Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Tryb Iv

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

W chwili obecnej wystarczają mi P, Av, Tv, M (w praktyce przeważnie Av i M) i szybkie kontrolowanie partametrów np. na ślubie czy koncercie daje taką miłą satysfakcję.
    Ale przydałby mi się tryb, gdzie ustawiam np. F=4.0 T=1/50s, a aparat dopiero ISO (będzie to miało większy sens, gdy matryce będą na tyle niskoszumowe, aby spokojnie robić zdjęcia na ISO 1600 czy 3200).
    A przed niemożliwością wykonania zdjęcia, w przypadku nieosiągalnych parametrów (ISO poza zakresem) - można się zabezpieczyć regulacją A lub T.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    jeden samolot staruje, pięć wywija akrobacje a siódmy właśnie zderza się z drzewem
    o - ja bym tego nie nazwal zmienny warunkami tylko mnogoscia rzeczy do sfocenia.. tudziez urozmaiceniem monotonii lotu po prostej czy tez stania na pasie startowym

Oczywiście, że do wszystkiego wystarczy manual, tylko po co? Gdy można życie sobie ułatwić, to trzeba. To nie oznacza od razu końca myślenia.
    slusznie - w koncu mozna by i sprobowac otworkiem pofocic air-show ale z tym trybem Iv.. nadal jestem na nie

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lamerok
    np. na ślubie czy koncercie
    tam to akurat warunki sa stale, a poszczegolne sceny roznia sie od siebie iloscia swiatla nie tak bardzo a na koncertach i tak foci sie na 800 lub 1600 przy minimalnych czasach rzedu 1/60s z jasnym szklem

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    o - ja bym tego nie nazwal zmienny warunkami tylko mnogoscia rzeczy do sfocenia.. tudziez urozmaiceniem monotonii lotu po prostej czy tez stania na pasie startowym
    Jak zwał, tak zwał. Kwestia doboru układu odniesienia. Istotne, że szybko trzeba zmieniać nastawy i do tego widzieć, co się dzieje dookoła.

Co do meritum, to zgadzam się, że trywialne "dobierz iso do ustalonych czas/przesłona" ma zdecydowanie za mały zakres zastosowania, ale ja cały czas (może podświadomie) myślę, o czymś z subtelniejszym algorytmem, np. takim, jak Muflon opisał.

Zresztą, mógłby Canon dać miejsce na predefiniowany program użytkownika. Dostalibyśmy jakiś mały język programowania i możnaby sobie poszaleć.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

tam to akurat warunki sa stale, a poszczegolne sceny roznia sie od siebie iloscia swiatla nie tak bardzo
    Zgadzam się (wnętrza, stałe światło zastane i możemy sobie pozwolić np. na lekkie niedoświetlenia tła, jak parę skompensujemy błyskiem)... choć oczywiście dużo zależy od ujęć (na ścianę w tle, na okno, z bliska i daleka) - ja ostatnio miałem zmiany w zakresie 2 - 3 EV.

Generalnie pomysł się nie podoba - więć chyba nie piszemy do Canona, żeby wprowadził takie nowum ;-)

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

e tam - pisz pisz.. moze ciebie jednego wysluchaja.. a wtedy podrzucimy im inne pomysly

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

To był żart oczywiście, ale zdziwiłbym się i ucieszył gdyby wysłuchali...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

tak czy siak - fajnie podsumowales moje zdjecia
    E, no ale to nie było osobiście Po prostu taki, niezbyt subtelny, sposób stwierdzenia, że każdy ma swojego fikołka

tam to akurat warunki sa stale, a poszczegolne sceny roznia sie od siebie iloscia swiatla nie tak bardzo
    Aha, z dokładnością do jednego, nieraz wspominanego momentu, kiedy nagle robi się kilka EV jaśniej a Ty dalej jak głupi pstrykasz ISO1600 ;-)

Dostalibyśmy jakiś mały język programowania i możnaby sobie poszaleć.
    O, tak, tak! Koniecznie język programowania Może być w body 0Ds mark III (naturalna ewolucja numerków od jedynki )

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lamerok
    Czy chcielibyście, aby Canon wprowdział tryb Iv (autotyczny dobór ISO, przy stałych parametrach przesłony i czasu, ze skokiem oczywiście 1/3 dz.). Za jakiś czas, gdy matrcye pozwolą uzyskiwać na ISO 1600 obraz jak obecnie na np. 200 - będzie to przynajmniej dla mniej bardz pożądany tryb. Wolałbym go zamiast A-Dep.
    NIE, po co?

Niech fotograf ma wpływ na to co chce zrobić.
    Albo jak już chce automat to niech sobie kupi małpkę.
    //mj

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aszu
    NIE, po co?

Niech fotograf ma wpływ na to co chce zrobić.
    Albo jak już chce automat to niech sobie kupi małpkę.

Wyobrażam sobie tryb Iv działający jak M - wybierasz przesłonę i czas jakie chcesz, a aparat dobiera ISO, aby otrzymać poprawną ekspozycję. Poza tym masz wszelkie udogodnienia trybów kreatywnych - korektę ekspozycji i inne. Tak więc fotograf ma duży wpływ na to, co robi.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów