Witam,
Po zakupie 85/1.8 USM wiem, że to szkło jest dla mnie za długie w pewnych momentach (najczęściej ślubach, choć w plenerze już raz też miałem z tym problem, ale to specyficzne miejsce było). Fakt, iż jest za długie nie neguje faktu, że jest to rewelacyjne szkło, którego nie żałuje, że kupiłem - jednak za długie - w kościele podczas komunii robiłem portreciki w ławce dzieciom. Sytuacja wyglądała tak, że robiłem je będąc przy sąsiednim rzędzie ławek i lekko się odchylałem do tyłu.
No i pewnie za jakiś czas, mi nawet nie znany przyszykuje się pewna zmiana.
W grę wchodzą:
1) 50/1.2 L (z czego alternatywą jest mająca dobre opinie, ale i budząca we mnie dystans Sigma 50/1.4 HSM)
2) 35/1.4 L (alternatywy moim zdaniem brak)
Rodzaj zastosowania: fotografia ślubna, reportaż - jak to się mawia "życie codzienne" , portrety.
Użytkowany będzie z: 40D/BG-E2N i na pewno w przyszłości z FF.
Posiadane obiektywy: 17-40/4.0 L ; 85/1.8 USM
No więc... W 17-40/4.0 L ustawiłem ogniskową 35mm i trochę popatrzyłem na świat przez nią i wiem jak wygląda. Warto tutaj zaznaczyć, że podczas chrztu, ślubu czy też wesela sporo (w sumie to większość) zdjęć pada w przedziale ogniskowych (30)35-40mm. Ale zdarzają się też szerokie kąty (17mm). Popatrzyłem również na świat przez szkło ustawione na 40mm z lekkim pochyleniem do przodu (ponieważ nie miałem możliwości zapożyczenia 50mm). Tak więc wiem jak obie ogniskowe wyglądają.
O 50/1.2 L słyszałem, że są z nimi problemy, aczkolwiek tak jak przerzuciło mi się przez oczy ( i chyba nawet na CB) nowo produkowane 50/1.2 L (rok produkcji 2008 ) jest pozbawiony problemów z BF/FF.
No o 35/1.4 L słyszałem same superlatywy jednak nigdy nie macałem tego obiektywu i nim nie fotografowałem. Do czynienia miałem tylko z 50/1.8 i to krótko.
Oba szkła w tej chwili rozpatruje pod 40D, a więc pod CROPa, jednak z czasem na pewno pojawi się FF.
Kupując 35/1.4 L dubluje ogniskową ale zyskuje światło.
Stąd takie zestawy:
1) 17-40/4.0 L
35/1.4 L
85/1.8 USM (które mam)
2) 17-40/4.0 L (tudzież albo dokupienie jeszcze 24-70/2.8 L lub zamiana)
50/1.2 L (przedłużenie)
85/1.8 USM (które mam)
135/2.0 L (które bym kupił do FF, a sprzedał 85mm)
Nie wiem, jak kupić aby ta ogniskowa pasowała mi pod pełną klatkę i w chwili obecnej pod CROPa. Bo na forum pokazywane były zdjęcia z 50 i 85mm na pełnej klatce, że są za bardzo zbliżone, że na FF lepiej mieć 35 i 85mm, albo 50 i 135mm.
EDIT! Zmieniłem 3 zestaw.