Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Bardzo chcialbym zostac Canonierem czyli "co kupic?" :)

kejcz
    Guest

Domyślnie Bardzo chcialbym zostac Canonierem czyli "co kupic?" :)

Na wstepie jako nowy forumowicz chcialem serdecznie sie z Wami przywitac - Hogwh!

Z gory przepraszam ze moim pierwszym postem bedzie post z cyklu "co kupic?"

Wpadlem w nielada klopot, mianowicie przez dluzszy okres uzywania swojego analogowego sprzetu nastapil ten czas ze trzeba sie przesiasc na cyfrowy
    Do tej pory moim jedynym sprzetem ktorego uzywalem byly glownie srednioformatowe aparaty
    Poniewaz w pracy mam dostep do wiekszosci obiektywow canona (i puszek tez) daz bor postanowilem zakupic takowy system bo sytuacja wymaga tego ze czasem trzeba zrobic glowke albo dziure w jezdni do jutrzejszego wydania a przy okazji tez wykonac dla siebie jakis material albo poprostu zrobic zdjecia narzeczonej w parku
    Nie musze przepychac sie pod prokuratura albo w sejme, lapac poklatkowych animacji z meczow takze postanowilem zainwestowac w 5d (wiem ze niedlugo ma wyjsc markII o ile w ogole, ale tak czy siak napewno na niego nie bylo by mnie stac)
    I tu zaczynaja sie jaja
    Wiekszosc optyki canona mialem w lapkach i wiem jak poszczegolne obiektywy sie zachowuja w zroznicowanych warunkach oswietleniowych, jaka jest ich jakosc itp itd
    Poniewaz jak juz wczesniej zaznaczylem nie potrzebuje sprzetu do codziennej przepychanki, ani do sportu takze zmiennoogniskowe obiektywy czy supertele srednio mnie interesuja
    Do meritum zatem
    borykam sie przed takim zestawem jezeli chodzi o lensy (pod FF, elki ofkors)
    - 24, 50 czy 35
    do tego
    - 135 czy 70-200

Wiem ze takie biadolenie przyprawia o spazmy, bo czesto sam doradzam swoim znajomym w kwestii doboru sprzetu, ale jak juz chodzi o wlasny portfel to czlowiek zaczyna milion razy myslec nad wlasciwym wyborem i moze osiwiec :-?

Takze drodzy forumowicze, co poradzicie?
    Serdeczne dzieki za jaka kolwiek sugestie ktora nakieruje mnie na wlasciwa droge zebym pozniej nie plul sobie w brode ze zle zrobilem

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kejcz Zobacz posta
    (...)
    Do meritum zatem - borykam sie przed takim zestawem jezeli chodzi o lensy (pod FF, elki ofkors)
    - 24, 50 czy 35
    do tego
    - 135 czy 70-200
    (...)
    Czesc,

Troche niejasny ten Twoj post ale wychodzi na to ze chcesz z pierwszego zestawu wybrac jeden obiektyw.

Jesli chcesz jedno uniwersalne szkielko(pomijajac tele) to wg mnie 35. Jesli dwa to 24 i 50 albo 35 i 85. Tak jest najsensowniej chyba - a ktore wybierzesz to juz kwestia indywidualnych preferencji.

Co do drugiego zestawu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=34441

Wg mnie roznice w jakosci pomijalne.

Mialem 70-200 2.8, sprzedalem dla 135 i bede wracac do 70-200 2.8 is - to szklo ma jedna wade - wage a cala reszta(jakosc/af/is/zakres) jest genialna.
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 17-08-2008 o 05:08

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jak juz chodzi o wlasny portfel to czlowiek zaczyna milion razy myslec nad wlasciwym wyborem i moze osiwiec :-?
    Podałeś szkła ale nie podałeś czy to wersje L, tak więc nie zgadniemy jaką masz zasobność portfela (=budżet na szkła), tak więc ciężko trafnie doradzić .

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vitez Zobacz posta
    podałeś szkła ale nie podałeś czy to wersje l, tak więc nie zgadniemy jaką masz zasobność portfela (=budżet na szkła), tak więc ciężko trafnie doradzić .
    borykam sie przed takim zestawem jezeli chodzi o lensy (pod ff, elki ofkors)
    - 24, 50 czy 35
    do tego
    - 135 czy 70-200

...

Domyślnie

70-200 są aż cztery rodzaje w dość dużym rozrzucie cenowym. Myślę, że optymalne byłoby to ze światłem 4 i stabilizacją. W niższym zakresie ogniskowych też pomyślałbym o jakimś zoomie. Skoro kolega rozważa 70-200, to nie prezentuje żadnej "starej szkoły" i nie musi koniecznie mieć stało ogniskowego szkła. Wg mnie dobrze mieć możliwość wykadrowania obiektywem.

Z resztą ciężko tutaj doradzić. Kupując elki, na pewno kupuje się świetne szkła, a które konkretnie? To już naprawdę zależy od indywidualnych preferencji.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    ...
    Co nie zmienia faktu że nadal budżet jest dość mgliście określony a o to mi głównie chodzi.

Uprawnienia umieszczania postów