma. To dobrze

A tamron 18-200 na tle kita i Sigmy jak wypada?

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ebl21 Zobacz posta
    W której grupie znajduje się soczewka z fluorytu w 2.8/70-200IS ?

Może warto sprawdzić, zanim się cokolwiek napisze?
    Ups, pomylka, zabawne, bo dyskusja byla niedawno o tych soczewkach...

http://www.canon-board.info/showthre...t=35771&page=4

Tak, slusznie, f/2.8 maja "tylko" 4 soczewki UD. A jednak wstyd byc gorszym od kita na pelnym otworze...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W temacie: miałem tę sigmę, optycznie od kita nie jest gorsza a ma większy zakres. Mechanicznie dużo lepsza. Tak czy owak - nie zachęcam. Może na koniec, przy skompletowanej szklarni, jako obiektyw zakładany na aparat na nieszczególne okazje, ot tak, do popstrykania.

Ja mam inne pytanie - czy kit w ogole jest maloostry?
    Tak, kit nie jest przesadnie ostry. Jest przyzwoity ale to, co potrafi 350D przekonałem się po kupnie mojej 50-ki, która spowodowała, że inaczej zacząłem patrzeć na dotychczasowe wyniki kitem czy w. w. sigmą. Testy na dpreview w ogóle pokazują dziwne rzeczy... np. obiektywy ostrzejsze poza centrum niż w samym centrum.
    Ostatnio edytowane przez piast9 ; 18-08-2008 o 22:38
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawbow Zobacz posta
    Ja osobiście używam właśnie takiej Sigmy (z OS ma się rozumiec) i nie jestem zawiedziony.
    W porównaniu do kita, w.w. Sigma jest o klasę lepsza (to jest moje zdanie).
    W przypadku wersji z OS masz rację, kolega jednak pytał jak mi się wydaje o zwykłą a ta od KITa różni się tylko zakresem. Kiepski kontrast, ostra od F8.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    W przypadku wersji z OS masz rację, kolega jednak pytał jak mi się wydaje o zwykłą a ta od KITa różni się tylko zakresem. Kiepski kontrast, ostra od F8.
    A ja mam odrębne zdanie w tej kwestii. Może Ci się trafiła jakaś uszkodzona Sigma, bo ta z której ja korzystałem nie miała problemów z kontrastem ani z ostrością - z wyłączeniem 200mm - to była jej najwięsza bolączka. Zresztą wiele obiektywów na długim końcu ma swoje mankamenty, z których istnienia trzeba zdawać sobie sprawę.
    Wielokrotnie pokazując zdjęcia z tej sigmy innym osobom dziwiły się one, że tak przyzwoite rezultaty zostały otrzymane dzięki tak zniesławionemu szkłu.

Oczywiście cały czas poruszamy się w podobnej kategorii szklanej - jeśli ktoś zauważy, że np. jeśli chodzi o ostrość to 17-55/2,8 (lub inne znacznie droższe szkło) wygrywa to będzie mieć rację

Ponieważ jest to coś ala poradnik dla kupujących, gdyby ktoś mnie zapytał o rekomendację dla takiego obiektywu to mu odpowiem jasno - "bierz cokolwiek co ci odpowiada zakresem, ale CANONA. Jeśli natrafisz na problemy załatwisz to w jednym serwisie" - ja jestem odważny i dlatego nie za bardzo się boję Sigm i ew. kłopotów z nimi
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 20-08-2008 o 23:04

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    A ja mam odrębne zdanie w tej kwestii. Może Ci się trafiła jakaś uszkodzona Sigma, bo ta z której ja korzystałem nie miała problemów z kontrastem ani z ostrością - z wyłączeniem 200mm - to była jej najwięsza bolączka. Zresztą wiele obiektywów na długim końcu ma swoje mankamenty, z których istnienia trzeba zdawać sobie sprawę.
    Wielokrotnie pokazując zdjęcia z tej sigmy innym osobom dziwiły się one, że tak przyzwoite rezultaty zostały otrzymane dzięki tak zniesławionemu szkłu.
    Na pewno uszkodzona nie była, bo wybierałem z 3-ch egzemplarzy - chyba, że z wszystkimi coś było nie tak.
    Aczkolwiek nie jest to tylko moje zdanie, bo 90% użytkowników sigmy 18-200 bez OS mówi to samo. Chwalą je tylko Ci, którzy ją jeszcze mają i nie spróbowali nic innego .
    Jedno jest pewne, jak kupiłem canona 17-40, to tak jakbym się przesiadł z trabanta do mercedesa. Wszystko na korzyść tego drugiego z pełną świadomością jego wad.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów