Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: CROP/FF + 35/1.4 L vs. 50/1.2 L

Uzależniony

Domyślnie

No to jak to w koncu jest z tym 50/1.2?

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Niestety nie za dobrze :-(
    Sam teraz sie rozgladalem za fajna sztuka ale po pierwsze - nie znalazlem jak dotad zadnego satysfakcjonujacego mnie egzemplarza pod katem ostrosci a po drugie... AF nie chodzi nawet na moim 1Ds tak jakbym chcial - ale moze to wina egzemplarzy albo moich nadzwyczaj rozbudowanych oczekiwan...
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 17-08-2008 o 14:40

Uzależniony

Domyślnie

To co brac jako standard? 50/1.4? Bo mija sie z celem 4000 zl wydac i miec problem.

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Ja chyba wyluzuje ;-)
    Mam 35L, 85L II i 135L. 35L, to najczesciej uzywana przeze mnie stalka i praktycznie zapieta non stop. 85L, to... swietny portretownik - kocham go i tyle. Myslalem, ze 50L bedzie super wypelnieniem luki ale skoro rozrzut u nas jest taki jaki jest, to albo sprowadze z US albo wogole nie bede go kupowac, gdyz miedzy 50 a 85mm jest zbyt mala roznica w ogniskowej zeby wywalac kolejna kase - lepiej zbierac na 200L f/2 IS :razz:

A odpowiadajac na Twoje pytanie - FF + 35L - i tyle 8) Jak jest dobrze, to po co szukac na sile :wink:

Uzależniony

Domyślnie

Pikczer, czyzbys sugerowal, ze tylko 50-tki od Nas sa nijakie takie? Takie nijakie?

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Nie - niestety nie :-(
    Wszystkie obiektywy, ktore kupilem w US sa niesamowicie ostre - juz od pelnej dziury. Wielokrotnie kumple przychodzili (i przychodza) do mnie po szklo jak chca kupic cos w naszych sklepach aby byla mozliwosc porownania. Nie bede wnikal ani rozwijal tego tematu :-|
    Jesli jednak chodzi o 50L, to jeszcze w zeszlym tygodniu kumpel do mnie dzwonil z wakacji, ba ma 1Ds'a III a tu 50L mu ostrosci nie chce lapac - godzina 20.oo (w Polsce). Jak jasno - ok, ale jak juz ciemniej - problemy (szklo nowe )

Uzależniony

Domyślnie

Moze cos w tym jest. Ja mam 70-200/4.0 L z USA. Powiem szczerze, ze jest porzadnie ostre. Nie wiem jak europejskie wersje? Ale z drugiej strony to troche zatraca spiskowoscia? Bo w sumie dlaczego ma byc roznica w ostrosci miedzy obiektywami z USA i Europy?

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Tu chyba nie chodzi o US i Europe tylko o nasz kraj i cala reszte...
    Wiesz - niby jestesmy w Unii a jak po zakupie 1Ds III chcialem rozszerzyc swoje "przywileje" wynikajace z posiadania sprzetu profi typu sprzet zastepczy w serwisie w razie dluzszej naprawy albo szybsza obsluga, to nie ma problemu - ale nie u nas, tylko np w Niemczech... ech... szkoda komentowac.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    ma 1Ds'a III a tu 50L mu ostrosci nie chce lapac - godzina 20.oo (w Polsce). Jak jasno - ok, ale jak juz ciemniej - problemy (szklo nowe )
    WoW!

Ale pojechałeś po ... 1Ds3

Z tego co piszesz wynika, że albo kumpel chciał użyć autofokusa tam gdzie nie można go użyć* - na przedmiocie z małym lub wręcz zerowym kontraście albo scena była zbyt ciemna i czujnik autofokusa już nie reagował: powyżej -1EV.
    Pierwszy raz jak pisałem, że 1D2N nie potrafi ustawić ostrości via autofokus tam gdzie bez problemu łapie 350D i 20D - wyśmiano mnie wtedy a podpinałem 85L i 135L...
    Dzięki serdeczne za tego posta i sorki za OT.
    Wynika z tego, że jest jeszcze miejsce na ulepszenie tego układu.

* - nie dotyczy Nikona D70

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    WoW!

Ale pojechałeś po ... 1Ds3

Z tego co piszesz wynika, że albo kumpel chciał użyć autofokusa tam gdzie nie można go użyć* - na przedmiocie z małym lub wręcz zerowym kontraście albo scena była zbyt ciemna i czujnik autofokusa już nie reagował: powyżej -1EV.
    No nie do konca, bo 85L II i 35L lapal bez problemu

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów